Με σύνθημα «η Δημόσια Υγεία στο Χρηματιστήριο», γιατροί και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ρεθύμνου συμμετέχουν σήμερα στην 24ωρη πανελλαδική κινητοποίηση, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή και αφορά στο σύστημα αμοιβών των νοσοκομείων και τη δημιουργία της εταιρίας ΕΣΑΝ ΑΕ. Ένα νομοσχέδιο το οποίο σύμφωνα με το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» στο χώρο της δημόσιας υγείας, αφού όπως λένε αναιρεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας.
Γιατροί και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ρεθύμνου στη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες, αναφέρθηκαν εκτενώς στις επιπτώσεις που θα έχει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς, οι οποίοι όπως είπαν χαρακτηριστικά θα κληθούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για την νοσηλεία τους, όσο και στα περιφερειακά νοσοκομεία, τα οποία όπως υπογράμμισαν, θα οδηγηθούν σε λουκέτο αφού σύμφωνα με το νέο νόμο, τα κριτήρια ανταποδοτικότητας που τίθενται δεν θα πληρούνται.
Το προσωπικό του δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος του Νομού, καταγγέλλει το υπουργείο Υγείας, αλλά και την κυβέρνηση για το νόμο αυτό, ο οποίος όπως υποστήριξαν χαρακτηριστικά αποσύρει το κράτος από τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, οδηγεί σε λειτουργία των νοσοκομείων ως ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα θέτουν στο επίκεντρο όχι τον ασθενή, αλλά την ασθένεια, παραβιάζοντας ταυτόχρονα το ιατρικό απόρρητο.
Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι διεκδικούν την απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και καλούν τους πολίτες να συμμετέχουν στην κινητοποίηση και την ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνουν σήμερα στις 7:00 το απόγευμα στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη. Η εκδήλωση περιλαμβάνει εισηγητική ενημερωτική ομιλία, προβολή ντοκιμαντέρ, μουσική εκδήλωση και συλλογή φαρμάκων για το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Παναγιώτης Κοτσώνας ανέφερε: «Με το νέο νομοσχέδιο οι ασθένειες από μια άποψη γίνονται πλέον πράγματα, ταξινομούνται, ομαδοποιούνται και βασικά η θεραπευτική σχέση γιατρού-ασθενούς τυποποιείται και μετατρέπει την υγεία σε ένα προϊόν που είναι έτοιμο προς παραγωγή και για την αγορά. Η υγεία πλέον ως κοινωνικό αγαθό μπαίνει στην αρένα της αγοράς και το κράτος παύει να είναι εγγυητής της ισότιμης πρόσβασης σε αυτό το κοινωνικό αγαθό. Θεσμικά κατοχυρώνεται ο ρόλος του ιδιωτικού φορέα στη διαμόρφωση πολιτικών υγείας. Όλα αυτά σημαίνουν ότι πλέον οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας θα χρηματοδοτούνται με βάση την αποδοτικότητα. Αυτό σε ένα κλίμα όπου όλα τα νοσοκομεία της χώρας και το Νοσοκομείο του Ρεθύμνου, είναι υπεχρηματοδοτούμενα και υποστελεχομένα δε μπορεί να λειτουργήσει. Θεωρούμε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η καθιέρωση δύο επιμέρους συστημάτων, ενός συστήματος ιδιωτικού τομέα που θα αναπτύσσει κερδοφόρες επιχειρήσεις, με τη βοήθεια βέβαια των δημόσιων πόρων, και από την άλλη δημόσια νοσοκομεία που θα είναι πλέον φτωχοκομεία, όπου εκεί πέρα θα λαμβάνουνε υπηρεσίες οι ανασφάλιστοι και οι άνεργοι. Θεωρούμε ότι η μόνη απάντηση σε αυτά, σε αυτή τη βαρβαρότητα, η μόνη απάντηση σε αυτό το σύστημα που δε λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ασθενών, είναι η ανατροπή αυτών των πολιτικών».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Γιάννης Σαριδάκης τόνισε: «Η κυβέρνηση Α.Ε. παραδίδει τη δημόσια υγεία σε μια ιδιωτική εταιρία, η οποία πλέον θα αποφασίζει για την χρηματοδότηση των νοσοκομείων, θα αποφασίζει για την αξιολόγησή τους και θα διαχειρίζεται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων ασθενών. Τα δημόσια νοσοκομεία, αφού απαξιώθηκαν και έφτασαν στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης καλούνται να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά αντίστοιχα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα. Είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα κατευθυνθεί και πάλι στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα.
