Σε θέμα μείζονος σημασίας τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον εξελίσσεται η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου στους οικισμούς Ατσιποπούλου, Γερανίου και Πρινέ της Δημοτικής Ενότητας Ν. Φωκά του δυτικού Ρεθύμνου. Ένα έργο το οποίο είχε ξεκινήσει επί Καποδίστρια από τον Δήμο Νικηφόρου Φωκά και το οποίο εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια παραμένει ημιτελές -αφού ο εργολάβος διέκοψε τις εργασίες λόγω έλλειψης χρηματοδότησης- με αποτέλεσμα τα λύματα των περιοχών να καταλήγουν σε ρέματα και στη συνέχεια στη θάλασσα. Η απουσία σύγχρονου αποχετευτικού δικτύου και ασφαλούς επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων εγκυμονεί κινδύνους, αφού αστικά λύματα και απόβλητα γεωργικών-κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων ή βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, διοχετεύονται ανεπεξέργαστα στα παρακείμενα ρέματα, καταλήγουν συνήθως στον υδροφόρο ορίζοντα, αναδεικνύοντας ως μείζον πρόβλημα την περιβαλλοντική «θωράκιση» της Περιφέρειας του Δήμου. Κα όλα αυτά σε μια κατοικημένη τουριστική περιοχή.
Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και το πρόβλημα εντείνεται τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της αυξημένης κίνησης, ενώ συνεχείς είναι και οι διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής για την αφόρητη δυσωδία κα τις εστίες μόλυνσης με τα κουνούπια, τα οποία κάθε καλοκαίρι «απειλούν» την περιοχή τους. Παρά το γεγονός ότι οι εργασίες που έχουν απομείνει για την ολοκλήρωση των δικτύων είναι ελάχιστες, είναι οι σπουδαιότερες, αφού με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν οι οικισμοί να συνδεθούν με τον βιολογικό καθαρισμό και να σταματήσει η μέχρι σήμερα περιβαλλοντική καταστροφή.
Ειδικότερα, οι εργασίες που απομένει να γίνουν είναι η κατασκευή τριών αντλιοστασίων στο Καμάρι (2) και στη Ζουρίδα (1), καθώς επίσης και εκκρεμούν εργασίες κατά μήκος της νότιας παραλλήλου της εθνικής οδού στο νότιο τμήμα.
Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο για να συνδεθούν οι παραπάνω οικισμοί με το βιολογικό καθαρισμό είναι να επισπευσθούν και να ολοκληρωθούν οι εργασίες επέκτασής του, αφού είναι γνωστό πως ο υπάρχων καθαρισμός έχει κορεστεί και δεν μπορεί να δεχτεί άλλα λύματα. Το έργο της επέκτασης μετά από πολύ καιρό κατά τον οποίο καρκινοβατούσε λόγω απουσίας εθνικών πόρων (ήταν ενταγμένο στις Δημόσιες Επενδύσεις) και πρόσφατα «μεταφέρθηκε» στο ΕΣΠΑ προκειμένου να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ατσιποπούλου Αλέξανδρος Παπαλαξάκης, χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του έργου αυτού ως καθοριστικής σημασίας για την περιοχή τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Αν δεν προχωρήσει το έργο τα λύματα του Πρινέ και του Γερανίου και μέρος του Ατσιποπούλου δεν μπορούν να φτάσουν στο βιολογικό. Για μας είναι ζωτικής σημασίας το έργο. Μέχρι σήμερα μόλις το 30% των λυμάτων του Ατσιποπούλου μεταφέρονται στον βιολογικό. Εμείς εδώ στην περιοχή υφιστάμεθα όλες τις επιπτώσεις του βιολογικού, χωρίς να πηγαίνουν τα δικά μας τα λύματα εκεί. Ένα άλλο μέρος των λυμάτων πάνε στους βόθρους, όπως γίνεται στην περιοχή του Πανοράματος. Το έργο αυτό ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ. Η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο έχει διακοπεί, οι εργασίες έχουν σταματήσει εδώ και δύο χρόνια περίπου και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να συνεχιστεί για το καλό της περιοχής μας. Πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε λύση και εκτιμώ ότι με τη βοήθεια και του περιφερειάρχη να μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε».
Σήμερα το πρωί μάλιστα έχει προγραμματιστεί συνάντηση της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, του δημάρχου και του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ατσιποπούλου με τον περιφερειάρχη Κρήτης, στον οποίο θα θέσουν το κρίσιμο αυτό ζήτημα διεκδικώντας χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ για να προχωρήσει το έργο.
Παράλληλα, θα ζητηθεί η οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης για να ολοκληρωθεί και να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος που οδηγεί στο νεοαναγειρόμενο Γυμνάσιο-Λύκειο που υλοποιείται με χρήματα του ΕΣΠΑ…
Προσβλέπουν στο ΕΣΠΑ για το αποχετευτικό Πανοράματος-Βιολί Χαράκι
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ατσιποπούλου υπάρχει ένας έτοιμος φάκελος με μελέτες για ολοκλήρωση δευτερευόντων δικτύων αποχέτευσης για το Ατσιπόπουλο, το Βιολί Χαράκι και το Πανόραμα προκειμένου να λυθεί το έντονο πρόβλημα έλλειψης αποχέτευσης που υπάρχει στις περιοχές αυτές. Το συγκεκριμένο έργο σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξάκη θα διεκδικήσει χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ.
Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι του Πανοράματος επανειλημμένως έχουν εκφράσει τις διαμαρτυρίες τους και έχουν θέσει ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς όπως επισημαίνουν, εξαιτίας της μη ύπαρξης αποχέτευσης και της κατάληξης των λυμάτων στα ρέματα, υπάρχουν πολλά κουνούπια στην περιοχή, τα οποία κανείς δεν γνωρίζει αν είναι μολυσμένα. Επιπλέον, αφόρητη είναι η δυσοσμία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι.