Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης των Χανίων αλλά και της Κρήτης ευρύτερα: τον μνημειακό πλούτο, το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον αλλά και την έντονη τουριστική ανάπτυξη, ώστε ο τόπος ουσιαστικά να αποτελέσει εργαστήριο έρευνας, συνεχίζει για έκτο χρόνο να προσφέρει Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Χώρος, Σχεδιασμός και Δομημένο Περιβάλλον», με δύο κατευθύνσεις:
1η κατεύθυνση: «Τουρισμός, Πολιτισμός και Μεσογειακός Χώρος: Σύγχρονες σχεδιαστικές προσεγγίσεις»,
2η κατεύθυνση: «Ολοκληρωμένη προστασία ιστορικού δομημένου περιβάλλοντος με προηγμένες τεχνολογίες και υλικά».
Το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 η προκήρυξη για υποψηφιότητες νέων φοιτητών αφορά μόνο την 2η κατεύθυνση.
Η πολιτιστική διαχείριση των μνημείων αλλά και του περιβάλλοντος, η εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών (νέα, έξυπνα συστήματα, ψηφιακές τεχνολογίες και υλικά) όσον αφορά τόσο στην αρχιτεκτονική τεχνολογία όσο και στη διαχείριση του δομημένου περιβάλλοντος, η θεώρηση του πολιτιστικού τοπίου, καθώς και του ιστορικού δομημένου περιβάλλοντος όχι μόνον ως πολιτιστικών αγαθών αλλά και ως σημαντικών παραγόντων οικονομικής ανάπτυξης αποτελούν τα ενδιαφέροντα του μεταπτυχιακού προγράμματος.
Στόχος του προγράμματος είναι να εισάγει τους φοιτητές όχι μόνο σε θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα για την προστασία και ανάδειξη του μνημειακού πλούτου αλλά επίσης σε ζητήματα κατασκευαστικά που αφορούν τεχνολογίες και υλικά τα οποία σήμερα εφαρμόζονται διεθνώς σε σχετικά έργα και σε απόλυτη συμβατότητα με τις Διεθνείς Συμβάσεις για την προστασία των μνημείων.
Από το 2019 η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης και όλο το Ίδρυμα συμμετέχει στο Διεθνές Δίκτυο Πανεπιστημίων UNITWIN – UNESCO «Tourism, Culture, Sustainable Development» με συντονιστή το Université Paris I Panthéon-Sorbonne υπό την αιγίδα της UNESCO, γεγονός το οποίο ενισχύει τις δυνατότητες για διεθνείς συνεργασίες και δράσεις του μεταπτυχιακού προγράμματος.
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών που προσφέρει η Σχολή Αρχιτεκτόνων μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι σχεδιασμένο με προσανατολισμό ερευνητικό αλλά και επαγγελματικό βασισμένο στην διεπιστημονικότητα παρέχοντας στους αποφοίτους του πέραν της ευρύτερης παιδείας και ένα εξειδικευμένο γνωστικό υπόβαθρο για να ανταποκριθούν στα μείζονα επαγγελματικά ζητήματα αυτή την εποχή στη χώρα μας αλλά και ευρύτερα.
Οι σπουδές είναι διετείς και περιλαμβάνουν διαλέξεις, εργαστήρια, workshops, επιστημονικές επισκέψεις, καθώς και ομιλίες διακεκριμένων προσκεκλημένων ομιλητών.
Τη φετινή χρονιά 2020-21 η εκπαιδευτική διαδικασία θα περιλάβει:
Α. εξ αποστάσεως παρακολούθηση θεωρητικών μαθημάτων σε πραγματικό χρόνο online,
Β. δια ζώσης εντατικά τριήμερα/τετραήμερα εργαστήρια ανά δεκαπενθήμερο.
Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα συμβάλλουν με ομιλίες και συμμετοχή στα εργαστήρια διακεκριμένοι επιστήμονες από τον ελληνικό και διεθνή χώρο (Prof. Μario Piana, IAUV, Prof. Sophia Psarra, The Bartlett School of Architecture UCL, Prof. Navin Piplani, τ. διευθυντής ΠΜΣ York, Prof. Maria Gravari-Barbas, Université Paris I, Sorbonne, Μανώλης Κορρές, ακαδημαϊκός, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής ΕΜΠ κ.ά).
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με το περιεχόμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην ιστοσελίδα η οποία θα εμπλουτίζεται συνεχώς.
Διεύθυνση ΠΜΣ: Αμαλία Κωτσάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια,
Μέλη επιτροπής ΠΜΣ: Κλήμης Ασλανίδης, επίκουρος καθηγητής, Δέσποινα Διμέλλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Νίκος Σκουτέλης, καθηγητής, Μαρία Σταυρουλάκη, επίκουρη καθηγήτρια.
Υποβολή αιτήσεων έως 18 Σεπτεμβρίου 2010.
Πληροφορίες: https://www.arch.tuc.gr/el/spoydes/metaptychiakes-spoydes
Γραμματεία της Σχολής Τηλ.: 28210-37111
Emails: secretary_arch@lists.tuc.gr, amalli@isc.tuc.gr