Με κύριο στόχο την τυποποίηση και την προώθηση του κρητικού ελαιολάδου οι συνεταιριστικές οργανώσεις του νησιού ένωσαν τις δυνάμεις τους και σύστησαν το νέο Παγκρήτιο φορέα προώθησης του κρητικού ελαιολάδου, με την επωνυμία «ΑΕΣ Κρητών Ένωσις ΑΕ».
Βασικός σκοπός και στόχος του φορέα είναι το κρητικό ελαιόλαδο να διατίθεται στις ευρωπαϊκές αγορές ως ένα ασφαλές και ποιοτικό προϊόν, το οποίο θα πληροί όλες τις ποιοτικές προδιαγραφές και βεβαίως τις συνθήκες υγιεινής και διασφάλισης των τροφίμων κάτω από ένα ενιαίο brand.
Όπως είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου, Γιάννης Γλεντζάκης, από το Ρέθυμνο συμμετέχει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθυμνου και Μυλοποτάμου.
Σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν. για το νέο εγχείρημα ο κ. Γλεντζάκης, ανέφερε: «οι μεγάλοι συνεταιρισμοί της Κρήτης ξεκινήσαμε έναν αγώνα να μπορέσουμε αυτό το χρυσάφι της Κρήτης που λέγεται ελαιόλαδο, να δούμε πως μπορούμε να το παράξουμε, με τρόπο τέτοιο, ώστε να έχουμε ένα καλό προϊόν, να τυποποιηθεί, να μην φεύγει χύμα και να νοθεύεται και να μην έχει την υπεραξία που του αρμόζει. Εμείς σαν συνεταιρισμοί έχουμε όλες τις υποδομές, αποθηκευτικούς χώρους, τα τυποποιητήρια – η ΕΑΑΣ έχει πάρει και αναγνώριση του Εργαστηρίου από τον ΕΦΕΤ -και γενικά έχουμε όλα τα μέσα για να παράξουμε ένα προϊόν άριστης ποιότητας, ώστε να δώσουμε υπεραξία στον παραγωγό και να μην φεύγει το λάδι χύμα εκτός Κρήτης. Ο στόχος είναι να έχουμε αυξημένη παραγωγή και να προωθούμε στο εξωτερικό. Στη συνέχεια θα μπορούν και άλλοι συνεταιρισμοί να ενταχθούν στην προσπάθειά μας».
Όπως είπε ο κ. Γλεντζάκης, «ο στόχος είναι να εξευρεθεί μια πρώτη χρηματοδότηση και ήδη από φέτος με σταθερά βήματα να ξεκινήσει η παραγωγή και τυποποίηση μιας μικρής ποσότητας ελαιολάδου με ενιαίο όνομα, να διατεθεί στην τοπική αγορά του νησιού, ενώ στο μέλλον μπορούν στον φορέα να ενταχθούν και άλλοι συνεταιρισμοί. «Θα έχουμε ένα κουμπαρά και κάθε ένωση θα συμβάλλει με ένα κεφάλαιο. Άρα υπάρχει ένα ταμείο στον φορέα. Γνωρίζουμε τα μειονεκτήματα που έχουμε ως ενώσεις, όμως όλοι μαζί είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο».
Ερωτώμενος σχετικά με τυχόν συνεργασία του νέου φορέα με ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα ο κ. Γλεντζάκης είπε ότι αυτό θα εξεταστεί και ότι ο νεοσύστατος φορέας μόλις συνεδριάσει θα θέσει αυτά τα ζητήματα.
Ο πρώτος παγκρήτιος συνεταιριστικός φορέας για την τυποποίηση και διακίνηση ελαιολάδου ορίστηκε και η προσωρινή διοίκηση με την Θεανώ Βρέντζου να ορίζεται διευθύνουσα σύμβουλος του φορέα, ενώ στην θέση του προέδρου τοποθετήθηκε Σταύρος Γαβαλάς, της Ένωσης Ηρακλείου. Ως ιδρυτικά μέλη του φορέα το καταστατικό υπέγραψαν επίσης από την Ένωση Πεζών ο Μανόλης Μπέρκης, από την Ένωση Μεσαράς ο Αντώνης Κυριακάκης, από την Ένωση Ρεθύμνου ο Γιάννης Γλεντζάκης, από την Ένωση Μυλοποτάμου ο Μανόλης Κουγιουμτζής, από την Ένωση Μεραμβέλλου ο Νίκος Ζαχαριάδης, από την Ένωση Ιεράπετρας ο Χαράλαμπος Δραγασάκης, από την Ένωση Χανίων ο Χαρίλαος Βλαζάκης και από τον Αγροτικό Σύλλογο Γραμβούσας ο Βασίλης Κουτσαυτάκης.
«Βασική στόχευση είναι η παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου, η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Κρητικού ελαιόλαδου και η ανάδειξη του ισχυρού brand που λέγεται Κρήτη. Επιτέλους ο παραγωγός πρέπει να πάρει την πολυπόθητη προστιθέμενη αξία που τόσα χρόνια όλοι συζητάμε», ανέφερε από την πλευρά της η Θεανώ Βρέντζου χαρακτηριστικά.
«Δεν είναι ένα εύκολο έργο» σημείωσε η κα Βρέντζου και συμπλήρωσε: «Ως διευθύνων σύμβουλος του φορέα θα καταθέσω την ψυχή μου, ώστε σε συνεργασία με όλους τους μετόχους του φορέα να καταφέρουμε να στηρίξουμε τον χρυσό της Κρήτης που είναι το κρητικό ελαιόλαδο».
«Πήρε σάρκα και οστά η καινούρια συνεταιριστική οργάνωση που θα προσπαθήσει να μπει στην τυποποίηση και προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου Κρήτης», ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Σταύρος Γαβαλάς. «Είναι μια ιστορική μέρα για όλους μας. Και οι εννιά που συμμετέχουμε θα σηκώσουμε πολύ βάρος για να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια. Πιστεύω ότι σιγά σιγά θα καταφέρουμε να επανατοποθετήσουμε αυτό το προϊόν που έχει χαθεί από τα ράφια, από τις οργανώσεις και ο παραγωγός να πάρει την υπεραξία που πραγματικά αξίζει να πληρώνεται για αυτήν την προσπάθεια που κάνει για να παράξει αυτό το εξαιρετικό προϊόν».
Μειωμένη φέτος η παραγωγή του ελαιολάδου
Εν τω μεταξύ μειωμένη θα είναι φέτος η παραγωγή του κρητικού ελαιολάδου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπου οι καιρικές συνθήκες ήταν ακραίες λόγω καύσωνα θα υπάρχει πρόβλημα και με την ποιότητα. Στην Κρήτη, η τρέχουσα παραγωγή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΔΗΚ δεν θα ξεπεράσει τις 70.000 τόνους.