Είμαστε, λοιπόν, στην εβδομάδα που όλοι έγιναν και σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Επειδή όμως μαζί «με τα ξηρά καίγονται και τα χλωρά», όπως σοφά έγραψε και ο Πετρουλάκης, σημειώνω μερικές «πληροφορίες» για τους «όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω» «αναλυτές».
– Η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στις αποδράσεις. Στην τελευταία ετήσια έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρονται 34 αποδράσεις στην Ελβετία, 14 στην Πορτογαλία, 28 στη Γαλλία!
– Το βραχιόλι (που έχει αποφασιστεί αλλά καθυστερεί) θα δώσει τη δυνατότητα στην Αστυνομία να παρακολουθεί «αδειούχους», αλλά παράλληλα θα αυξήσει τον αριθμό τους, καθότι θα επεκταθεί ο θεσμός της άδειας και σε όσους λόγω έλλειψης οικογενειακού περιβάλλοντος δεν μπορούν σήμερα να πάρουν άδεια.
– Το βραχιόλι επίσης θα μειώσει τον αριθμό των προφυλακισμένων, καθότι θα μπορεί να επιβληθεί εναλλακτικά ο κατ’ οίκον περιορισμός.
– Στην Ελλάδα μόλις το 3% των κρατούμενων δεν επιστρέφει από την άδεια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που επιστρέφουν με λίγες μέρες καθυστέρηση.
– Την 1η Νοεμβρίου είχαμε 12.900 κρατούμενους, εκ των οποίων οι 7.600 είναι οι αλλοδαποί.
– Τα 33 καταστήματα κράτησης χωράνε 9.880 κρατούμενους. Έτσι, συχνά συγχρωτίζονται υπόδικοι με κατάδικους, αλλά και ανήλικοι 15 ετών με νέους 21 ετών.
– Στη Δράμα υπάρχει ένα ημιτελές κατάστημα που θα είχε τη δυνατότητα να «φιλοξενήσει» 600 κρατούμενους.
– Το Συμβούλιο της Ευρώπης (και ο Συνήγορος του πολίτη) κυνηγάει την κυβέρνηση, γιατί δεν έχουμε «κατάστημα» για παιδιά από 15 έως 18 ετών.
– Το «παιδικό κατάστημα» έχει αποφασιστεί να γίνει στις φυλακές της Κορίνθου αλλά το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί να συγκροτήσει το σχολείο που απαιτείται για τους μαθητές κρατούμενους.
– Σήμερα στις φυλακές λειτουργούν 16 σχολεία, 1 ΙΕΚ, 1 Σχολή Τεχνιτών Αλουμινίου.
– Για τους εξαρτημένους κρατουμένους υπάρχουν 23 προγράμματα απεξάρτησης, ενώ καθυστερούν να εφαρμοστούν -παρότι έχει αποφασιστεί- προγράμματα υποκατάστατων, με αποτέλεσμα οι εξαρτημένοι να συνεχίζουν να ψάχνουν με κάθε τρόπο τη «δόση» τους.
– Τα τελευταία χρόνια έχουν συλληφθεί περί τους 10 σωφρονιστικούς υπαλλήλους που έβαζαν στις φυλακές ναρκωτικά ή κινητά τηλέφωνα.
– Αρκετά «καταστήματα» δεν έχουν ούτε έναν γιατρό και το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά από το υπουργείο Υγείας τουλάχιστον 37 γιατρούς.
– Στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν φυλακές υψίστης ασφαλείας -που ζητά ο Πρωθυπουργός- υπάρχουν όμως και περισσότερες εναλλακτικές ποινές (όπως κοινωφελής εργασία και δομές ημιελεύθερης διαβίωσης).
– Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρώπης με τους περισσότερους ισοβίτες. 1.058! Όταν η Σουηδία, η Τσεχία, η Αυστρία, δεν έχουν πάνω από 40 έως 150 κατάδικους με ισόβια δεσμά.
– Ένας ισοβίτης όμως στην Ελλάδα μπορεί να βγει στα 17-18 χρόνια, αφού έχει εκτίσει 16 «πραγματικά» χρόνια και 4 με ευεργετικό υπολογισμό λόγω εργασίας.
– Κάποιος που έχει καταδικαστεί σε 20 χρόνια μπορεί να βγει σε οκτώ με εννιά έχοντας εκτίσει «πραγματικά» το 1/3 της ποινής και συνολικά τα 3/5 της ποινής του με ευεργετικό υπολογισμό εργασίας.
– Αντιθέτως στην Ευρώπη έχουμε κατά κανόνα μικρότερες ποινές αλλά οι κρατούμενοι εκτίουν το μεγαλύτερο μέρος των ποινών τους. Για παράδειγμα, η Ολλανδία έχει 16.000 κρατούμενους, από αυτούς περίπου το 96% εκτίει ποινές κάτω των πέντε ετών, ενώ υπάρχουν μόλις 27 ισοβίτες. Αντιθέτως στη χώρα μας το 90% των κρατουμένων εκτίει ποινές άνω των 5 ετών.
* Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι δημοσιογράφος