Ένα άρθρο των «Ρ.Ν.» πριν από λίγες μέρες (28/5), στο οποίο γινόταν αναφορά σε έναν αυστραλό στρατιώτη που πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης, έγινε ένα γράμμα που έφτασε στον προορισμό του. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, γιατί σχηματικά θα πούμε, ότι ο Geoff Edwards -σε αυτόν αναφερόταν το άρθρο- φρόντισε όσο ζούσε να δημιουργήσει και να κρατάει ανοικτούς τους δίαυλους επικοινωνίας μεταξύ της Κρήτης, του Ρεθύμνου και της Μονής Πρέβελη, με το Prevelly της Δυτ. Αυστραλίας. Οι δεσμοί παραμένουν κι η επικοινωνία μας συνεχίζεται. Έτσι, μετά τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στο Περθ της Αυστραλίας για τη Μάχη της Κρήτης, από τον Πρόξενό μας εκεί κ. Αντ. Κολιάδη, λάβαμε την πιο κάτω επιστολή. Το άτυπο αυτό δελτίο τύπου ξεχειλίζει από τον σεβασμό για εκείνο το ιστορικό γεγονός, τη νοσταλγία των ομογενών μας, τη συγκίνηση των βετεράνων, ενώ συνοδεύεται και με φωτογραφίες της εκδήλωσης.
Η επιστολή:
«Ο Ελληνισμός της Δυτικής Αυστραλίας τίμησε μ’ έναν ξεχωριστό τρόπο την 75η Επέτειο της Μάχης Κρήτης.
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και το Προξενείο της Ελλάδας στο Περθ διοργάνωσαν, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016, τιμητική εκδήλωση επί τη ευκαιρία της 75ης Επετείου της Μάχης Κρήτης στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Prevelly της Δυτικής Αυστραλίας. Το οικόπεδο στο οποίο οικοδομήθηκε το εκκλησάκι, δώρισε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο αποβιώσας Βετεράνος της Μάχης της Κρήτης Geoff Edwards ο οποίος μάλιστα, έδωσε στο γύρω οικισμό την ονομασία Prevelly, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους μοναχούς της ιεράς Μονής Πρέβελης στην Κρήτη και τους Κρητικούς των παρακείμενων χωριών, οι οποίοι μετά τη Μάχη της Κρήτης το 1941 παρείχαν βοήθεια τόσο στον ίδιο όσο και σε εκατοντάδες Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς και Βρετανούς στρατιώτες, προκειμένου να διαφύγουν προς τον ελεύθερο κόσμο.
Συγκινητική πραγματικά η προσέλευση του κόσμου στη λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση, την οποία τέλεσαν ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ελπίδιος Καραλής και ο αιδεσιμότατος πατήρ Σωτήριος Βλαχόπουλος, καθώς και στο γεύμα που επακολούθησε στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε ο 97 ετών Βετεράνος της Μάχης της Κρήτης Norm Eaton, ο οποίος μίλησε στον κόσμο για τις αναμνήσεις του από τη Μάχη και τη σημασία που αυτή έχει στη ζωή του. Μαζί μας στο παραθαλάσσιο Prevelly και αρκετοί συγγενείς Βετεράνων, ο ελληνικής καταγωγής πρώην Κυβερνήτης της Δυτικής Αυστραλίας Dr Ken Michael, ο ομογενής Γερουσιαστής Παναγιώτης Κατσαμπάνης, ο Πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας Δ.Α. Μανώλης Γερογιαννάκης και ο Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος στη Δ.Α. της Ομοσπονδίας Παλαιών Πολεμιστών, Bill Evangel. Μαζί μας οι δάσκαλοι και μαθήτριες του ελληνορθόδοξου σχολείου «Άγιος Ανδρέας» του Περθ. Οι μαθήτριες ντυμένες με παραδοσιακές κρητικές φορεσιές απήγγειλαν με εξαιρετικό τρόπο ποιήματα με θέμα την ιστορική επέτειο. Μια επίσης ιδιαίτερη πτυχή της εκδήλωσης αποτέλεσε η έκθεση έμπροσθεν του Ιερού Ναού, αναμνηστικών αντικειμένων από τη συμμετοχή στη Μάχη της Κρήτης του τάγματος από τη Δ.Α. (2nd/11th Batalion), αντικείμενα, τα οποία συνέλεξε με την πάροδο των χρόνων ο κ. Graham Johnson, υιός αποβιώσαντος Βετεράνου. Η όμορφη αυτή εκδήλωση δεν θα μπορούσε να μην είχε την κατάληξη που της άξιζε, δηλαδή παραδοσιακούς κρητικούς χορούς, τους οποίους χόρεψαν όχι μόνο οι ομογενείς μας, αλλά και αρκετοί Αυστραλοί.
Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Prevelly της Δυτικής Αυστραλίας, αποτελεί ένα μνημείο που θα θυμίζει πάντοτε σε αυτούς που το επισκέπτονται, την ευγνωμοσύνη που οφείλεται στο λαό της Κρήτης για τη βοήθεια που προσέφερε στους Συμμάχους, αλλά και στο οφειλόμενο χρέος προς τους Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς, Βρετανούς και τους συμπατριώτες μας που πολέμησαν και έχασαν τη ζωή τους κατά τη Μάχη της Κρήτης.
Αντώνιος Κολιάδης
Πρόξενος της Ελλάδας στο Πέρθ
Greek Consulate /Ελληνικό Προξενείο
Level 8,16 St Georges tce, Perth WA6000, Australia»
Για τη Μάχη της Κρήτης έχουν γραφτεί πολλά και θα γραφτούν ακόμη περισσότερα. Όμως ο ιστορικός του μέλλοντος θα πρέπει με περισσή επιμέλεια να σκύψει πάνω στο τετράδιο της Ιστορίας και να αναλύσει διεξοδικά τι ήταν αυτό που ένωσε δυο λαούς μετά τον πόλεμο. Γιατί μπορεί Έλληνες, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί να πολέμησαν από κοινού για την ελευθερία αλλά, οι μεν πολεμούσαν στον τόπο τους για τον τόπο τους, ενώ οι άλλοι ήρθαν να πολεμήσουν για ένα ξένο τόπο. Ωστόσο, είναι φανερό ότι αυτοί που γύρισαν πίσω άφησαν στην Κρήτη ένα κομμάτι της καρδίας τους. Είναι απλό πράγμα αυτό; Και μπορεί να θεωρηθεί ως «παράπλευρη συνέπεια» ενός πολέμου;
*Ο Σπύρος Μ. Θεοδωράκης είναι πρώην τραπεζικός. Αρθρογραφεί στο ναυτιλιακό περιοδικό «Εφοπλιστής» και είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στον σταθμό Κρήτη fm 87,5 (Αθήνα)