Φέτος, για πρώτη φορά οι πολυπληθείς φίλοι-παίκτες-συμμετέχοντες στο Ρεθεμνιώτικο κυνήγι του θησαυρού έχουν στη διάθεσή τους μια νέα πηγή άντλησης πληροφοριών για τον εντοπισμό των γρίφων – σταθμών αναζήτησης του κρυμμένου θησαυρού.
Αυτή είναι η πρωτότυπη διαδικτυακή εφαρμογή:
Ρέθυμνο, Οίκηση 53 Αιώνων η οποία δημιουργήθηκε από οκτώ Ρεθεμνιώτες, με συνεργασία Δήμου και Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών και είναι στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://historicalcrete.ims.forth.gr ή ευκολότερα: Rethymno.gr.
Η εφαρμογή αυτή περιλαμβάνει τρεις πίνακες:
Ο πρώτος είναι ως γεωφυσικός χάρτης. Έχει και όλα τα ρυάκια, χειμάρρους και ποταμούς με τους ονοματισμένους δρόμους που τους σκεπάζουν. Περιλαμβάνει την περιοχή από Κουμπέ μέχρι Πλατανέ και βόρεια του εθνικού δρόμου, χωρίς τα κτίσματα της περιοχής.
Ο δεύτερος πίνακας περιλαμβάνει τις συνοικίες – γειτονιές και τα τοπωνύμια της περιοχής, όπως αυτά έχουν μαρτυρηθεί από γραπτές πηγές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Ο τρίτος είναι διαδραστικός, όπως και ο δεύτερος και περιλαμβάνει όλα τα μνημεία πολιτισμού της ανθρώπινης δραστηριότητας από την μινωική εποχή, την κλασική, την ελληνιστική, τη Ρωμαϊκή, τη Βυζαντινή, την Βενετική, την Τουρκοκρατία και τους νεότερους χρόνους. Ανάμεσα στους πίνακες Β’ και Γ’ υπάρχει διασύνδεση.
Την διαδικτυακή εφαρμογή την γνωρίζουν πολλοί. Το κυνήγι του θησαυρού θα συντελέσει να την γνωρίσουν πολύ περισσότεροι, αφού εκσυγχρονίζει και συνδέει το παιχνίδι του κυνηγιού με την σύγχρονη τεχνολογία, εξασφαλίζοντας ταχύτητα και εγκυρότητα των στοιχείων.
Εύχομαι να είναι διασκεδαστικότερο το φετινό κυνήγι του Ρεθεμνιώτικου θησαυρού.
Με την ευκαιρία αυτή σημειώνω ότι η διαδικτυακή εφαρμογή ξεκίνησε με συνεργασία πολλών ετών και στους τρεις πίνακες ελπίζω ότι θα προστεθούν άλλοι, και πρώτον απ’ όλους θεωρώ τον πίνακα με την αρχιτεκτονική εξέλιξη – ιστορία της πόλης μας.
Ήδη η συνεργασία για την ανάδειξη – προβολή της έχει θεμελιώσει πύργο με τρεις ορόφους. Η προσθήκη και άλλων ορόφων θα ομορφύνει περισσότερο τον τόπο μας.
* Ο Θεόδωρος Πελαντάκης είναι φιλόλογος