Η αναβάθμιση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ώστε αυτά να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους επιχειρηματίες αποτελεί το αντικείμενο του προγράμματος ΚΕΠ plus, που σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να εφαρμόσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και το Ρέθυμνο. Η στόχευση είναι σταδιακά από το φθινόπωρο τα ΚΕΠ να μπορούν να εξυπηρετούν την επιχειρηματικότητα, παρέχοντας υπηρεσίες στήριξης στις επιχειρήσεις, τόσο σε ό,τι αφορά τη διεκπεραίωση διαδικασιών όσο και σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των επιχειρηματιών, τη στήριξή τους στα διάφορα κρατικά ή άλλα προγράμματα.
Τον παραπάνω σχεδιασμό ανέπτυξε σε φορείς αυτοδιοίκησης και τον επιχειρηματικό κόσμο του Ρεθύμνου σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και απλούστευσης διαδικασιών.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Χριστόπουλος μιλώντας για το πρόγραμμα τόνισε: «Ουσιαστικά συζητούμε με φορείς της αγοράς και παραγωγικούς φορείς της κάθε πόλης για να δούμε πώς μπορούμε να εξελίξουμε τα ΚΕΠ από Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών και Επιχειρήσεων, ώστε οι επιχειρήσεις της κάθε πόλης, του κάθε δήμου να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δομές και το ευρύτατο δίκτυο των ΚΕΠ, τόσο για να διεκπεραιώνουν διαδικασίες που τους αφορούν, όσο και να παίρνουν τη στήριξη και την ενημέρωση από το κράτος για ζητήματα τα οποία είναι γι’ αυτούς σημαντικά, όπως για παράδειγμα προγράμματα ή τέτοιου είδους δράσεις της πολιτείας» και συμπλήρωσε πως για να καταστεί εφικτός ο σχεδιασμός απαιτείται εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών και ενδυνάμωση του προσωπικού των κέντρων: «Για τη μετεξέλιξη χρειάζεται ουσιαστικά να γίνουν διάφορες δράσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για να λειτουργήσουν τα ΚΕΠ με διάφορα άλλα μητρώα τις δημοσίας διοίκησης. Χρειάζεται προφανώς να ενδυναμώσουμε και το προσωπικό για να αρχίσει να δίνει τις πληροφορίες που χρειάζονται στις επιχειρήσεις πλέον. Κατά την άποψή μας χρειάζεται και μια χωροταξική αναβάθμιση των ίδιων των χώρων των ΚΕΠ για να είναι σε θέση να υποδεχτούν τις επιχειρήσεις. Είναι ένα μεγάλο έργο, το οποίο θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο, όταν έχουμε όλα τα εισερχόμενα από τους φορείς σε κάθε πόλη και δήμο που θα επισκεφθούμε και θα έχει ένα βάθος χρόνου ενός έτους. Οι ενέργειες καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για χωροταξικούς ορθολογισμούς και για μεταφορά αρμοδιοτήτων και διαδικασιών στα ΚΕΠ. Είναι αρκετά εκτενές το project. Η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι διάφορους πόρους, το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, από προγράμματα ΕΣΠΑ, από άλλα προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας για την μετεξέλιξη του ΚΕΠ. Τα οποία είναι και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό διοίκησης αλλά και για το διοικητικό μετασχηματισμό των ΚΕΠ. Φιλοδοξία μας αποτελεί να γίνει πυλώνας συμβουλευτικός τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και τις νέες επιχειρήσεις ή για την νεοφυή επιχειρηματικότητα. Σε συνεργασία πάντα με τα επιμελητήρια που παραδοσιακά κάνουνε και αυτή τη δουλειά να μπορεί να δημιουργηθεί ένα ακόμα μεγαλύτερο δίκτυο δομών, οι οποίες θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα στη χώρα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Είναι προφανές ότι το περιθώριο βελτίωσης είναι τεράστιο γιατί η χώρα έχει μείνει αρκετά πίσω σε ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ψηφιακής εξυπηρέτησης, πράγματι οι σχεδιασμοί που είχαμε από πριν με την κρίση και την πανδημία επιταχύνθηκαν, με αποτέλεσμα να βγούνε πολλές ψηφιακές υπηρεσίες και μάλιστα