Με το ποσό των 694.964 ευρώ επιχορηγείται ο δήμος Ρεθύμνου από το υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού. Η επιχορήγηση αυτή χαρακτηρίζεται ως μια σημαντική «ανάσα» για το δημοτικό ταμείο, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός στον δήμο Ρεθύμνης είναι τεράστιες. Όπως είχαν πρόσφατα αναφέρει σε δημοσίευμα τους τα «Ρ.Ν.», σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, ξεπερνούν τα 2 εκ. ευρώ οι απώλειες από ιδίους πόρους.
Αναλυτικά, για το εννεάμηνο του έτους οι απώλειες δημοτικών εσόδων από ιδίους πόρους ανέρχονται στο 39% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2019, ενώ κατά 22% έχουν περιοριστεί και τα έσοδα από τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.
Οι απώλειες αυτές επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τις λειτουργικές δαπάνες του δήμου, οι οποίες έχουν περιοριστεί κατά 3,2 εκ. ευρώ, ενώ δεδομένες είναι και οι επιπτώσεις στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, καθώς έχουν «παγώσει» έργα που είχαν προβλεφθεί να γίνουν καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας.
Το υπουργείο Εσωτερικών είχε επιχορηγήσει τους δήμους μια ακόμα φορά τον περασμένο Μάρτιο, στην έναρξη της πανδημίας, με τον μητροπολιτικό δήμο να λαμβάνει μόλις 400.000 ευρώ.
Ωστόσο στη δεύτερη κατανομή, όπως φαίνεται ελήφθησαν υπόψη οι παρεμβάσεις προς το υπουργείο Εσωτερικών από πλευράς δήμαρχου σε σχέση με τα κριτήρια κατανομής, τα οποία κατά την πρώτη κατατομή, ήταν ίδια για όλους τους δήμους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι σοβαρές απώλειες που δημιουργούνται στα ταμεία των τουριστικών δήμων από πόρους που σχετίζονται με τουριστικές δραστηριότητες .
Ειδικότερα, στους δέκα κωδικούς με τις κατηγορίες των δημοτικών εσόδων, (σύγκριση με αντίστοιχη περσινή περίοδο), προστέθηκαν κατόπιν παρέμβασης δημάρχων, τουριστικών δήμων, μεταξύ των οποίων και του Γιώργου Μαρινάκη και άλλες 10 κατηγορίες, οι οποίες αποδεικνύουν τη μείωση των εσόδων των τουριστικών δήμων.
Ειδικότερα, από τους 8 κωδικούς εσόδων που παρακολουθούσαν στο παρατηρητήριο προστέθηκαν ακόμα 10 νέοι που αποτυπώνουν πτώση 40% μεγαλύτερη από αυτή που υπολόγιζαν.
Συγκεκριμένα, το παρατηρητήριο καταγράφει τη μείωση εσόδων από τέλη καθαριότητας, τέλη διαμονής παρεπιδημούντων τέλη επί των ακαθάριστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων, της χρήσης κοινοχρήστων χώρων, τακτικά έσοδα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τακτικά έσοδα επί των ακαθάριστων εσόδων επιτηδευματιών, τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τακτικά έσοδα επί των ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών. Βάσει αυτών των κωδικών, έγινε η κατανομή τον περασμένο Μάρτιο, η οποία χαρακτηρίστηκε άδικη.
Έτσι, μετά από πρόταση του δήμου Ρεθύμνου προστέθηκαν ακόμα δέκα οι οποίοι είναι οι παρακάτω: έσοδα από ειδικούς χώρους στάθμευσης, δικαιώματα χρήσης φρουρίου Φορτέτσας, τέλη ελεγχόμενης στάθμευση σε κοινόχρηστους χώρους, έσοδα από παράβολα τέλεσης πολιτικών γάμων, μισθώματα από αστικά ακίνητα δήμου Ρεθύμνης, πρόστιμα του Κ.Ο.Κ. του ΝΔ 805/71 και του ΑΝ 170/67, άρθρο 31 Ν. 2130/93, πρόστιμα ελεγχόμενης στάθμευσης έσοδα των δήμων από την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας σε τρίτους, τέλος διαμονής παρεπιδημούνταν και τέλη διαμονής παρεπιδημούντων. Η προσθήκη των παραπάνω κωδικών είχε ως αποτέλεσμα η δεύτερη επιχορήγηση να είναι πιο γενναία για το σύνολο των τουριστικών δήμων, μεταξύ των οποίων και το Ρέθυμνο το οποίο έλαβε περί τις 700.00 ευρώ.
