Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το πρόγραμμα «ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στην πόλη του Ρεθύμνου με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων». Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, το σχέδιο, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ και χρόνο υλοποίησης 12 μήνες, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να υλοποιείται τον Απρίλιο, με στόχο την ενημέρωση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών για θέματα παρενόχλησης και ζητήματα διαχείρισης περιπτώσεων κακοποίησης παιδιών, στη σκιά της υπόθεσης θυματοποίησης που αποκαλύφθηκε στο Ρέθυμνο πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.
Με αφορμή την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος, ο κ. Γιώργος Νικολαϊδης, διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, βρέθηκε χθες στο Ρέθυμνο και συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, με την παρουσία των τοπικών φορέων. Σκοπός της συνάντησης ήταν η επικαιροποίηση των δράσεων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα, καθώς το σχέδιο εκπονήθηκε στις αρχές του 2012, κι από τότε μέχρι σήμερα, επειδή έχει μεσολαβήσει αρκετό χρονικό διάστημα, απαιτείται η τροποποίηση μέρους του αρχικού σχεδιασμού, ώστε οι παρεμβάσεις που τελικά θα γίνουν να είναι ωφέλιμες για την κοινωνία του Ρεθύμνου. Ο κ. Νικολαϊδης ζήτησε από τους εκπροσώπους των Δήμων του νομού, τους εκπαιδευτικούς, τους ψυχολόγους, τους ψυχίατρους, τους εκπροσώπους συλλόγων γονέων, που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη, να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τις μορφές παρέμβασης που κρίνουν ότι πρέπει να ενσωματωθούν στο σχέδιο ψυχοκοινωνικής παρέμβασης, ώστε αφενός το πρόγραμμα να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και αφετέρου να μην χαθεί η εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Στη σύσκεψη συμμετείχε επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
Με βάση το σχέδιο που έχει εγκριθεί από το ΕΣΠΑ και τα αρμόδια υπουργεία, για ένα χρόνο εξειδικευμένοι επιστήμονες θα ασχοληθούν με την πρόληψη και την προστασία ανηλίκων, ενώ το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού έχει προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που χωρίζονται σε τρία επίπεδα:
– Παρέμβαση Προαγωγής Υγείας-Ευαισθητοποίησης της κοινότητας.
– Ολοκληρωμένο πρόγραμμα Θεραπευτικής Αντιμετώπισης και Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των θυμάτων και των οικογενειών τους.
– Ολοκλήρωση και βελτιστοποίηση της ανακριτικής και ψυχο-ιατροδικαστικής διαδικασίας.
Ο κ. Νικολαϊδης σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του σχεδίου και στις τροποποιήσεις που κρίνεται αναγκαίο να γίνουν: «Μετά από πολύμηνη γραφειοκρατική κωλυσιεργία, εν τέλει πήραμε την τελική έγκριση για να ξεκινήσουμε. Αυτό που πρέπει στο εξής να εξετάσουμε, προκειμένου να μην γίνουν πράγματα χωρίς νόημα, είναι να επικαιροποιηθούν οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ώστε να δούμε ποιές από αυτές είναι εφαρμόσιμες και κοινωνικά ωφέλιμες. Αυτό θα το κάνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε και ελπίζω ότι από τον Απρίλιο θα αρχίσουν να υλοποιούνται οι δράσεις.
Το αρχικό σχέδιο είχε τρεις άξονες. Ο ένας ήταν ένα πρόγραμμα πρόληψης προαγωγής υγείας στα σχολεία για τον γενικό πληθυσμό, που να περιλαμβάνει εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά.
Ο δεύτερος ήταν ένα θεραπευτικό πρόγραμμα για τα θύματα της υπόθεσης παιδεραστίας στο Ρέθυμνο και ο τρίτος άξονας ήταν το ψυχοϊατροδικαστικό, που θα αποτελούσε μια συνδρομή στην προανακριτική διαδικασία και στη δίκη. Το τελευταίο ειδικά θα πρέπει να το δούμε με διαφορετικό τρόπο, με δεδομένο ότι η ανάκριση έχει ολοκληρωθεί και έχει οριστεί δικάσιμος.
