Υστέρηση καταγράφεται από τα τέλη Ιανουαρίου στη ροή των τουριστικών κρατήσεων για τον νομό Ρεθύμνου, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η στασιμότητα αυτή αποδίδεται από πράκτορες και ξενοδόχους στην επιδημία του κορονοϊού που μαστίζει την Κίνα και έχει αρχίσει να κάνει και την εμφάνισή του εκτός συνόρων
Η εξάπλωση του ιού έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας τους δυνητικούς επισκέπτες Ευρωπαίους και μη επιφυλακτικούς και προβληματισμένους, αφού φαίνεται πως «φρενάρουν» τον προγραμματισμό των διακοπών τους έως ότου περιοριστεί το φαινόμενο.
Σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι επιχειρηματίες του κλάδου, ως συνολική εικόνα φαίνεται ότι οι κρατήσεις είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο για τις περισσότερες τουριστικές αγορές. Πέραν από τον κορονοϊό όμως απώλειες εντοπίζονται από την αγγλική αγορά κάτι που αποδίδεται στο Brexit, όπως επίσης και από τη μεγάλη για τη δυτική Κρήτη αγορά της Σκανδιναβίας.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων ενώ αρχικά δεν φαίνονταν πως το brexit θα επηρέαζε τις τουριστικές κρατήσεις από το τέλος Γενάρη και την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου είναι εμφανές το «πάγωμα» των κρατήσεων από τη Βρετανία, ενώ πτώση καταγράφουν όλες οι αγορές με εξαίρεση αυτή της Ρωσίας και της Πολωνίας που σημειώνουν αύξηση που κυμαίνεται από 20-30%.
Η κατάσταση πάντως δεν θεωρείται προς το παρόν ανησυχητική για την τουριστική κίνηση της επόμενης σεζόν, με τους τουριστικούς πράκτορες να παρακολουθούν με προσοχή την πορεία των προκρατήσεων και να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, σημειώνοντας πως μπορεί να αναστραφεί το αρνητικό σημερινό κλίμα.
Άλλωστε, όπως τονίζουν, είναι ακόμα νωρίς και το δείγμα των κρατήσεων είναι μικρό. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει σύμφωνα με τους ίδιους σε έναν περίπου μήνα, στα μέσα Μαρτίου οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί και η μεγάλη τουριστική έκθεση του Βερολίνου, η οποία χαρακτηρίζεται σημαντική, με δεδομένο ότι η γερμανική αγορά αποτελεί τη ναυαρχίδα για τον τουρισμό της Κρήτης και τότε θα μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το μέλλον της φετινής σεζόν. Οι πρώτες εκτιμήσεις πάντως αναφέρουν πως θα υπάρξει μια μικρή μείωση των αφίξεων και φέτος ως συνέχεια της «διόρθωσης» που σημειώθηκε και πέρυσι, ενώ ευχή όλων είναι η πτώση αυτή να περιοριστεί στο 3% και να μην φτάσει το 5%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη χρονιά τα έσοδα ήταν η μεγάλη έκπληξη για τους φορείς του χώρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οι εισπράξεις, ήδη στο εννεάμηνο, έσπασαν το φράγμα των 16 δισ. ευρώ, καταρρίπτοντας παράλληλα και τις προβλέψεις επιχειρηματιών του χώρου πως το τουριστικό «καλάθι» θα παρέμενε στα προπερσινά επίπεδα εξαιτίας της διαφαινόμενης μείωσης της ροής των ξένων επισκεπτών.
Αναλυτικά,
Κορωνοϊός και Brexit “φρενάρουν “τις τουριστικές κρατήσεις
Στασιμότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις τουριστικές κρατήσεις, προκαλώντας έντονη ανησυχία και προβληματισμό σε πράκτορες, ξενοδόχους και επιχειρηματίες του κλάδου. Η επιδημία του κορονοϊού από τη μια και εξελίξεις που δρομολογήθηκαν με το Brexit της Αγγλίας, φαίνεται πως επηρεάζουν σημαντικά τις προθέσεις των τουριστών, που εμφανίζονται συγκρατημένοι ως προς την κράτηση του τουριστικού τους πακέτου για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές. Αυτό αναφέρουν στα «Ρ.Ν.» πράκτορες και ξενοδόχοι που διαπιστώνουν μια σημαντική υστέρηση των κρατήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το ποσοστό δεν μπορεί ακόμα να διατυπωθεί, με δεδομένο ότι είναι νωρίς και το δείγμα των κρατήσεων όχι αρκετά μεγάλο, ωστόσο οι επιφυλάξεις για το μέλλον της νέας τουριστικής περιόδου είναι διάχυτες. Σύμφωνα με τους παράγοντες του τουρισμού το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στα μέσα Μαρτίου οπότε και θα είναι σαφέστερη η εικόνα με τις κρατήσεις.
