Την προσοχή των δήμων και των αντιπεριφερειών σε σχέση με την εκπόνηση και ολοκλήρωση μελετών έργων, ώστε αυτές εγκαίρως να λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκά ή και εθνικά κονδύλια επέστησε για μια ακόμα φορά ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης. Όπως ανέφερε χθες στο περιθώριο της υπογραφής της σύμβασης για την αποκατάσταση του γηπέδου Γερανίου, η προετοιμασία των φακέλων με όλα τα απαραίτητα στοιχεία είναι το πρώτο και καθοριστικό βήμα για να μπορέσει ένα έργο να δρομολογηθεί και να ενταχτεί σε κάποιο πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό ζήτησε ετοιμότητα και συνεργασία από όλους τους δήμους, ώστε η Περιφέρεια Κρήτης να μπορέσει να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει επιπλέον κονδύλια για έργα υποδομής, περιβάλλοντος, από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2025.
«Έχουμε ζητήσει από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, να υποβάλλουν μια σειρά μελετών ενόψει νέου ΕΣΠΑ, για μπορούμε να ετοιμάσουμε τις μελέτες και να δώσουμε έργα την επόμενη προγραμματική περίοδο. Προετοιμαζόμαστε από πριν. Τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα για τις μελέτες, άρα θα δώσουμε έργα στην επόμενη περίοδο, γιατί το ζητούμενο το οποίο εμείς, από πλευράς των στελεχών μας και της Περιφέρειας, βλέπουμε είναι ότι θα υπάρχουν χρήματα, αλλά θα είναι δύσκολο να απορροφηθούν. Αφενός από την διαδικασία του 4412 που λένε ότι θα αλλάξει, αφετέρου από την υποστελέχωση πολλών δήμων ή περιφερειών. Άρα, πρέπει όλοι μαζί, μία γροθιά να προετοιμάσουμε αυτές τις μελέτες, προκειμένου να είμαστε σε ετοιμότητα για την απορρόφηση χρημάτων στην νέα προγραμματική περίοδο».
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης επέρχονται αλλαγές και στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο μετεξελίσσεται σε Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.
Ουσιαστικά το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης έρχεται να αντικαταστήσει το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και να καθορίσει ένα πλαίσιο χρηματοδοτήσεων σε βάθος πενταετίας.
Οι αναπτυξιακοί στόχοι του ΕΠΑ αναπτύσσονται σε πέντε πυλώνες:
– Έξυπνη Ανάπτυξη (έρευνα και ανάπτυξη, ψηφιακός μετασχηματισμός, καινοτομία και επιχειρηματικότητα)
– Πράσινη Ανάπτυξη (κυκλική οικονομία, προστασία του περιβάλλοντος, κλιματική αλλαγή)
– Κοινωνική Ανάπτυξη (υγεία, απασχόληση, παιδεία / αθλητισμός, κοινωνική συνοχή)
– Ανάπτυξη Υποδομών (δίκτυα, μεταφορές, εφοδιαστική αλυσίδα)
– Εξωστρέφεια (πολιτισμός, τουρισμός, αγροδιατροφικός τομέας, βιομηχανία)
Για την Περιφέρεια Κρήτης το ποσό είναι 175 εκ. ευρώ.
«Από 1/1/21 μέχρι και το 2025 αλλάζει εντελώς το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και γίνεται Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Η Περιφέρεια Κρήτης, έχει ένα ξεκίνημα 175 εκατομμυρίων, το οποίο θα φτάσει τα 250 εκ. και αντιλαμβάνεστε ότι με μία υπερδέσμευση 30% πάμε κοντά στα 400 εκ., που ισοδυναμεί με ένα ΕΣΠΑ. Πρόκειται για εθνικά χρήματα. Τα δύο πρώτα χρόνια από το σύνολο των πόρων, έχουμε την δυνατότητα να απορροφήσουμε το 70%. Το βλέπω δύσκολο, χρειάζεται συνεργασία και δουλειά και εμείς καθημερινά έχουμε αυτήν την συνεργασία.
Παράλληλα, πρέπει να προετοιμαζόμαστε στο ενδεχόμενο να γίνει δεκτή η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή προς το Συμβούλιο για αυτά τα 32 δισ. που πρόκειται να δοθούν στην χώρα μας από το Ταμείο ανάκαμψης. Υπάρχει μία ταύτιση με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής την κ. Φερέιρα, με την οποία είμαστε σε κοινή πορεία 5 χρόνια. Πρέπει να ξαναμπούν οι Ηγέτες σε μία λογική επανεκκίνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει και εμείς από πλευράς περιφέρειας να ασχοληθούμε με την απορρόφηση των πόρων. Είναι ένα εγχείρημα δύσκολο που χρειάζεται ευελιξία και μελέτες. Θα κλείσουμε το πρόγραμμα χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ, θέλουμε όμως να πάρουμε περισσότερα. Ποτέ δεν ικανοποιούμαστε αν δεν πάρουμε περισσότερα. Στο Ρέθυμνο υπάρχει μία ετοιμότητα θα έλεγα, στον τομέα αυτό. Έργα ανάπτυξης, απασχόλησης και πάνω από όλα κοινωνικής συνοχής».
Από τη πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, σε σχετικές δηλώσεις του αναφέρθηκε στην δαιδαλώδη γραφειοκρατία που υπάρχει, αλλά και στα υποστελεχωμένα τμήματα των δημοτικών υπηρεσιών, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Όσον αφορά των θέμα των μελετών που έθιξε ο κ. περιφερειάρχης, κάναμε την τελευταία συνάντηση στην Υπηρεσία, ώστε να κλειδώσουμε ποιες είναι οι μελέτες του μέλλοντος. Γιατί δεν αρκεί μόνο να προβλέψεις μελέτες αλλά πρέπει αυτές οι μελέτες να είναι συμβατές με τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ. Εάν δεν ολοκληρωθούν σε έργα αυτές οι μελέτες, μετά πληρώνονται από τους δήμους. Είναι γεγονός ότι οι περιφέρειες και οι υπηρεσίες του δήμου, δουλεύουν κάτω από ένα ασφυκτικό γραφειοκρατικό καθεστώς με πάρα πολλά προβλήματα τα οποία μας δημιουργεί και ο ίδιος ο νόμος. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ έχει μέχρι τώρα τροποποιηθεί εκατοντάδες φορές (ο νόμος), κάτι πρωτοφανές, είναι πάλι υπό αναθεώρηση, διότι δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών. Είχε κάποια σημαντικά τμήματα διαφάνειας, με τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, που πράγματι το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετήθηκε, αλλά βγάζει μία δυσκαμψία και μία έλλειψη εμπιστοσύνης στους φορείς της αυτοδιοίκησης, σχετικά με τις δημοπρατήσεις έργων. Δεν είναι δυνατόν, για έργα και μελέτες των 10.000 και των 20.000 ευρώ να απαιτείται αυτή η τρομακτική γραφειοκρατία, που τελικά είναι και πιο ακριβή και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς να εξασφαλίζεται η ποιότητα του έργου και των μελετών. Πρέπει να γίνουμε ρεαλιστές και έχουμε τρόπους αν θέλαμε να θέσουμε την διαφάνεια και τα ακριβή κόστη των έργων και των μελετών, να κάνουμε την πραγματική επανακοστολόγησή τους και όχι να έχουμε τρομακτικές εκπτώσεις, που επιβαρύνουν την ποιότητα και μερικές φορές ακόμα και την ολοκλήρωση του έργου. Νομίζω ότι πρέπει να φύγουμε από την αρχή του φθηνότερου σιγά σιγά και να πάμε στην αρχή του καλύτερου, το οποίο υπηρετείται με συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας που όλη πολιτισμένη Ευρώπη έχει ανακαλύψει και μόνο εμείς δεν μπορούμε να φέρουμε στον τόπο μας».