Δεν πειράζει που οι υπάρχοντες νοσηλευτές είναι εξοντωμένοι από τις βάρδιες και δεν μπορούν να πάρουν τα ρεπό και τις άδειές τους… θα έχουμε tablet!
Δεν πειράζει που σε λίγο θα ψάχνουμε με το ντουφέκι νοσηλευτή, τραυματιοφορέα, τεχνολόγο ακτινολογικού, τεχνικό, διοικητικό κ.ο.κ… όλων αυτών τη δουλειά μπορεί να την αντικαταστήσει μια χαρά το tablet! Δεν αποτελεί πρόβλημα το κλείσιμο τριών από τις επτά κλίνες της Μ.Ε.Θ. λόγω έλλειψης προσωπικού και είναι λεπτομέρεια που αρκετοί γιατροί συνεχίζουν να κάνουν 9, 10, 11 και 12 εφημερίες το μήνα, όντας απλήρωτοι γι’ αυτές, πάνω από 12 μήνες… αφού η τεχνολογία τους δίνει τη δυνατότητα να δίνουν ιατρικές εντολές μέσω tablet!
Δεν χρειάζεται ανανέωση ο πεπαλαιωμένος και ετοιμόρροπος τεχνολογικός εξοπλισμός του νοσοκομείου (αναπνευστήρες μονάδας, μηχανήματα αιμοκάθαρσης, υπερηχογράφος καρδιάς, ακτινολογικά μηχανήματα), προτεραιότητα έχει το tablet! Φυσικά και δεν αποτελεί πρόβλημα που οσονούπω δε θα υπάρχει φαγητό (!!!) για ασθενείς και εφημερεύοντες, αφού οι διαγωνισμοί για την τροφοδοσία του Ιδρύματος αποβαίνουν άκαρποι εδώ και καιρό (αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τα τραγικά αποτελέσματα της εισόδου του ιδιωτικού παράγοντα στα δημόσια νοσοκομεία)… Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε οι ασθενείς και εμείς να παραγγείλουμε delivery μέσω tablet ή να χορτάσουμε την πείνα μας αν δεν μας περισσεύουν, βλέποντας ωραίες εικόνες φαγητών από το tablet! Καλή η τεχνολογία αλλά δεν τρώγεται! Κάπου εδώ όμως πρέπει να τελειώνουν τα πικρά αστεία…
Οι οπαδοί της άθλιας μνημονιακής πολιτικής, που εφαρμόστηκε με το παραπάνω στην Υγεία από το Λοβέρδο και τους «άξιους» συνεχιστές του, έχουν το θλιβερό προνόμιο να είναι οπαδοί της πολιτικής αντίληψης και της κοινωνικής ευαισθησίας του «εκσυγχρονιστή» υπουργού. Του πολιτικού ανδρός, που δημιούργησε τον εμβληματικό ΕΟΠΥΥ, ξεκίνησε τις πρώτες συγχωνεύσεις, έβαλε χαράτσι στα νοσοκομεία, διαπόμπευσε χωρίς ντροπή ή ίχνος μεταμέλειας οροθετικές γυναίκες στο πανελλήνιο και διαμαρτυρήθηκε δημοσίως γιατί οι γέροι ζουν πολύ!!! Είναι σίγουρο όμως ότι θα επικροτούσε το tablet, όπως μάλλον θα το επικροτήσει και το καινούργιο «μπουμπούκι» του υπουργείου, ο νέος υπουργός υγείας-ανέκδοτο του ανασχηματισμού-ακροδεξιός τηλε-πωλητής βιβλίων, Άδωνις Γεωργι-Άδης.
Ειλικρινά ρωτάμε, πώς βρίσκονται χρήματα για tablets, ενώ το νοσοκομείο και η Δ.Υ.ΠΕ. δεν μπορούν να πληρώσουν υπερωρίες και εφημερίες και δυσκολεύονται να καλύψουν βασικά λειτουργικά έξοδα; Επίσης, θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιά είναι η θέση των ελάχιστων νοσηλευτών που έχουν απομείνει, δίπλα στον άρρωστο ή μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή;
Την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου αποτελούμε σκληρά εργαζόμενοι και άριστα καταρτισμένοι γιατροί και δε θα πάψουμε να καταγγέλλουμε την κοροϊδία (βλέπε tablet) και να διεκδικούμε τα αυτονόητα για εμάς, τους ασθενείς μας και το νοσοκομείο, αντιστεκόμενοι στην κατασυκοφάντηση και στην απόπειρα ποινικοποίησης της διεκδίκησης και των κοινωνικών αγώνων, που ξεκινάει από την κυβέρνηση, βρίσκοντας δυστυχώς πρόθυμους χειροκροτητές, τους δήθεν εκσυγχρονιστές.
Δουλειά μας, εκτός από το καθ’ αυτό ιατρικό έργο, είναι να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων των συνανθρώπων μας, ανασφάλιστων, ανέργων, μεταναστών, φτωχών και ανήμπορων για πρόσβαση σε δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, καθώς και να αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους σε όλα τα επίπεδα. Δεν υπάρχει ιατρική ξεκομμένη από την κοινωνία και τους αγώνες που αυτή δίνει. Απόδειξη αυτού, είναι οι δικές μας συνεχείς προσπάθειες και το έργο που παράγουν τα κοινωνικά ιατρεία ανά την επικράτεια. Βέβαια, η πραγματικότητα ξεπερνάει τις έτσι και αλλιώς πεπερασμένες δυνατότητες της εθελοντικής προσφοράς και της αλληλεγγύης. Η ανάλγητη εφαρμοζόμενη πολιτική κάνει καρκινοπαθείς να ψάχνουν τα φάρμακά τους, ανθρώπους με αναπηρίες να πετιούνται στον Καιάδα και ψυχιατρικούς ασθενείς να μην έχουν στον ήλιο μοίρα.
Όλοι αυτοί, που θεωρούν τα αιτήματά μας για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους και επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, «παλιομοδίτικα», «συντεχνιακά» ή «αντιμνημονιακά», δε μας αφορούν! Είναι οι ίδιοι που προάγουν, θέλοντας ή μη, τη διάλυση του Ε.Σ.Υ. και την επέλαση της ιδιωτικής υγείας και ασφάλισης. Εμείς, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει και να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις… σε πείσμα των καιρών, μη μπαίνοντας σε επικοινωνιακά κόλπα ανταποδοτικού χαρακτήρα περί δήθεν πρωτοπορίας και εκσυγχρονισμού.
Με λένε Πολυτεχνείο…
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΔΑΚΙ* Γειά σας με λένε Πολυτεχνείο. Είμαι ένα από τα πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και είμαι πια...