Tης ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Αυξημένες είναι οι ανάγκες των συνανθρώπων μας που χρειάζονται στήριξη και βοήθεια τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, κάθε ηλικίας, συνταξιούχοι, οικογενειάρχες, μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και άνθρωποι μονάχοι, που στερούνται βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και κατ’ επέκταση αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, αλλά και να καλύψουν τις ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες. Άνθρωποι που από τη μια μέρα στην άλλη έχασαν τη δουλειά τους και βρέθηκαν μόνοι και αβοήθητοι διατηρώντας την αξιοπρέπεια και την περηφάνια τους, αγωνιζόμενοι να επιβιώσουν σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
Η όποια μέριμνα της πολιτείας σε καμία περίπτωση δεν αρκεί τόσο για το σύνολο του πληθυσμού που έχει ανάγκη, όσο και για το εύρος τους δηλαδή το φαγητό, τις εξετάσεις και τα φάρμακα. Το κενό αυτό προσπαθούν να καλύψουν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας σε συνεργασία με την τοπική εκκλησία.
Ειδικότερα, τη φετινή χρονιά διανεμήθηκαν από την τοπική εκκλησία μέσω του Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητρόπολης εξήντα πέντε τόνοι τρόφιμα ικανοποιώντας 490 συνολικά αιτήσεις δικαιούχων ενώ καθημερινά 380 μερίδες προσφέρονται στα συσσίτια της Μητρόπολης. Αντίστοιχα το Κοινωνικό Παντοπωλείο της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου σχεδόν κάθε μήνα πραγματοποιεί διανομές σε 700 περίπου άτομα ενώ σε αυτά προστίθενται καθημερινά νέες αιτήσεις από τις λεγόμενες «έκτακτες ροές» ανθρώπων, δηλαδή που ξαφνικά έμειναν αβοήθητοι χωρίς να μπορούν να καλύψουν τα βασικά τους έξοδα.
Χέρι βοηθείας από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνου αναζητούν στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, συνταξιούχοι που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με την πενιχρή τους σύνταξη αλλά και άνεργοι που απευθύνονται στην εκκλησία για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αντίστοιχα το Κοινωνικό Παντοπωλείο της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου πραγματοποιεί διανομές τροφίμων σε πολίτες των πέντε δήμων του νομού συνεργαζόμενο με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», θέλοντας να ανακουφίσουν τους ανθρώπους που πεινάνε.
Και στις δυο περιπτώσεις υπάρχει συνεργασία δήμου, περιφέρειας και εκκλησίας όπου υλοποιούν το πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας, το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας και παρόμοια ευρωπαϊκά προγράμματα ενώ καθοριστική και στις δυο περιπτώσεις είναι η συμβολή των ίδιων των πολιτών του Ρεθύμνου.
Οι περισσότεροι ανώνυμα ενισχύουν με όποιο τρόπο μπορούν, προσφέρουν συχνά τρόφιμα, δίδοντας ένα σημαντικό χέρι βοηθείας σε συνανθρώπους μας πού έχουν ανάγκη.
Φαγητό και φάρμακα από το Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης
Ειδικότερα, τα τρόφιμα μακράς διαρκείας που διανεμήθηκαν το 2015 από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ανέρχονται σε 65 τόνους που αντιστοιχούν σε 490 (αιτήσεις-δέματα) ανά μήνα. Τα τρόφιμα συγκεντρώνονται και μέσα από δράσεις συλλογικές με προγράμματα στα οποία έχει ενταχτεί η εκκλησία της Κρήτης.
Παράλληλα, τα τρία συσσίτια διαθέτουν 380 μερίδες φαγητού ημερησίως. Από το 2014 παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των αλλοδαπών που υποστηρίζονται από την εκκλησία, κάτι που δικαιολογείται από την επιστροφή στις πατρίδες τους, την ίδια στιγμή που ο ντόπιος πληθυσμός αυξήθηκε σημαντικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φιλόπτωχου Ταμείου οι Έλληνες που απευθύνθηκαν στην εκκλησία από το 2013 έως το 2014 μειώθηκαν κατά 27% ενώ οι αλλοδαποί από το 2013 ως το 2014 κατέγραψαν μείωση της τάξης του 44%.
Ειδικότερα το 2012 υπήρξαν 770 αιτήσεις Ελλήνων και το 2014 είχαμε 643 ενώ το 2012 οι αιτήσεις αλλοδαπών ανήλθαν σε 320 και 145 το 2014. Στις 643 αιτήσεις για το 2014 οι 266 αφορούσαν ανέργους, 115 γέροντες-συνταξιούχους, οι 103 ασθενείς με συντάξεις απορίας και 63 με χρόνιες παθήσεις.
