Σε μαραθώνιο εξελίσσεται η ταλαιπωρία ιδιοκτητών γης, των οποίων οι περιουσίες αν και είναι χαρακτηρισμένες γεωργικές εμφανίζονται στον δασικό χάρτη του Ρεθύμνου ως δασικές, λόγω απουσίας των λεγόμενων πληροφοριακών εγγράφων.
Πρόκειται για ιδιοκτησίες που από το 1981 και μετά αν και η Διεύθυνση Δασών είχε αποφανθεί για τον γεωργικό τους χαρακτήρα, στη συνέχεια δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία της δημοσιότητας, δεν δημοσιεύθηκε δηλαδή η πράξη χαρακτηρισμού σε εφημερίδα, με συνέπεια οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες να φαίνονται σήμερα ως δασικές.
Παρά το γεγονός ότι έχει ενημερωθεί το αρμόδιο υπουργείο από την περασμένη άνοιξη για το σοβαρό αυτό πρόβλημα που αφορά δεκάδες ιδιοκτήτες και που δεν δημιουργήθηκε με δική τους υπαιτιότητα, παρά το γεγονός ότι με έγγραφο της η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου προς τον αρμόδιο υπουργό εισηγήθηκε τη λύση με νομοθετική ρύθμιση, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια θετική ανταπόκριση.
Λόγω του μεγάλου αριθμού ιδιοκτητών που αντιμετωπίζουν το παραπάνω πρόβλημα και προκειμένου να αρθεί η ταλαιπωρία τους, η οικονομική τους επιβάρυνση για προσφυγές, αφουγκραζόμενος την αγανάκτηση που επικρατεί στην τοπική κοινωνία, ανέλαβε πρωτοβουλία για το θέμα ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης που επικοινώνησε τόσο προφορικά, όσο και εγγράφως με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ζητώντας του λύση για το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση.
Στο έγγραφο του προς τον κ. Σκρέκα, ο δήμαρχος Ρεθύμνου αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Κύριε υπουργέ, σας ενημερώνω ότι έχει προκύψει το εξής παράλογο:
Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί από την υπηρεσία σας πράξεις χαρακτηρισμού από 01/05/1981 και μετά, που, ενώ έχει αποφανθεί η υπηρεσία από τότε ότι οι εκτάσεις είναι γεωργικές, δεν έχει ακολουθηθεί η διαδικασία δημοσιότητας (δημοσίευση σε τοπική εφημερίδα) της πράξης αυτής, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 998/1979, κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών να εμφανίζεται η ιδιοκτησία αυτή ως δασική.
Σημειωτέον, ότι σε πολλές από αυτές τις πράξεις η υπηρεσία είχε κάνει μεικτό χαρακτηρισμό. Οι πολίτες είχαν έννομο συμφέρον να προσβάλλουν τον δασικό χαρακτηρισμό της περιουσίας τους και να ακολουθηθεί η κατά Νόμο διαδικασία εκδίκασης των υποθέσεων στις αρμόδιες επιτροπές.
Έτσι λοιπόν σήμερα, για τους μεν δασικούς χαρακτηρισμούς που οι επιτροπές μετέτρεψαν είτε σε χαρακτηρισμό γεωργικής γης ή σε χορτολιβαδικό, οι πολίτες είναι κατοχυρωμένοι.
Ενώ για το τμήμα της ιδιοκτησίας που χαρακτηρίστηκε εξαρχής γεωργικό, εμφανίζονται σήμερα στους δασικούς χάρτες ότι η περιουσία τους έχει δασικό χαρακτήρα.
Θεωρούμε λοιπόν, ότι οφείλετε να προβείτε σε αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση του θέματος με αυτή που είχατε κάνει και για τα έγγραφα πληροφοριακού χαρακτήρα που έχουν εκδοθεί από 11-6/1975 μέχρι 30-4/1981.
Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι αυτοί θα δικαιωθούν στις επιτροπές. Όμως, επειδή αυτή η διόρθωση δεν ενέχει το στοιχείο του προδήλου, θα χρειαστεί να καταβάλουν σημαντικά ποσά ως παράβολο και να ταλαιπωρηθούν ασκόπως. Χώρια τη δικαιολογημένη τους αγανάκτηση, η οποία πολλές φορές αποτελεί «καλύπτρα» άλλων «διαμαρτυρόμενων» που δεν έχουν δίκιο».
Παράταση 45 ημερών για τις αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη
Εν τω μεταξύ, άσχετα με το παραπάνω πρόβλημα, σε παράταση 45 ημερών για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του Δασικού χάρτη της Κρήτης, προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, έτσι ώστε να μπορέσουν οι Δασικές υπηρεσίες του νησιού να ανταποκριθούν στον αυξημένο όγκο εργασίας που έχουν επιφορτιστεί. Αυτό διαβεβαίωσε ο υπουργός κ. Σκρέκας, τον βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη σε συνάντηση που είχαν χθες.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Κεφαλογιάννη:
«Σε παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά του Δασικού χάρτη στην Κρήτη προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας με τον βουλευτή Ρεθύμνου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη,η οποία έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες αναμένεται ειδική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα επεκτείνει την δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών κατά 45 ημέρες, έτσι ώστε να καταστεί εφικτό από την πλευρά των Δασικών Υπηρεσιών του νησιού να ανταποκριθούν στο αιτούμενο έργο (αυτεπάγγελτες διορθώσεις και διορθώσεις προδήλων σφαλμάτων) στον ήδη αναρτημένο δασικό χάρτη.
Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως επιτακτική, καθώς όπως έχουν επισημάνει προς το υπουργείο, τόσο η διευθύντρια της Δασικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου κα. Δέσποινα Σταματάκη, όσο και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα. Μαίρη Λιονή, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τη διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών.
Παράλληλα, ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε την ικανοποίηση του για την άμεση ανταπόκριση του υπουργού, καθώς και για τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από την ανάρτηση του δασικού χάρτη».