«Δικαιοσύνη και Αποζημίωση» είναι το σύνθημα του νεοσύστατου «Σωματείου Ρεθυμνίων Πληγέντων κατά τη Ναζιστική Κατοχή 1941-1944». O απολογισμός της βαρβαρότητας των Ναζί στο Νομό μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα είναι φρικιαστικός. Βάρβαρες εκτελέσεις άμαχων αθώων πολιτών, ολοκαυτώματα χωριών, βασανιστήρια και φυλακίσεις, βομβαρδισμοί και ισοπέδωση κατοικιών. Χιλιάδες οικογένειες ορφάνεψαν, πένθος βαθύ. Ρήμαξαν και έφεραν όλεθρο. Η αδούλωτη Κρητική ψυχή άντεξε, η μεγαλειώδης Μάχη της Κρήτης είναι το μοναδικό παράδειγμα αντίστασης ενός λαού απέναντι σε ένα κράτος – εισβολέα, πληρώσαμε σκληρά την Κατοχή. Νοιώσανε στο «πετσί τους» οι Κρητικοί τη ναζιστική βαρβαρότητα. Νεκροί, ανάπηροι, πείνα, καταστροφές, τρομοκρατία, εκτελέσεις, βασανισμοί. Λεηλάτησαν τον κρητικό λαό του κατάστρεψαν τις υποδομές και πολλά άλλα.
Ήλθε η ώρα να πληρώσουν.
Ελπιδοφόρο είναι ότι επιτέλους η Ελληνική Βουλή έκανε ομόφωνα δεκτή την πρόταση της Προέδρου του Σώματος, Ζωής Κωνσταντοπούλου, για την επανασύσταση – αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του Κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών με όλα τα κόμματα να επισημαίνουν την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας αλλά και συντεταγμένης στρατηγικής τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.
Δίνονται οι καταδικαστικές αποφάσεις
Χιλιάδες καταδικαστικές αποφάσεις τις οποίες έχει εκδώσει το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου και είναι αμετάκλητες είναι στα χέρια των δικαιούχων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαισθάνονται δικαιωμένοι οι συντελεστές που πρωτοστάτησαν στη σύσταση ενός φορέα με συλλογική ισχύ για να πετύχουν την εντονότερη αποτύπωση της συλλογικής και μνήμης. Οι Κρήτες έγραψαν ιστορία αντίστασης και άρνησης υποταγής στους Γερμανούς ναζί και αυτή η μνήμη μας κρατά ενωμένους. Αποτέλεσε ακόμα και σήμερα μάθημα ζωής για όλους μας. Η Ελλάδα, η Κρήτη υπέστησαν τα πάνδεινα από το Γ’ Ράϊχ. Η συστηματική αφαίμαξη του ελληνικού λαού, η αρπαγή των τροφίμων, όλων των αγαθών και των πόρων, η εκτύπωση σε κινητές τυπογραφικές μηχανές και κυκλοφορία κάλπικων μάρκων, η αναγκαστική χορήγηση του κατοχικού δανείου είχαν αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, την πείνα, τη δυστυχία, το θάνατο.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είδε με τα μάτια του και το περιέγραψε ο Σουηδός Στούρελινερ, απεσταλμένος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού σε πόλη της κατεχόμενης πατρίδας μας το 1943. Για λίγα αποφάγια πάλευε ένας σκύλος με έναν άνθρωπο. Επειδή -ο άνθρωπος- ήταν εξαντλημένος από την ασιτία, ο σκύλος τελικά τον σκότωσε. Ήρθε λοιπόν η ώρα να πληρώσουν για τον καθημερινό εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για τις βάρβαρες, τις κτηνώδεις, τις σαδιστικές εκτελέσεις, τα βασανιστήρια και τα ολοκαυτώματα.
Συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των οφειλών Γερμανίας προς Ελλάδα
Το νεοσύστατο «Σωματείο Ρεθυμνίων Πληγέντων κατά τη Ναζιστική Κατοχή 1941-1944», είναι σχεδόν σε καθημερινή επικοινωνία με το μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα κου Αριστομένη Συγγελάκη, ο οποίος κατάγεται από τον Αμιρά Βιάννου του Νομού Ηρακλείου από οικογένεια με μεγάλο αριθμό θυμάτων.
Το 1943 δολοφόνησαν οι Ναζί 117 συγχωριανούς του, ανάμεσά τους ο παππούς του Αριστομένη, τρία αδέλφια και ο πατέρας του Νικόλαος. Συνολικά πέντε άτομα από το ίδιο σπίτι. Από το 2002 αγωνίζεται για «Δικαιοσύνη και Αποζημίωση» εντός και εκτός Ελλάδας, κάνοντας ομιλίας, οργανώνοντας ή συμμετάσχοντας σε κινηματικές πρωτοβουλίες. Παρακολούθησε τη δίκη για το Δίστομο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (12-16 Σεπτεμβρίου 2011) και συμμετείχε σε εκδηλώσεις στη Χάγη ως εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου.
Τις αστείρευτες του γνώσεις μετέδωσε στο Σωματείο Ρεθυμνίων.
Επειδή το επόμενο βήμα είναι να γίνει τυπική επίδοση των αποφάσεων στη Γερμανική πρεσβεία των αμετάκλητων αποφάσεων παρακαλώντας οι συγγενείς των θυμάτων να επικοινωνήσουν με το Σωματείο στο τηλέφωνο 6943128481.