Σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρη την Κρήτη προκάλεσε το κύμα της κακοκαιρίας που από την Τετάρτη πλήττει το νησί. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν ενώ σοβαρές κατολισθήσεις καταγράφηκαν τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού με αποτέλεσμα αρκετοί δρόμοι να παραμείνουν κλειστοί για λόγους ασφαλείας.
Δεκάδες κλήσεις δέχτηκε η πυροσβεστική υπηρεσία Ρεθύμνου για αντλήσεις υδάτων σε διάφορες περιοχές του νομού, προκειμένου να απαντλήσει ύδατα από πλημμυρισμένα σπίτια αλλά και να προχωρήσει σε κοπές δέντρων κατά μήκος του επαρχιακού οδικού δικτύου, τα οποία δημιουργούσαν πρόβλημα στην κυκλοφορία και ήταν επικίνδυνα για τους διερχόμενους οδηγούς. Την ίδια στιγμή μηχανήματα της περιφέρειας προσπαθούσαν να απομακρύνουν χώματα και πέτρες από το οδικό δίκτυο, τα οποία κατέπεφταν διαρκώς λόγω της ακατάπαυστης βροχόπτωσης και των ισχυρών ανέμων.
Από χθες το μεσημέρι λόγω των έντονων ανέμων πλημμύρισε για μια ακόμα χρονιά το λιμάνι του Ρεθύμνου. Ο δρόμος έκλεισε για λόγους ασφαλείας καθώς τα κύματα έφταναν μέχρι και την οδό Αρκαδίου και τον περιφερειακό, ενώ η γύρω περιοχή γέμισε πέτρες και φερτά υλικά.
Σοβαρό πρόβλημα καταγράφηκε και χθες στα Γουλεδιανά, όπου ο ποταμός υπερχείλισε καλύπτοντας το οδόστρωμα και τα χωράφια της περιοχής, αρκετά σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν ενώ σε ποτάμι είχε μετατραπεί και ο αγιοβασιλιώτικος δρόμος στο ύψος των Αρμένων κοντά στο ΚΤΕΟ.
«Είχαμε πρόβλημα στην παλιά εθνική οδό από Ρέθυμνο προς Επισκοπή στο ύψος του Καλονύχτι, είχαμε καταπτώσεις στον δρόμο Γιαννούδι-Πρασσές, στην τοποθεσία Σιδερα, στον αγιοβασιλιώτικο έχει πλημμυρίσει ο δρόμος στο ύψος του ΚΤΕΟ. Στους δήμους του νομού πολλές καταπτώσεις αντιμετωπίστηκαν από τους ίδιους τους δήμους, χωρίς τη συνδρομή της περιφέρειας. Απαιτείται ωστόσο προσοχή από τους οδηγούς τις επόμενες ημέρες γιατί ακόμα και αν σταματήσουν οι βροχές θα συνεχίσουν οι καταπτώσεις», τόνισε ο προϊστάμενος του τμήματος πολιτικής προστασίας Νίκος Βότσογλου.
Από την πλευρά του ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρεθύμνου Θεοδόσης Χασάπης ανέφερε πως η πυροσβεστική υπηρεσία παρενέβη σε αρκετά περιστατικά για απάντληση υδάτων όπως το Άδελε, το Πέραμα, τον Πλατανιά, τα Γουλεδιανά, ενώ διέσωσε και έναν οδηγό που κινδύνευσε όταν επιχείρησε να περάσει το ρέμα στην περιοχή του Πλατανιά. «Είχαμε αρκετές κλήσεις για απάντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και πολλές κοπές δέντρων λόγω της έντασης του αέρα στα Γουλεδιανά παραμένει το πρόβλημα λόγω της υπερχείλισης του ποταμού», είπε χαρακτηριστικά.
Προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Ρεθύμνου-Ποια τμήματα είναι κλειστά
Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι λόγω των έντονων και συνεχών βροχοπτώσεων έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα από τις έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις και για το λόγο αυτό εφιστάται η προσοχή στους οδηγούς.
Συγκεκριμένα: Συνεχείς καταπτώσεις υπάρχουν καταπτώσεις σε πολλά τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα και της παλαιάς εθνικής οδού.
