Σε αναβρασμό παραμένουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου στον απόηχο της καταβολής των μειωμένων φετινών επιδοτήσεων και με γνώμονα την ψήφιση του ασφαλιστικού πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, το οποίο περιλαμβάνει και τις νέες διατάξεις για τους συντελεστές φορολόγησης, αλλά και το ασφαλιστικό για τον πρωτογενή τομέα. Οι παράμετροι που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο και για τις οποίες υπάρχει ισχυρή πίεση και από την τρόικα, σε συνδυασμό με τις μειωμένες επιδοτήσεις, έχουν φέρει τον κλάδο και στο νομό σε αδιέξοδο. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου, σε συνεννόηση με τους συναδέλφους τους της υπόλοιπης Κρήτης και σε συντονισμό με τους αγροτικούς συλλόγους της υπόλοιπης Ελλάδας, προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις εντός Ιανουαρίου, στην περίπτωση που το νομοσχέδιο έρθει για ψήφιση με αυτή τη μορφή στη Βουλή.
Την αιχμή του δόρατος όμως των αντιδράσεων αποτελούν οι νέοι φορολογικοί συντελεστές αλλά και το ασφαλιστικό καθώς, στον σχεδιασμό του υπουργείου για το έτος 2016, προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών και η αναγωγή του ποσοστού στο 20% και 26% για το 2017 από το «προνομιακό» 13% που βρίσκεται σήμερα.
Παράλληλα, στο στόχαστρο της τρόικας έχει μπει και η κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει ο ΟΓΑ ύψους 3,277 δισ. ευρώ για το 2015, έναντι 2,5 δισ. ευρώ του ΙΚΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2015, ενώ η διαφαινόμενη μείωση της προνομιακής σύνταξης κατά 8% από το 2016 έως το 2021, αντί του 4% που ήδη εφαρμόζεται, συμπληρώνει το πάζλ των μεγάλων «αγκαθιών» στα οποία αντιδρά ο πρωτογενής τομέας.
Γ. Βενιεράκης: «Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων και κινητοποιήσεις στον ορίζοντα»
Εξαιρετικά θερμός όμως προβλέπεται ο Ιανουάριος του 2016 για την κυβέρνηση, καθώς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι έτοιμοι να κάνουν ποδαρικό στο νέο έτος με κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, με αφορμή την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Βενιεράκης δήλωσε στα «Ρ.Ν.» σχετικά με το θέμα: «Οι επερχόμενες κινητοποιήσεις με το νέο έτος θα είναι δυναμικές. Περιμένουμε η κυβέρνηση να δείξει σύνεση και να μην υλοποιήσει αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας καθώς ο κτηνοτροφικός αλλά και ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αδιέξοδο. Το φιάσκο με τις επιδοτήσεις ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, στις επερχόμενες αλλαγές στο φορολογικό και ασφαλιστικό θα μας βρουν μπροστά τους με δυναμικό παρών. Σε πρώτο χρόνο με το νέο έτος θα έρθουμε σε συντονισμό με τους συλλόγους της Κρήτης και στην ψήφιση του νομοσχεδίου που σχεδιάζεται, για τα μέσα Ιανουαρίου θα κορυφώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, σε παγκρήτιο αλλά και πανελλαδικό επίπεδο και αυτή τη φορά δεν θα κάνουμε πίσω στα αιτήματα μας».
Συνεχίζουν οι αντιδράσεις για τις μειωμένες επιδοτήσεις
Παράλληλα με τις αντιδράσεις των αγροτών στις επερχόμενες αλλαγές στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση, συνεχίζει να επικρατεί έντονη δυσφορία για τις μειωμένες επιδοτήσεις που έφερε η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, σε συνδυασμό με τη μη καταβολή πολλών από αυτών σε δικαιούχους.
Συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο 2.000 δικαιούχοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ μέχρι και σήμερα ενώ για ακόμη 2.000 περίπου υπήρξαν προβλήματα, λόγω ποινών αναφορικά με την επιλογή των αγροτεμαχίων, με αποτέλεσμα να πιστωθεί στους λογαριασμούς τους ποσό πολύ μικρότερο από αυτό που υπολόγιζαν. Αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ρεθύμνου κ. Νικήστρατος Χαροκόπος δήλωσε στα «Ρ.Ν.»: «Η υπόθεση της καταβολής των φετινών επιδοτήσεων είναι ένα θέμα που παραμένει ανοιχτό και πασχίζουμε από πλευράς μας, σε συνδυασμό με τους φορείς, να βρούμε λύση. Παράλληλα από σήμερα ξεκίνησαν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον ΟΠΕΚΕΠΕ οι ενστάσεις, ενώ καλούνται όλοι όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη, διαφορές ή νέα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό των οριστικών δικαιωμάτων, να υποβάλλουν αίτηση αναθεώρησης και επαναπροσδιορισμού των προσωρινών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης 2015 στον οργανισμό. Συνοπτικά για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος, στην ΕΑΣ Ρεθύμνου έχουμε 1.167 δικαιούχους που δεν έλαβαν καθόλου χρήματα, ενώ έχουμε 1.966 άτομα με ποινές. Το ποσό των ποινών αντιστοιχεί σε 3.100.000 ευρώ. Οι συνέπειες είναι τεράστιες, ο αγροτικός κόσμος είναι αγανακτισμένος. Ελπίζουμε να διευθετηθεί το ζήτημα και να βρεθεί μια ουσιαστική λύση».