Πιθανότατα, το δεύτερο επίπεδο, δηλαδή για τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που περιέχονται, θα πρέπει ίσως να διευρύνουμε τον ορίζοντα, ώστε να μην αφορούν μόνο συγκεκριμένες περιπτώσεις θυμάτων αλλά να σχετίζονται γενικότερα με προβλήματα οικογένειας-παιδιού, ψυχικής υγείας παίδων και εφήβων.
Άλλωστε, γνωρίζουμε ότι το φυσιολογικό αντανακλαστικό μιας κοινωνίας είναι να προσπαθήσει να μην μιλήσει για ένα τόσο τραυματικό γεγονός και είναι πιθανό να βγαίνουν διάφορα προβλήματα ψυχικής υγείας που τυπικά να μην έχουν σχέση με τα γεγονότα, παρ’ όλα αυτά να είναι ο καθυστερημένος αντίκτυπος της υπόθεσης. Οπότε πρέπει να διευρύνουμε το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφού άλλωστε και τα θύματα ό,τι μπορούσαν έκαναν όλον αυτόν τον καιρό, που δυστυχώς έμειναν ακάλυπτα».
Ερωτώμενος για τα οφέλη που θα αποκομίσει η τοπική κοινωνία μέσα από την υλοποίηση του σχεδίου ψυχοκοινωνικής παρέμβασης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, επεσήμανε: «Πρώτον, θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που προανέφερα, τον καθυστερημένο αντίκτυπο. Το να μην μιλάμε για ένα τέτοιο γεγονός είναι φυσιολογική αντίδραση, αλλά δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει και δεν δουλεύει μέσα μας.
Το δεύτερο που θα επιδιώξουμε είναι να έρθουμε σε διάλογο με την τοπική κοινωνία, ώστε να «μιληθεί» το πρόβλημα. Με το να μην μιλάμε καθόλου δεν το λύνουμε.
Τρίτον, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στον γενικό πληθυσμό, στις οικογένειες και στα παιδιά, κάποια «εργαλεία», ώστε να νιώθουν πιο ενδυναμωμένοι για το παρόν και το μέλλον. Για το πως προστατεύουν τον εαυτό τους».
Την ικανοποίησή της για την απεμπλοκή του προγράμματος από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας εξέφρασε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, τονίζοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο: «Επιτέλους μετά από πάρα πολλές επισκέψεις στην Αθήνα και επιμονή δική μας και των τοπικών παραγόντων, προκειμένου να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία, ξεκινάει το πρόγραμμα. Ο κ. Νικολαΐδης και οι συνεργάτες του βρίσκονται εδώ, για να συζητήσουμε με τους τοπικούς φορείς, διότι κάποιες δράσεις που ίσως είναι ανεπίκαιρες, θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα πράγματα. Ο κ. Νικολαΐδης επιθυμεί να ακούσει τους τοπικούς φορείς, για το τι θα αφαιρεθεί, τι θα προστεθεί και πως θα οργανώσουμε την παρέμβαση καλύτερα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μεγάλο, στο οποίο είναι πολύ εμπλεκόμενοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, ειδικοί ψυχολόγοι, ψυχίατροι κ.α., κι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να οργανώσουμε το πρόγραμμα άμεσα και όσο γίνεται καλύτερα».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κα Λιονή δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συμβολή τοπικών φορέων αλλά και του πρώην βουλευτή Ρεθύμνου, Μανώλη Όθωνα, στη δημιουργία της συγκεκριμένης δομής.
Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ ενέκριναν για επείγουσα χρήση το χάπι της Pfizer
Η ρυθμιστική αρχή υγείας των ΗΠΑ ενέκρινε για επείγουσα χρήση το χάπι της Pfizer για την Covid. Όπως μεταδίδει το...