Ο Σταύρος Φωτάκης παραμένει ένας πάμφωτος αστέρας σε όποιο στερέωμα κι αν απλώνει τη χαρισματική του προσωπικότητα.
Έχοντας την τιμή να τον έχω συνοδοιπόρο σε αρκετές πολιτιστικές δράσεις, ευτύχησα να ζήσω από κοντά το πολύπλευρο ταλέντο του, αλλά και την αυστηρή του προσήλωση στην ποιότητα και στην ακρίβεια όσων προβάλλει, όσων μελετά και αναδεικνύει.
Αυτή η σιγουριά που του εξασφαλίζει, οι ενδελεχείς μελέτες του τον κάνουν να υπερασπίζεται με θέρμη τις απόψεις του.
Όπως κάθε σημαντικός δημιουργός έχει τη λεβεντιά να ξεχωρίζει και την αξία άλλων φροντίζοντας πάντα με τη δική του ματιά να παρουσιάζει έργα ιδιαίτερα νέων με απόλυτο σεβασμό.
Το νέο του πόνημα που γίνεται αφορμή να εξάρουμε και πάλι αυτή τη σημαντική προσωπικότητα των Κρητικών Γραμμάτων είναι το βιβλίο του: «Κρητική λαϊκή ποίηση-Τραγούδια, μαντινάδες, ρίμες».
Είναι μια σειρά από τραγούδια, μαντινάδες και ρίμες, απάνθισμα λαϊκής σοφίας και πολιτισμού. Αποτελεί συνέχεια μιας προηγούμενης αξιοπρόσεκτης έκδοσης με τίτλο «Ριζίτικα και μαντινάδες» (Ρέθυμνο 2007).
Σύμφωνα με τον επιφανή φιλόλογο και λαογράφο κ. Ανδρέα Λενακάκη, που προλογίζει το βιβλίο «η συλλογή αποτελείται από δυο διακριτά μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει ένα σώμα 162 δημοτικών τραγουδιών, τα οποία έχουν κατατεθεί από τον ίδιο στο Αρχείο του Κέντρου της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών από το 2013, μέρος των οποίων αποτελεί τμήμα παλαιότερης κατάθεσης ανάλογου υλικού στο ίδιο αρχείο το 1984.
Η δεύτερη ενότητα ολοκληρώνεται με ένα χείμαρρο από μαντινάδες, με λέξεις και εικόνες που αφυπνίζουν μνήμες χαμένου παράδεισου.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί και για τον εκτός Κρήτης λάτρη της παραδοσιακής μας ποίηση ένα πολύτιμο οδηγό για να πάρει τα μονοπάτια του λαϊκού πολιτισμού και να γνωρίσει τη σοφία της ευλογημένης αυτής γης.
Ο Σταύρος Φωτάκης είναι μια χαρισματική μορφή, που τιμά την Κρήτη και τις παραδόσεις της είτε με την πένα είτε με την φωνή του που σε ταξιδεύει. Είναι απόλαυση να αφήνεσαι στο άκουσμά της και να μένεις με την αίσθηση ότι σε πλημμυρίζει το άρωμα της γης που γέννησε ήρωες και μάρτυρες.
Δυο λόγια για τον συγγραφέα
Γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη Αμαρίου Ρεθύμνου το 1941. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια το εξατάξιο γυμνάσιο Ρεθύμνου. Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στην Πολεμική Αεροπορία.
Κατατάχτηκε στο σώμα της τ. Αστυνομίας Πόλεων, το 1965. Η δικτατορία των συνταγματαρχών τον απέλυσε το 1967, για καθαρά πολιτικούς λόγους. Εργάστηκε με επιτυχία στον ιδιωτικό τομέα για οκτώ χρόνια και εξελίχθηκε σε διευθυντικό στέλεχος. Διώχτηκε και ως ιδιώτης, από το χουντικό καθεστώς για τα δημοκρατικά του φρονήματα. Επανήλθε στο αστυνομικό σώμα το 1975, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Διοικητής σε πολλές μάχιμες, ειδικές και επιτελικές υπηρεσίες.
Του απονεμήθηκαν έπαινοι από την υπηρεσία, για επιτυχημένη δραστηριότητα και όλα τα προβλεπόμενα αστυνομικά μετάλλια. Το 1981, πέτυχε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1991, η Σύγκλητος της Ακαδημίας Αθηνών του απένειμε έπαινο, για αξιόλογο συγγραφικό του έργο. Το 1998, προάχθηκε στο βαθμό του Υποστρατήγου και αποστρατεύτηκε, ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του. Τιμήθηκε από πολλούς φορείς, για την προσφορά του στη διατήρηση της εθνικής μας κληρονομιάς και της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Συμμετείχε και διακρίθηκε σε διαγωνισμούς στιχουργικής-ποίησης. Πολλά άρθρα του, ποικίλου περιεχομένου, έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο, κρητικό και τοπικό τύπο.
Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελαμπιανών Αθήνας, το 1997, συνέβαλε στην πολιτισμική αναβάθμισή του. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Ηλιούπολης (1997-1999 και 2001-2003), επέδειξε πλούσια και επιτυχημένη δραστηριότητα. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αηγιαννιωτών Αμαρίου Ρεθύμνου (2001-2003), αγωνίστηκε για την αναζήτηση, τη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου. Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ηλιούπολης (1999-2000), προσέφερε σημαντικά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Μέλος του Δ.Σ. του Συμβουλίου Πρόληψης Εγκληματικότητας (Σ.Π.Ε) στο Δήμο Ηλιούπολης (2000 – 2007), συμμετέχει στη μελέτη, το σχεδιασμό, την οργάνωση, το συντονισμό και την εφαρμογή πρωτοβουλιών πρόληψης της εγκληματικότητας.
Διετέλεσε μέλος σημαντικών φορέων όπως:
– του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων (2003-2004)
– της Παγκρητίου Ενώσεως
– του Πολιτιστικού Σωματείου «Πολιτιστική Κρήτη»
– του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι»
– της Aδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια»
– του Συλλόγου Κρητών Στιχουργών «Μιχάλης Καυκαλας»
– της Ένωσης Συντακτών Κρητικού Τύπου.
– της Παγκρήτιας Ένωσης Λογοτεχνών.
Θέλουμε να συγχαρούμε ακόμα μια φορά τον εκλεκτό συγγραφέα που μας έχει δώσει μέχρι σήμερα τόσο σημαντικά έργα και να του ευχηθούμε με την ίδια δύναμη και έμπνευση να συνεχίζει την παραγωγική αυτή δράση που αναδεικνύει τα Κρητολογικά Γράμματα και του προσφέρει την καταξίωση που δικαιούται στο χώρο των μεγάλων μορφών που τιμούν τον έντεχνο λόγο.