Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το σεμινάριο με θέμα: «2018: Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στο Πάνορμο του Δήμου Μυλοποτάμου, που διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) «Αμφικτιονία», τον Δήμο Μυλοποτάμου και την Περιφέρεια Κρήτης.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή κήρυξε την έναρξη του σεμιναρίου, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Απασχόλησης, Γιάννης Παρασύρης, στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της εκδήλωσης ειδικά για μια περιοχή όπως ο Μυλοπόταμος που διαθέτει «πλούσιο» πολιτιστικό απόθεμα.
Οι δήμαρχοι Μυλοποτάμου και Ανωγείων έκαναν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για το θέμα, ενώ από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Γιώργος Αλεξάκης, στην ομιλία του ανέφερε, ότι, το έτος 2018 έχει ανακηρυχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως «Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και οι δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων αυτού διευρύνονται και στην επόμενη χρονική περίοδο.
Στην ομιλία του ο κ. Αλεξάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το «2018 έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς» ως αφορμή, γεννά προβληματισμούς και θέτει επιτακτική την ανάγκη να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό διεξοδικά. Η Πολιτιστική Κληρονομιά ενώνει τους ανθρώπους και συμβάλλει στη διαμόρφωση συνεκτικών κοινωνιών. Ενισχύει την εξωστρέφεια προς άλλους λαούς και με αξιόλογο πολιτισμό και κουλτούρα. Αναδεικνύει την εκπαιδευτική αξία του πολιτισμού με έμφαση ιδίως σε παιδιά και νέους. Προφανώς αποτελεί σημαντική αναπτυξιακή δραστηριότητα με πολλαπλά οφέλη στην απασχόληση, δημιουργώντας θέσεις εργασίας ακόμη και υψηλής εξειδίκευσης. Η Πολιτιστική Κληρονομιά αντιμετωπίζει πολυάριθμες προκλήσεις και απειλές: από περιβαλλοντικές έως ακόμα και λαθρεμπόριο. Εμείς λοιπόν πρέπει να βρούμε τον τρόπο να μεγιστοποιήσουμε τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διαφυλάσσοντας αυτήν από κάθε υλική ή άυλη προσβολή. Οφείλουμε να τη διαχειριστούμε εποικοδομητικά, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε αυτήν».