Τέλος έλαβε χθες η αγωνία των περίπου 440.000 υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες τους στα σχολεία. Στο Ρέθυμνο συνολικά 730 υποψήφιοι έδωσαν εξετάσεις, ενώ τα αποτελέσματα δημιούργησαν ποικίλα συναισθήματα στους μαθητές.
Οι βαθμολογίες που αναρτήθηκαν στα λύκεια περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.
Ταυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Δεκάδες υποψήφιοι αλλά και οι γονείς τους, έσπευσαν στα Λύκεια του Νομού, προκειμένου να δουν τους βαθμούς τους. Με ένα κομπιουτεράκι ή με το κινητό ανά χείρας υπολόγιζαν τα μόριά τους προκειμένου να δουν ποια είναι η πιθανότερη εκδοχή εισαγωγής τους στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, χωρίς φυσικά να είναι ποτέ βέβαιοι, αφού γνωρίζουν καλά πως οι βάσεις σχεδόν κάθε χρόνο ανατρέπουν τα προηγούμενα δεδομένα.
Τα «Ρ.Ν.» βρέθηκαν στα σχολεία της πόλης και μίλησαν με κάποιους από τους υποψηφίους,
Μαρία Αγγελιδάκη: μαθήτρια του 3ου Λυκείου, μας είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί έγραψα πολύ καλύτερα από ότι περίμενα και υπολογίζω ότι περνάω αγγλική φιλολογία. Ήταν μια περίπλοκη χρονιά, στο τέλος όμως αγχώθηκα, αλλά τέλος καλό όλα καλά, είμαι πολύ ικανοποιημένη».
Νίκος Αράπογλου, μαθητής του 3ου Λυκείου, ανέφερε: «Δεν περίμενα αυτή την βαθμολογία. Όμως το πάλεψα αρκετά. Ήμουν στη θετική κατεύθυνση και είχα στο μυαλό μου τη Σχολή Ικάρων, όμως μετά τα σημερινά δεδομένα, μάλλον πως θα προσπαθήσω ξανά του χρόνου».
Στέλλα Λιμπιτάκη, μαθήτρια 1ου ΓΕΛ: «Έγραψα πολύ καλά. Πέτυχα τον στόχο μου που ήταν το Τμήμα Φιλολογίας στο Ρέθυμνο -παρότι απογοητεύτηκα λίγο με το βαθμό μου στην έκθεση. Όμως η φιλολογία ήταν η πρώτη μου επιλογή και χαίρομαι πολύ που τα κατάφερα. Για μένα η χρονιά αυτή δεν είχε κάτι ιδιαίτερο γιατί η προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου μου ήταν συστηματική και πολυετής και χαίρομαι που οι κόποι μου ανταμείφθηκαν».
Ο Νίκος Κωστάκης, μαθητής 1ου ΓΕΛ, μας είπε: «Συγκέντρωσα περίπου 17.000 μόρια και είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί θεωρώ ότι στις περισσότερες σχόλες της προτίμησής μου μπορώ να εισαχθώ. Θέλω να πετύχω στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που πέτυχα το στόχο μου».
Από την πλευρά του ο Γιάννης Καδιανάκης, μαθητής 1ου ΓΕΛ, ανέφερε: «Συγκέντρωσα 17.030 μόρια. Πιστεύω μπορώ να πετύχω σε αρκετές σχολές. Η πρώτη μου επιλογή ήταν νομική, όμως δεν συγκέντρωσα τα απαιτούμενα μόρια και προσανατολίζομαι προς το Τμήμα Ψυχολογίας. Είμαι ικανοποιημένος με την βαθμολογία μου».
Πτωτική η τάση στις βαθμολογίες
Πτώση των βάσεων εισαγωγής στην πλειονότητα των τμημάτων αλλά και στα περισσότερα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα «δείχνει» η πρώτη ανάγνωση των φετινών στατιστικών βαθμολογικών στοιχείων και η σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα περσινά. Η Νεοελληνική Γλώσσα φαίνεται ότι κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με περίπου 15% των γραπτών κάτω από τη βάση και λίγο περισσότερο από το 1% να βαθμολογείται με άριστα. Στα Αρχαία Ελληνικά περίπου το 25% πήρε βαθμολογίες κάτω από τη βάση, ενώ ποσοστό κοντά στο 4,5% βαθμολογήθηκε με άριστα. Καλή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν σε γενικές γραμμές οι βαθμολογίες των Λατινικών, ενώ φαίνεται ότι στη θεωρητική κατεύθυνση η κατάσταση κινείται στο «συν-πλην» με πέρυσι, όπως έλεγαν εκπαιδευτικοί καθώς οι βαθμολογίες είναι λίγο καλύτερες και οι θέσεις περισσότερες. Οι χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για πτώση των βάσεων στη θετική κατεύθυνση, ενώ πτωτική αναμένεται να είναι η τάση και σε περιζήτητες σχολές, ενδεχομένως και στις Ιατρικές.
Πτώση των βάσεων θα έχουν και οι υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου καθώς στην κλίμακα βαθμολογίας 18-20 «άριστα», βαθμολογία που απαιτείται για την εισαγωγή στις Ιατρικές, έχουμε σαφώς μικρότερα ποσοστά από πέρσι.
Στο 2ο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες) και 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας) αναμένεται πτώση των βάσεων εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα και στα υψηλόβαθμα.
Πτώση αναμένεται και στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) η οποία όμως δεν φαίνεται να έχει την ένταση της πτώσης του 2ου Επιστημονικού Πεδίου. Και αυτό καθώς στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα με υψηλό συντελεστή), το ποσοστό των μαθητών που έχουν επίδοση στην κλίμακα της βαθμολογίας 18-20 είναι υψηλότερο από πέρσι γεγονός που φρενάρει την επιρροή που έχουν στην κίνηση των βάσεων οι χειρότερες επιδόσεις στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας.
Για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Νομικές Επιστήμες) η κίνηση των βάσεων εισαγωγής κρίνεται «θολή». Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένονται μικρές αυξομειώσεις των βάσεων εισαγωγής με βασική τάση την πτώση, ενώ για τα Παιδαγωγικά τμήματα που κατανέμονται σε όλα τα Πεδία η κίνηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι διαφοροποιημένη.
Υποβολή των Μηχανογραφικών
Από την Πέμπτη 5 Ιουλίου και μετά, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr.
Η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει την Δευτέρα 16 Ιουλίου και είναι αποκλειστική. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.
Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.