Η μεγάλη πίτα του λέοντος που εξυπηρετείται από την εκκλησία είναι άνεργοι και γέροντες. Παράλληλα, το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ι. Μητρόπολης προσπαθεί να καλύπτει τη φαρμακευτική περίθαλψη πολιτών μέσω σχετικής σύμβασης με τον φαρμακευτικό σύλλογο Ρεθύμνου και εξυπηρετούν όσους έχουν ανάγκη.
«Οικονομικά στηρίζουμε τους ανθρώπους αυτούς σε έκτακτες ανάγκες που αντιμετωπίζουν. Η μόνιμη μας δράση αφορά ρούχα, τρόφιμα (κάθε μήνα) και φάρμακα. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μια τακτική για εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να συντηρηθούν, που είναι δηλαδή σε θέση να μαγειρεύουν, ώστε να παίρνουν άψητα προϊόντα μακράς διαρκείας ώστε και οι ίδιοι να διατηρούνται σε εγρήγορση. Στο συσσίτιο απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να το κάνουν αυτό, είτε πρόκειται για ηλικιωμένους είτε ΑΜΕΑ. Τα καλύπτει όλα η φράση που λέει ο δεσπότης μας από την πρώτη στιγμή που ήρθε και εμείς την τηρούμε, βλέπουμε το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά, εξετάζουμε ξεχωριστά τις ανάγκες κάθε προσώπου και προσπαθούμε στο μέγεθος των δυνατοτήτων μας να δώσουμε όσες περισσότερες λύσεις μπορούμε. Έχουμε την πολυτέλεια στο Ρέθυμνο να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία σε προσωπικό επίπεδο με τους αρμόδιους φορείς του δήμου και της περιφέρειας. Υπάρχει σύμπνοια συνεργασίας» ανέφερε ο πάτερ Γιώργος Γαλεράκης, υπεύθυνος του Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ο οποίος πρόσθεσε: «Το 2015 ήταν πράγματι ένας δύσκολος χρόνος που βίωσε ο τόπος μας και η χώρα μας, στον οποίο η τοπική μας εκκλησία έδωσε το δικό της παρόν. Το ίδιο παρόν θα συνεχίζει να δίνει και τη δική της μαρτυρία, εξετάζοντας τον κάθε άνθρωπο κατά πρόσωπο και με πατρική αγάπη προς τους υιούς της, αγάπη με την οποία αρμόζει να εξετάζονται οι πονεμένες ψυχές των ανθρώπων θέλοντας πρωτίστως να ανακουφίσουμε την ψυχή και εν συνεχεία μέσα από την προσωπική μας επαφή, να εξετάσουμε και με ποιο τρόπο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι το όποιο πρόβλημα και τις προκλήσεις του νέου χρόνου που φιλοδοξούμε να είναι λιγότερες και να είναι μια καλύτερη ημερολογιακή χρονιά και με αισιοδοξία και ελπίδα να προχωρήσουμε. Η συμβολή των συνανθρώπων μας είναι πάντα πολύ σημαντική. Δεν είναι μόνο το θέμα να δίνεις ή να παίρνεις. Είναι η όλη λειτουργία της εκκλησίας μέσα από την κοινωνία του συγκοινωνούντος δοχείου. Προσφέρω την ελεημοσύνη μου και εγώ με τη σειρά μου την αξιοποιώ και την προάγω. Δηλαδή όλο το σύμπλεγμα βοηθάει ανεξαρτήτως αριθμών. Πρέπει με σύμπνοια να προχωρήσουμε στο 2016 και προπάντων αυτή την προσευχή που χρησιμοποιεί τελευταία ο δεσπότης μας. Θεέ μου βοήθα, μη φαγωθούμε μεταξύ μας».
Συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο
Διανομές τροφίμων σχεδόν κάθε μήνα σε επτακόσιους περίπου συμπολίτες μας πραγματοποιεί το κοινωνικό παντοπωλείο του Ρεθύμνου που μέσω των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» προσφέρει προϊόντα μακράς διαρκείας γάλα, ρύζι, μακαρόνια, λάδι στους κατοίκους των πέντε δήμων του νομού. Στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων νεόπτωχων και είναι, πλην λίγων εξαιρέσεων, ντόπιοι που έχασαν την εργασία τους και πλέον αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο εκτός από τη συνεισφορά της Περιφέρειας και του προγράμματος καταπολέμησης φτώχειας, με το οποίο είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί επιπλέον τρόφιμα, στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που καθημερινά περνούν από εκεί και αφήνουν μια τσάντα με τρόφιμα. Στην προσπάθεια αυτή το τελευταίο διάστημα συνδράμουν σχολεία και φροντιστήρια δείχνοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη τους στα άτομα που χρειάζονται βοήθεια και ζουν ανάμεσα μας. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι οποίοι διατηρούν την αξιοπρέπεια τους και πολλές φορές διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη φετινή χρονιά καταγράφεται σημαντική αύξηση των έκτακτων περιπτώσεων που παραπέμπονται στο κοινωνικό παντοπωλείο από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Ρεθύμνου Μαρία Καββάλου κάλεσε όσους πολίτες γνωρίζουν συνανθρώπους μας που χρειάζονται βοήθεια να απευθυνθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ενώ με έμφαση υπογράμμισε ότι όπως και μέχρι σήμερα έτσι η υπηρεσία θα συνεχίσει να διαφυλάσσει την ανωνυμία των ανθρώπων που απευθύνονται σε αυτό.
Ανέφερε μάλιστα πως ήδη υπάρχει μια συνεργασία με την περιφέρεια και τους δήμους, ώστε τα χρήματα που δίδοντα για την αγορά τροφίμων να πιστώνονται κατευθείαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων ώστε αυτόματα να προμηθεύονται τα είδη πρώτης ανάγκης.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων η κ. Μ. Καββάλου μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Πραγματοποιούμε διανομές τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο με την ενίσχυση ιδιωτών που και φέτος ήταν ακούραστοι. Μεμονωμένα άτομα, εργαζόμενοι σε καταστήματα και οικογενειάρχες χωρίς να θέλουν ευχαριστήρια αφήνουν την τσάντα τους ανώνυμα και φεύγουν. Θέλουν μόνο να προσφέρουν στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη και τίποτα παραπάνω. Έχουμε συγκεντρώσει πολύ μεγάλες ποσότητες φέτος από ιδιώτες, από φροντιστήρια ξένων γλωσσών, σχολεία, νηπιαγωγεία και φυσικά τις επιχειρήσεις. Έχουμε διαφυλάξει μέχρι σήμερα την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που προσέρχονται στο Παντοπωλείο για να πάρουν τσάντες με τρόφιμα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Η Περιφέρεια Κρήτης διέθεσε για το 2015 6.000 ευρώ και ο «Ξένιος Ζευς» μέσω του προγράμματος 10.000 ευρώ περίπου με τα οποία αγοράσαμε τρόφιμα. Έχουμε πλέον συχνότερες διανομές από το 2014 με περισσότερα πράγματα στην τσάντα. Επίσης έχουμε κάνει διανομές από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει κάνει σχετική σύμπραξη η περιφέρεια, η οποία περιέχει λαχανικά, κοτόπουλο, λάδι, τρόφιμα μακράς διαρκείας ενώ με το νέο έτος θα λειτουργήσει και το ΤΕΒΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους).
Για μας ο στόχος είναι τα χρήματα τα οποία διαθέτουμε σε τρόφιμα να γίνουν πιστώσεις στην καρτούλα των ανθρώπων που τα δικαιούνται και να ζουν με αξιοπρέπεια. Έχει ανοίξει η κουβέντα μεταξύ μας, με τους δήμους γιατί υπάρχει ο προβληματισμός αυτός και στόχος μας είναι να εξυπηρετούνται οι άνθρωποι με αξιοπρέπεια και να βρούμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι νεόπτωχοι, έχουν ανάγκη μεγάλη και ντρέπονται να έρθουν στα Κοινωνικά Παντοπωλεία και ο μόνος τρόπος είναι οι αιτήσεις να γίνονται διαδικτυακά. Και θέλω να κάνω μια έκκληση στους πολίτες, όπου δουν ανθρώπους που το ψυγείο τους είναι άδειο και ντρέπονται οι ίδιοι να μάς ενημερώσουν και η υπηρεσία μας θα βρει ένα τρόπο για να τους πλησιάσει και να τους βοηθήσει».
Σημειώνεται ότι από το νέο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για απόρους που θα ξεκινήσει το νέο έτος σε επίπεδο νομού έχουν εγκριθεί 539 αιτήσεις με 1012 μέλη.