Από την άλλη πλευρά ο ασθενής μετατρέπεται σε πακέτο νοσηλείας, όπου θα περιλαμβάνει κάποιες ελάχιστες παροχές και κάποιες ελάχιστες μέρες νοσηλείας. Εάν χρειαστεί να τις υπερβεί αυτές τις ελάχιστες μέρες νοσηλείας ή αυτές τις ελάχιστες παροχές ή θα βάζει βαθιά το χέρι στη τσέπη ή θα πετιέται έξω από το νοσοκομείο, για να επανέλθει αργότερα με σοβαρότατες επιπλοκές και σοβαρότατα προβλήματα στην υγεία του, όπως έχει αποδειχτεί σε άλλες χώρες που έχει εφαρμοστεί αυτό το σύστημα.
Εμείς καλούμε για μια ακόμη φορά τους πολίτες αυτού του τόπου να σταθούν δίπλα μας σ’ έναν αγώνα για τη ζωή με αξιοπρέπεια, σ’ έναν αγώνα όπου τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά θα παραμείνουν τέτοια σε αυτό τον τόπο. Λέμε ξανά ότι τα δημόσια νοσοκομεία ανήκουν στο λαό και δε πρόκειται να τα παραδώσουμε σε κανέναν ιδιώτη εμείς οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία με ό,τι κόστος κι αν αυτό συνεπάγεται».
Ο Σπύρος Παπαρίδης, αγροτικός γιατρός υποστήριξε: «Για μας το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ουσιαστικά πόλεμο, γιατί αλλάζει ριζικά το χαρακτήρα της υγείας στη χώρα μας. Η υγεία σταματάει να προέρχεται από το κράτος και το δημόσιο και ουσιαστικά περνάει στα χέρια των ιδιωτών με την ίδρυση αυτής της ανώνυμης εταιρίας.
Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι ορίζεται από το νομοσχέδιο και επίσημα ο όρος «ανταγωνισμός» ανάμεσα στα νοσοκομεία. Για μας αυτό αποτελεί κόκκινο πανί. Ουσιαστικά τα νοσοκομεία θα μπουν σε μια λογική να επιλέγουν τους ασθενείς τους, όπου αναιρείται η βασική αρχή της καθολικότητας της υγείας. Δηλαδή ένα νοσοκομείο δημόσιο πρέπει να είναι υποχρεωμένο να περιθάλπει και να παρέχει νοσηλεία σε οποιοδήποτε ασθενή, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση ή τη κοινωνική του κατάσταση, προσεγγίσει το νοσοκομείο για να ζητήσει βοήθεια.
Έτσι λοιπόν ουσιαστικά τα νοσοκομεία θα μπουν σ’ ένα κυνήγι των περιστατικών που θα ανεβάσουν τους δείκτες αποδοτικότητας. Και βέβαια εδώ υπάρχει και το μεγάλο ζήτημα των περιφερειακών νοσοκομείων. Νοσοκομεία δηλαδή τα οποία χωρίς τις υποδομές των μεγάλων νοσοκομείων, αλλά και χωρίς την κίνηση των ασθενών των μεγάλων νοσοκομείων, εξ ορισμού ωθούνται είτε στο να κλείσουν, είτε να υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο, γιατί δε θα πληρούν κριτήρια αποδοτικότητας.
Ένα επόμενο ζήτημα που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό παραβιάζει κατάφορα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Ιατρικοί και διοικητικοί φάκελοι θα βρίσκονται στα χέρια της ανώνυμης αυτής εταιρίας να τα διαχειριστεί με όποιο τρόπο θέλει. Εμείς νομίζουμε ότι η λογική του νέου νομοσχεδίου είναι ότι πρώτον θέλει να μην θεραπεύονται ασθενείς αλλά ασθένειες, θέλει να βάλει το προσωπικό των υγειονομικών μονάδων να κυνηγάνε κερδοφόρες ασθένειες και κερδοφόρα περιστατικά, με σκοπό την αύξηση της ανταποδοτικότητας και το ανέβασμα των δεικτών αποδοτικότητας και ουσιαστικά έχουμε δει και στις χώρες που εφαρμόζεται, αυτό που ανέφεραν και οι προηγούμενοι συνάδερφοι πριν, είναι τα αιματηρά εξιτήρια, δηλαδή οι υποθεραπευόμενοι ασθενείς οι οποίοι δεν αντέχουν το κόστος νοσηλείας. Οι οποίοι λαμβάνουν εξιτήριο χωρίς ουσιαστικά να έχει εκπληρωθεί η νοσηλεία τους».
Κάλεσμα για συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία απευθύνουν και τα μέλη του ΠΑΜΕ, τα οποία όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους την Παρασκευή στο Δημαρχείο στις 7:00 μ.μ., με συλλαλητήριο: «Διαδηλώνουμε βροντοφωνάζοντας ότι αρνούμαστε να ζήσουμε με τα ψίχουλα. Γιατί το δικαίωμα στην υγεία δεν περνά ούτε από το ταμείο ούτε από την ελεημοσύνη.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους εργαζόμενους όλης της χώρας στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, την 1η Νοέμβρη, στο Σύνταγμα, στις 12:00 π.μ.».