Ένα μικρό αλλά υπαρκτό μέρος της κατάστασης χρεοκοπίας στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, οφείλεται στα σκάνδαλα της πολιτικής ηγεσίας και οικονομικής ελίτ. Η πτώχευση μεγάλων μαζών του λαού φέρνει οργή στο λαό, η οποία μεγαλώνει με τα νέα σκάνδαλα που βγαίνουν στον αέρα. Ευτυχώς κάτι έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό.
α) Κατ’ αρχήν η δικομματική κυβέρνηση δεν προσπαθεί να καλύψει τα πρώην στελέχη των δύο κομμάτων που πιάνονται με τη γίδα στην πλάτη. Αν και τα στελέχη που καλούνται να απολογηθούν στη δικαιοσύνη είναι μέλη τους (Τσοχατζόπουλος, Παπαγεωργόπουλος, Τομπούλογλου, Μαντέλης, Λιάπης και έπεται συνέχεια) αφήνονται ακάλυπτα και ταυτόχρονα διαγράφονται από τα κόμματά τους.
β) Επί πλέον η Δικαιοσύνη δεν χαρίζεται σε κανένα πολιτικό πρόσωπο, προχωρεί την έρευνα σε βάθος, ζητά (και δίνει) δικαστική συνδρομή στη Δικαιοσύνη άλλων χωρών, προχωρεί με ταχύτητα και φαίνεται ότι οι πολιτικοί και οι οικονομικοί παράγοντες που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα, θα πληρώσουν.
Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) 500 εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί από την ηγεσία του Τ.Τ. (κυρίως ο Άγγελος Φιλιππίδης) έδιναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις σε οικονομικούς παράγοντες (Κοντομηνάς, Λαυρεντιάδης κ.λπ.) πράγμα που φουσκώνει τους ατομικούς λογαριασμούς του Φιλιππίδη! Ευθύνες φαίνεται να υπάρχουν και για κρατικά ελεγκτικά όργανα. Βέβαια τα πράγματα είναι ακόμα στην αρχή και με την περίοδο των ανακρίσεων και με τη διεξαγωγή της δίκης θα βγει όλη η αλήθεια στη φόρα.
Τεράστια εντύπωση έχει προκαλέσει και το σκάνδαλο των αμυντικών εξοπλισμών με τις τεράστιες μίζες που εισέπραξε ο Κάντας (κατά δήλωση του ιδίου) καθώς και ανώτατοι στρατιωτικοί (ΑΓΕΣ, ΑΓΕΝ κ.λπ.)! Εδώ τα νούμερα που ακούστηκαν ως μίζες ενός μόνο ανθρώπου είναι τεράστια (ο Κάντας ομολόγησε περίπου 13 εκατομ. ευρώ μίζες).
Εδώ έχουμε δύο σπουδαίες ιδιαιτερότητες: Άνοιξαν τα στόματα. Ο μεν Κάντας έδωσε τα ονόματα των δωροδοκούντων εκπροσώπων των εταιριών που έδιναν τις μίζες. Οι δε εκπρόσωποι των εταιριών έδωσαν τα ονόματα των δωροδοκηθέντων (Κάντα και στρατιωτικών). Και απ’ ότι φαίνεται είμαστε ακόμα στην αρχή, οπότε θα βγουν πολλά στη φόρα.
Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι η Δικαιοσύνη αρχίζει να ζητάει (και να παίρνει) από τους δωρολήπτες τα κλοπιμαία και ήδη ο Κάντας επέστρεψε τα 3/4 των κλοπιμαίων. Αυτό είναι πολύ θετικό, επειδή τα κλοπιμαία αρχίζουν να επιστρέφουν στη χώρα και έτσι θα επιτρέψουν στο να μην παρθούν νέα μέτρα κατά μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων.
Κλείνοντας, θέλω να σημειώσω δύο πράγματα που πρέπει να επιδιώξει η ελληνική δικαιοσύνη (και η κυβέρνηση): α) Να τιμωρηθούν εκτός από τους δωρολήπτες και οι εταιρίες δωροδότες. β) Η περίπτωση του Τ.Τ. είναι μια επανάληψη χειρισμών και άλλων τραπεζών (Κύπρου, Αγροτικής κ.λπ.), όπου πριν την ενσωμάτωση των τραπεζών αυτών στις λεγόμενες συστηματικές τράπεζες, είχαν χωριστεί σε «καλές» τράπεζες (αυτές που ενσωματώθηκαν στις συστηματικές τράπεζες) και σε «κακές» τράπεζες (αυτές που κρύβουν σκάνδαλα, τα οποία αν δεν ελεγχθούν θα τα πληρώσει το ελληνικό κράτος, δηλαδή ο ελληνικός λαός). Έτσι είναι ανάγκη να ελεγχθούν όλες οι κακές τράπεζες, να βρεθούν τα σκάνδαλα και να τα πληρώσουν οι σκανδαλοποιοί και όχι ο ελληνικός λαός.
* Ο Δημήτρης Χρ. Ράπτης είναι χημικός, πρώην διευθυντής ΕΛΠΕ