Με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κλειστά θα παραμείνουν λόγω βραχοπτώσεων για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί τα οδικά τμήματα:
1: Σταυρός – Μπαλί
2: το τμήμα της επαρχιακής οδού προς Καλονύκτη
3. Παλαίλιμνο-Σαϊτούρες
Προβλήματα με καταπτώσεις υπάρχουν επίσης στα τμήματα:
Ρέθυμνο-Σπήλι
Παλέ- Σελλιά
Ρέθυμνο-Ρουσσοσπίτι
Ρέθυμνο Φράγμα Ποταμών – Παντάνασσα-Απόστολοι
Πάνορμο-Πέραμα
Καρέ-Σελί-Γουλεδιανά-Μύρθιο
Επισκοπή-Αργυρούπολη -ΒΟΑΚ
Nα κηρυχθεί η περιφερειακή ενότητα Χανίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο περιφερειάρχης
Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στα Χανιά με τον περιφερειάρχη να ζητά από τον γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας την κήρυξη της ΠΕ Χανίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Όπως επισημαίνει στο αίτημα του αποτέλεσμα της σφοδρής κακοκαιρίας είναι η ΠΕ. Χανίων ν’ αντιμετωπίζει προβλήματα στο σύνολο του οδικού δικτύου.
Παράλληλα ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε τη διεξαγωγή σύσκεψης σήμερα το πρωί στα Χανιά με τους δημάρχους της ΠΕ. Χανίων στα γραφεία της περιφέρειας.
Εν τω μεταξύ κλειστές θα παραμείνουν σήμερα όλες οι σχολικές μονάδες των δήμων Πλατανιά, Κισάμου και Κανδάνου Σελίνου. Την απόφαση για να μην ανοίξουν τα σχολεία έλαβαν οι δήμαρχοι των τριών περιοχών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια κυρίως στις μετακινήσεις των μαθητών καθώς πολλοί δρόμοι έχουν υποστεί ζημιές από την κακοκαιρία και άλλοι παραμένουν κλειστοί, λόγω καταπτώσεων και κατολισθήσεων βράχων και πετρών.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε οδικές υποδομές και δίκτυα πολλών περιοχών της περιφερειακής ενότητας, καθώς και σε καλλιέργειες που έχουν καλυφθεί από μεγάλες ποσότητες νερού.
Από την αστυνομική διεύθυνση περιφέρειας Κρήτης ανακοινώνεται ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, έχουν σημειωθεί καταπτώσεις χωμάτινων όγκων σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου του Νομό Χανίων και ισχύει προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στα εξής σημεία:
– Επαρχιακός δρόμος Ταυρωνίτη-Παλαιόχωρας στην τοποθεσία «ΠΑΡΚΟ ΠΟΛΕΝΤΑ»
– Επαρχιακός δρόμος Χανίων – Σούγιας (θέση Λάγκος),
– Επαρχιακός δρόμος Χανίων-Καράνου (από ύψος Σκινέ),
– Επαρχιακός δρόμος Χανίων-Μεσκλών (και από τις δυο πλευρές),
– Επαρχιακός δρόμος Ταυρωνίτη -Νεριανά,
– Επαρχιακός δρόμος Κισσάμου-Σφηναρίου,
– Σήραγγα Τοπολίων,
– Περιοχή Κάτω Σούδας
Α. Μαρκογιαννάκης:. Είναι ώρες ευθύνης απέναντι στους πολίτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια χαώδη κατάσταση
Την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να θωρακιστεί το νησί επισημαίνει σε γραπτή δήλωση του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.
Χαρακτηριστικά τονίζει: «Τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίσσονται το τελευταίο 24ωρο σε ολόκληρη την Κρήτη φέρνουν στην επιφάνεια διαχρονικά άλυτα ζητήματα. Μπορεί η έντονη βροχόπτωση και οι θυελλώδεις άνεμοι να έπληξαν σε λίγες ώρες πολλές περιοχές του νησιού μας, αλλά δεν ήταν κάτι απρόβλεπτο. Η μετεωρολογική υπηρεσία είχε προειδοποιήσει.
Οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις, οι δρόμοι που «εξαφανίζονται», αναδεικνύουν για πολλοστή φορά την αέναη ολιγωρία των αρχών και τις τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρική οργάνωση και προστασία των περιοχών, την άναρχη δόμηση, το μπάζωμα δεκάδων ρεμάτων.
Ωστόσο, τούτες οι ώρες δεν ενδείκνυνται για πολιτικές αντιπαραθέσεις και ευχολόγια. Δεν είναι η στιγμή να καταλογίσουμε ευθύνες, τόσο σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, όσο και πολιτικής διακυβέρνησης. Είναι ώρες ευθύνης απέναντι στους πολίτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια χαώδη κατάσταση.
Γιατί η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, είναι μια πραγματικότητα και θα έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα. Θα έχουμε ξανά πλημμύρες. Δεν ξέρω αν θα τις έχουμε σε 20, 10 ή 2 χρόνια, μπορεί και αύριο. Το βέβαιο όμως είναι το πρωταρχικό μέλημα της πολιτείας να προστατεύει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών της.
Και αυτό περνάει μέσα από την ταχύτατη ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής στο νησί μας. Πρέπει να ληφθούν μέτρα, πρέπει να υπάρξει βραχυπρόθεσμο, αλλά και μακροπρόθεσμο σχέδιο που δεν θα αφήνει αθωράκιστο το νησί. Η καταστροφή πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για εγρήγορση ώστε να αντιμετωπίσουμε συσσωρευμένες παθογένειες δεκαετιών. Η επόμενη μέρα απαιτεί τον συντονισμό και την ετοιμότητα της περιφέρειας Κρήτης, των δήμων, της πυροσβεστικής υπηρεσίας, της αστυνομίας, του λιμενικού, του δασαρχείου και των εθελοντικών ομάδων. Πρέπει το πάθημα να γίνει μάθημα».
Μ. Συντυχάκης: Απαραίτητα τα αντιπλημμυρικά έργα
Από την πλευρά του ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΚΚΕ Μανόλης Συντιχάκης με αφορμή την καταστροφή που προκλήθηκε σε όλο το νησί από την κακοκαιρία σε γραπτή δήλωση του αναφέρει:
«Η προστασία του λαού και της περιουσίας του, το δικαίωμά του να μετακινείται με ασφάλεια τίθεται σε αμφισβήτηση σε κάθε εμφάνιση καιρικού φαινομένου, ακόμη και μέσης έντασης. Σε όλη σχεδόν την περιφερειακή ενότητα Χανίων, στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου, στον δήμο Φαιστού, τα μεγάλα αστικά κέντρα και άλλες περιοχές της Κρήτης, το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται από την αρχή του χρόνου. Οι επιπτώσεις της έλλειψης υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων είναι ορατή σε κάθε βροχόπτωση.
Ο βασιλιάς γυμνός. Περιφέρεια, κυβέρνησης, δήμοι, όλα τα αγκωνάρια του κράτους ανίκανα, χωρίς σχέδιο προετοιμασίας αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντιστήριξης κ.τ.λ., χωρίς επαρκές προσωπικό και μηχανήματα.
Οι ευθύνες όλων για τις κατολισθήσεις δρόμων, τις καταστροφές υποδομών καθώς και το κλείσιμο βασικών επαρχιακών οδικών δικτύων που συνδέονται με τον εθνικό δρόμο είναι τεράστιες. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αποκλεισμούς δεκάδων χωριών, κύρια στην περιφερειακή ενότητα Χανίων. Για μια ακόμα φορά παρακολουθούμε την περιφρονητική στάση απέναντι στον άνθρωπο, που χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα.
Οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και τα όργανα της τοπικής διοίκησης, ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, δίνουν προτεραιότητα σε έργα και υποδομές με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους, μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους άλλους μαζικούς φορείς, απαιτώντας να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα στις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών, έκτακτη ενίσχυση συνολικά για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία, να κηρυχτούν οι περιοχές σε έκτακτη ανάγκη.
Μόνο η πάλη, η συστράτευση με το ΚΚΕ, η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού και στις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, μπορεί να ενισχύσει τη λαϊκή πάλη αυτή, για να μπουν φραγμοί στην αντιλαϊκή πολιτική, για να μπουν μπροστά οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες για έργα υποδομών».