Μέχρι στιγμής τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι επιχειρηματίες του κλάδου, ως συνολική εικόνα, δείχνουν μια καθαρή υστέρηση των τουριστικών κρατήσεων σε σχέση με τη αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Απώλειες φαίνεται να καταγράφονται από την αγγλική αγορά, κάτι που αποδίδεται στην έξοδο της χώρας από την ΕΕ και που είναι αξιοσημείωτο αφενός διότι η αγγλική αγορά αποτελεί για την Κρήτη γενικότερα και για το Ρέθυμνο ειδικότερα, τη δεύτερη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών. Και ενώ αρχικά δεν φαίνονταν πως το brexit επηρέαζε τις τουριστικές κρατήσεις από το τέλος Γενάρη και την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου είναι εμφανές το πάγωμα των κρατήσεων από τη Βρετανία.
Την ίδια στιγμή συνολικά οι Ευρωπαίοι τουρίστες «τρενάρουν» τις διακοπές τους, αφού ο φόβος για την επιδημία του κορονοϊού είναι μεγάλος. Οι υποψήφιοι ταξιδιώτες έχουν αρχίσει να σκέφτονται, αυτό το διάστημα τουλάχιστον, να αναστείλουν την κράτηση κάποιου πακέτου διακοπών, αναμένοντας τις εξελίξεις για την αντιμετώπιση του.
Η κατάσταση πάντως δεν θεωρείται προς το παρόν ανησυχητική για την τουριστική κίνηση της επόμενης σεζόν, με τους τουριστικούς πράκτορες να παρακολουθούν την πορεία των προκρατήσεων να εμφανίζονται αισιόδοξοι, σημειώνοντας πως σύντομα θα βρεθεί λύση και θα αναστραφεί το κλίμα.
Στα αισιόδοξα μηνύματα της νέας τουριστικής περιόδου συγκαταλέγεται όμως η αύξηση των κρατήσεων από τη ρωσική αγορά σε ποσοστό που φτάνει και το 30%, κάτι που θα αναπληρώσει τις περσινές απώλειες, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση που καταγράφεται από την αγορά της Πολωνίας σε ποσοστό που φτάνει το 20% σε σχέση με πέρυσι.
Συγκρατημένη αισιοδοξία παρά την υστέρηση των κρατήσεων
Ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης σχολιάζοντας την εικόνα των προκρατήσεων, ανέφερε χαρακτηριστικά πως υπάρχει στασιμότητα στις κρατήσεις, όμως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τον επόμενο μήνα. Σε σχετικές δηλώσεις του τόνισε: «Ο κορονοϊός έχει επηρεάσει τον τουριστικό κλάδο καθώς τις τελευταίες δυο εβδομάδες έχουν «φρενάρει» οι τουριστικές κρατήσεις. Δεν μας ανησυχεί τόσο πολύ όμως είναι εμφανές ότι οι κρατήσεις έχουν περιοριστεί. Την ίδια στιγμή φαίνεται πως υπάρχουν επιπτώσεις και από το Brexit. Ενώ πριν την ολοκλήρωση του μας είχε εκπλήξει θετικά η στάση των Βρετανών, οι οποίοι έκαναν κρατήσεις και μάλιστα είχαμε αυξημένες προκρατήσεις, γιατί είχαν φοβηθεί ότι η ισοτιμία θα πέσει και έσπευσαν να κάνουν κρατήσεις, ήδη από τον περσινό Μάιο οπότε και είχαν ξεκινήσει να κλείνουν πακέτα για τη φετινή σεζόν. Άρα μέχρι και τον Ιανουάριο η ροή των κρατήσεων ήταν ικανοποιητική και μάλιστα οι κρατήσεις τους ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Όμως το τελευταίο διάστημα σταμάτησε αυτή η ροή και όχι μόνο «φρέναραν» οι κρατήσεις αλλά είχαμε και κάποιες ακυρώσεις. Από την άλλη η αγορά της Ρωσίας κινείται θετικά και με υψηλούς ρυθμούς, θα καλύψει την περσινή χασούρα. Πέρυσι είχαμε μια υστέρηση της τάξεως του 20% και φέτος βλέπουμε μια αύξηση της τάξεως του 30%. Βέβαια δεν θα μείνει εκεί, όσο γεμίζουν οι θέσεις θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, πιστεύουμε όμως ότι το 20% των Ρώσων που χάσαμε πέρυσι θα το κερδίσουμε φέτος. Το ίδιο θετικά κινείται και η αγορά της Πολωνίας που είχε επίσης πέρυσι μια χασούρα της τάξεως του 20%, ποσοστό που εκτιμούμε ότι θα καλυφθεί τη φετινή σεζόν. Και η αγορά της Γαλλίας κινείται θετικά. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι στις σκανδιναβικές χώρες, γιατί πέραν από όλα τα άλλα προβλήματα έχουν και το κίνημα «δεν πετάω» και αυτό έχει κάνει ζημιά. Παράλληλα ο μισός πληθυσμός της Σκανδιναβίας είναι η Σουηδία. Η κορώνα της Σουηδίας είναι 35% κάτω σε σχέση με το ευρώ τα τελευταία δυο χρόνια» και πρόσθεσε ότι: «Δειλά-δειλά βλέπουμε ότι υπάρχουν επιπτώσεις στον τουρισμό και από την κρίση της νοτιανατολικής Μεσογείου. Έχουμε πει πολλές φορές ότι το τουριστικό προϊόν είναι πολύ ευάλωτο και ευαίσθητο και μπορεί να μεταβάλλεται πολύ εύκολα. Η μεγάλη τροφοδότρια χώρα που είναι η Γερμανία δεν έχει ακόμα δείξει τα αντανακλαστικά της. Κινείται στο μηδέν με συν πλην, συνολικά όμως από ότι φαίνεται σε καμία περίπτωση δεν θα απορροφηθεί η δυναμικότητα της Thomas Cook που έφερνε στην Κρήτη 600.000 επισκέπτες. Αν είναι 2,5% η πτώση θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Παράλληλα έχουμε αυξήσει λίγο τις τιμές, τα χρόνια της κρίσης που ο ανταγωνισμός ήταν «κλειστός» από Τουρκία, Αίγυπτο, Μαρόκο παίρναμε αυτή την πελατεία που ήταν πιο φτηνή. Τώρα παίρνουμε τη δική μας πελατεία γι’ αυτό υπάρχει μια ψιλή αύξηση στα έσοδα σε σχέση με την αντίθετη μείωση των διανυκτερεύσεων».
Καταλήγοντας ο κ. Τσακαλάκης εκτίμησε ότι η φετινή σεζόν θα είναι μια ακόμα χρονιά «διόρθωσης», εκφράζοντας την αισιοδοξία η πτώση στις αφίξεις να μην φτάσει το 5%: «Παλαιότερα ο όγκος των τουριστικών κρατήσεων έμπαινε τον Φεβρουάριο. Όμως τώρα τα τελευταία χρόνια έχει μετατοπιστεί ένα μήνα προς τα πίσω. Τα δείγματα τώρα δεν είναι μεγάλη γι’ αυτό και μεταβάλλονται, μέσα Μαρτίου θα ξέρουμε με σιγουριά πως θα κινηθεί η σεζόν. Πέρυσι είχαμε μια «διόρθωση» 2,5% μείον στις αφίξεις, το οποίο αποτυπώθηκε με 5% μείωση διανυκτερεύσεων στον νομό Ρεθύμνου. Πιστεύω ότι και φέτος θ έχουμε μια «διόρθωση» με ένα ποσοστό προς τα κάτω. Εύχομαι να μην ξεπεράσει το 5%».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης ανέφερε: «Η επιδημία του κορονοϊού δείχνει να έχει επηρεάσει τη ροη των κρατήσεων, η οποία έχει φρενάρει τις τελευταίες εβδομάδες. Οι δυνητικοί επισκέπτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τον προγραμματισμό των διακοπών τους και φοβούνται να ταξιδέψουν με αεροπλάνα λόγω του ιού και εμφανίζονται ιδιαίτερα συγκρατημένοι. Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει σημαντικά τον τουρισμό γιατί περιμένουν όλοι να δουν την εξέλιξη του φαινομένου και αν θα επεκταθεί στην Ευρώπη ο ιός. Υπάρχει μια στάση αναμονής. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ποσοστά βλέπουμε όμως ότι υπάρχουν επιπτώσεις, γιατί πέρυσι τέτοια περίοδο οι κρατήσεις ήταν περισσότερες. Επίσης παρόλο που εν πολλοίς έχουν καλυφθεί οι πτήσεις από την αγγλική αγορά οι τιμές είναι υψηλές. Δηλαδή είναι λίγο ακριβές για τον ανεξάρτητο ταξιδιώτη σε σχέση με πέρυσι. Πάντως βλέπουμε και στο Ρέθυμνο υστέρηση των κρατήσεων ιδίως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη και του Φεβρουαρίου. Ο κορονοϊός σίγουρα έχει περάσει, όπως και οι ακριβές πτήσεις γιατί οι τουρ οπερέιτορς κρατούν πολλές θέσεις για τα πακέτα και αφήνουν ελάχιστες θέσεις για ανεξάρτητους ταξιδιώτες, οι οποίες και είναι ακριβές».