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης: «Το παρατηρητήριο του υπουργείου Εσωτερικών είχε 8 κωδικούς βάσει των οποίων έκανε την κατανομή της επιχορήγησης, προκειμένου να καλυφθούν στους ΟΤΑ οι έκτακτες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού τον Μάρτιο. Ωστόσο μετά από παρέμβαση του δήμαρχου Ρεθύμνου, προστέθηκαν οκτώ ακόμα κωδικοί, που αποδεικνύουν την τεράστια «πληγή» που δημιουργεί η πανδημία στις εισπράξεις του δήμου εξαιτίας της περιορισμένης τουριστικής κίνησης και των μειωμένων τουριστικών εσόδων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από τα 400.000 ευρώ που πήρε ο δήμος τον Μάρτιο να επιχορηγηθεί αυτή τη φορά με 695.000 ευρώ ποσό που είναι επιπλέον 100.000 ευρώ από τη μηνιαία επιχορήγηση ΚΑΠ. Η απώλεια είναι στο 1,3 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι σε ότι αφορά το εννεάμηνο του έτους. Τα χρήματα αυτά είναι μια σημαντική ενίσχυση, μια μεγάλη «ανάσα «για τα ταμεία του δήμου και είναι τεράστιας σημασίας η παρέμβαση του δήμαρχου καθώς μετά από αυτή η επιχορήγηση δεν κατανέμεται οριζόντια σε όλους τους ΟΤΑ αλλά με βάση πραγματικές ανάγκες.
Με τη επιχορήγηση αυτή ο δήμος Ρεθύμνου θα καλύψει ανάγκες που λόγω κορονοϊού δεν θα μπορούσαν να καλυφτούν μέσα στο έτος. Τόσο σε ότι αφορά λειτουργικές δαπάνες, δαπάνες του τεχνικού προγράμματος αλλά και ανάγκες που πρόεκυψαν λόγω covid, όπως η προμήθεια αντισηπτικών, οι μάσκες, οι στολές που πήραμε για το προσωπικό μας και για την καθαριότητα».
Αναλυτικά η κατανομή της επιχορήγησης στους δήμους του νομού έχει ως εξής:
Αγίου Βασιλείου: 84.743 ευρώ
Αμαρίου: 74.103 ευρώ
Ανωγείων: 26.122 ευρώ
Μυλοποτάμου: 269.738 ευρώ,
Ρεθύμνης: 694.964 ευρώ.
Συνολικά σε επίπεδο χώρας κατανέμεται το ποσό των 40 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τη δεύτερη δόση της έκτακτης βοήθειας προς την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, για την κάλυψη εκτάκτων και επιτακτικών αναγκών που προκλήθηκαν από την πανδημία του Covid-19, καθώς και για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, λόγω της μείωσης των εσόδων τους, ως απόρροια των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί.
Η κατανομή στους συγκεκριμένους δήμους έγινε με βάση τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί από τους ίδιους τους δήμους στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του υπουργείου Εσωτερικών, έως τις 31 Ιουλίου 2020. Αναμένεται και τρίτη δόση, με βάση τα επιπλέον οικονομικά στοιχεία που θα κατατεθούν από τους δήμους στον Κόμβο.
Η πρώτη δόση της βοήθειας, ήταν ύψους 75 εκατ. ευρώ και δόθηκε τον Μάιο, με οριζόντια κατανομή και στους 332 δήμους της χώρας. Ο κ. Θεοδωρικάκος, είχε δεσμευθεί τότε για την καταβολή δεύτερης δόσης, με βάση την αποτύπωση της πραγματικής επιβάρυνσης των δήμων από τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.