σήμερα παρουσιάστηκαν διάφορα πιστοποιητικά δειγματολογίου και πιστοποιητικά τα οποία θα βγαίνουν από το gov.gr πλέον. Με αυτό τον τρόπο μπορέσαμε να κάνουμε γρήγορες δράσεις λόγω της πανδημίας. Προσωπικά στο υπουργείο είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι, ευχαριστημένοι και μας δίνει δύναμη για να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του που το Ρέθυμνο αποτελεί έναν από τους 12 δήμους της χώρας που επέλεξε το υπουργείο να συνεργαστεί για την αναβάθμιση των ΚΕΠ. «Η δυνατότητα να κάνουμε τη δουλειά μας και τη δουλειά που μας εκνευρίζει από μακριά γίνεται πλέον τρόπος ζωής. Τις επόμενες μέρες θα γίνει από τον δήμο Ρεθύμνης παρουσίαση της ψηφιακής του πλατφόρμας. Θεωρώ ότι είμαστε ο πληρέστερος δήμος στη χώρα. Αυτή τη στιγμή θα δείξουμε δουλειά περίπου 10 χρόνων Εάν η κορύφωσή της στην εποχή του covid είναι μια σύμπτωση, αλλά είναι και επίσης γεγονός ότι κάποια πράγματα οφείλουμε να τα τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα. Χαίρομαι που το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έβαλε στόχο για μια σύγχρονη Ελλάδα, για έξυπνους δήμους. Αυτό που λέμε σαν τίτλο να το κάνουμε πραγματικά σαν πράξη και για αυτό σήμερα θα υποδείξουμε τα εργαλεία που έχουν φτάσει σήμερα στην απόλυτη κορύφωση, για να το χρησιμοποιεί το επιχειρείν και οι υπόλοιποι πολίτες του δήμου μας. Καθώς και να πάρουμε εμπειρίες, απορίες και προτάσεις από το επιχειρείν και σε συνεργασία με το υπουργείο να εξελίξουμε περισσότερο τα εργαλεία που διαθέτουμε. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή την επιστήμη δεν υπάρχει ποτέ τέλος, υπάρχει πάντα ο πολίτης που θέλει να εξυπηρετείτε, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τον αφουγκραζόμαστε και να του διευκολύνουμε τη ζωή».
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, Γιώργος Γιακουμάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Όταν αναφερόμαστε σε νεοφυείς επιχειρήσεις, μιλάμε ουσιαστικά για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στοχεύοντας σε διεθνές κοινό, είναι καινοτόμες και με προοπτικές εξαιρετικά γρήγορης ανάπτυξης. Είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε, και που πρώτιστα κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να πραγματώσουμε ως χώρα και ως Κρήτη. Έπρεπε να αλλάξουμε τρόπο λειτουργίας και να ενσωματώσουμε τρόπους διοίκησης επικοινωνίας και εξυπηρέτησης, οι οποίοι φαίνονταν αδιανόητοι πριν από λίγους μήνες. Τώρα λοιπόν, όπου διαφαίνεται μια σταθεροποίησης, ελπίζω όχι προσωρινής, της κατάστασης, και όπου έχουμε τη δυνατότητα να αναλογιστούμε και να διαβουλευτούμε ψύχραιμα, θα μπορούσαμε να δούμε πως μπορούμε να υποστηρίξουμε το επιχειρείν του παρόντος αλλά και του μέλλοντος.
Γιατί δεν το έχουμε κάνει σε ικανοποιητικό βαθμό έως τώρα; Υπάρχουν προβλήματα οργανωτικά, και αναφέρομαι στην έως και πρόσφατα απουσία μητρώου και ορισμού για το είναι και τι όχι νεοφυής επιχείρηση και ακόμα στην απουσία της έρευνας για την επικύρωση, την αξιολόγηση και την ανάπτυξη των ιδεών της.
Κι όμως υπάρχουν πεδία εφαρμογής αυτού του νέου επιχειρείν που θέλουμε να υποστηρίξουμε. Χρειαζόμαστε καινοτόμες ιδέες στα πεδία του τουρισμού, της διατροφής και του αγροδιατροφικού κλάδου, του περιβάλλοντος, της πληροφορικής, της παραγωγής πράσινης ενέργειας και της έξυπνης κατανάλωσής της, όπως και άλλων κλάδων τεχνολογίας.
Δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να γίνουμε Αμερική, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να φτάσουμε επιδόσεις του Ισραήλ στους τομείς αυτούς.
Σε κάθε περίπτωση, πρωτοβουλίες όπως αυτή του KEΠ plus είναι καλοδεχούμενες και τις υποστηρίζουμε. Η πόλη μας, άλλωστε, είχε και συνεχίζει να κατέχει μια παράδοση τόσο στην εξωστρέφεια, όσο και στη γνώμη και το άνοιγμα στην πρόοδο».