Πιο συγκεκριμένα 50 παραγωγοί από τα χωριά που πλήγηκαν περισσότερο από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2011 επέλεξαν να αντικαταστήσουν τα καμένα ελαιόδεντρα με φραγκόσυκα. Η καλλιέργεια του φυτού το οποίο ευδοκιμεί στην περιοχή, μιας και οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξή του, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τους παραγωγούς με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για κέρδος περίπου 1.500 ευρώ ανά στρέμμα.
Η όλη προσπάθεια συντονίζεται από τον συνεταιρισμό καλλιεργητών φραγκόσυκου Κρύας Βρύσης με τα μέλη του να προέρχονται από τα χωριά Κρύα Βρύση, Μέλαμπες, Σαχτούρια, Ορνέ, Αγία Γαλήνη, Δρύμισκος και Φρατί. Η συνολική έκταση η οποία πρόκειται να φυτευτεί είναι 200 στρέμματα δηλαδή τέσσερα στρέμματα ανά παραγωγό. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την προσωρινή διοίκηση του συνεταιρισμού ο μέσος όρος ηλικίας των μελών του είναι περίπου 35 ετών. «Πρόκειται για νέα παιδιά της περιοχής τα οποία λόγω των προβλημάτων και της οικονομικής κρίσης στραφήκαν στην καλλιέργεια της γης, προσπαθώντας να βρουν μια διέξοδο στις νέες ελπιδοφόρες καλλιέργειες» επισημαίνει το μέλος της προσωρινής διοίκησης Μιχάλης Μαυροτσουπάκης.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις για τα οφέλη τα οποία πρόκειται να έχουν τα μέλη του συνεταιρισμού από την εναλλακτική αυτή καλλιέργεια με τον κ. Μαυροτσουπάκη να κάνει λόγο για ετήσιο κέρδος περίπου 6.000 ευρώ. «Βάσει του πλάνου το οποίο έχουμε καταρτίσει θα υπάρχουν 70 φυτά ανά στρέμμα τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν γύρω στον 1,5 τόνο φραγκόσυκα. Υπολογίζουμε ότι με τη συγκεκριμένη παραγωγή το κέρδος του παραγωγού από την εκμετάλλευση θα είναι περίπου 6.000-7.000 ευρώ».
Μέλημα των παραγωγών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής Νίκο Βαβουράκη είναι πέρα από την καλλιέργεια του φυτού να προχωρήσουν και στην ανάπτυξη διαδικασιών μεταποίησης «Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της μεταποίησης όχι μόνο της εμπορίας του φρούτου. Να εκμεταλλευτούμε ότι μπορεί το φυτό να μας προσφέρει όπως η παραγωγή μαρμελάδας, φύλλων αλλά και λαδιού», τόνισε ο κ. Βαβουράκης. Ταυτόχρονα ο κ. Μαυροτσουπακης συμπληρώνε ότι στον προσανατολισμό του συνεταιρισμού βρίσκονται και άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως αυτή των αρωματικών βοτάνων και φυτών.
Για τον καλύτερο συντονισμό της όλης προσπάθειας την Κυριακή το πρωί, πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση όπου εκκρίθηκαν το καταστατικό και ο κανονισμός λειτουργίας του συνεταιρισμού. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης οι συνεταιριστές ενημερώθηκαν από τον αρμόδιο γεωπόνο για τις διαδικασίες φύτευσης οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα.
Μετά την έγκριση του καταστατικού από την γενική συνέλευση τα επόμενα βήματα των συνεταιριστών είναι η κατάθεσή του στο πρωτοδικείο, καθώς και η ένταξη του συνεταιρισμού στο μητρώο της διεύθυνσης αγροτικής ανάπτυξης. Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Βαβουράκη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες διαμόρφωσης των αγροτεμαχίων, ενώ αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει και η φύτευση η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι την προσεχή άνοιξη. Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη δημιουργηθεί από το συνεταιρισμό φυτώριο. Πρώτο μέλημα των συνεταιριστών αυτή τη στιγμή είναι το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία της φύτευσης με το μέλος της προσωρινής διοίκησης Μιχάλη Μαυροτσουπάκη να σημειώνει: «Σε πρώτη φάση μας ενδιαφέρει να δούμε πως θα εξελιχθεί η φύτευση και τι προβλήματα θα αντιμετωπίσουμε. Σε επόμενη φάση θα προχωρήσουμε στην αγορά εξοπλισμού, ο οποίος θα αφορά τη διαλογή, τη συσκευασία και την αξιοποίηση των υποπροϊόντων του φυτού».
Παράλληλα τα μέλη του συνεταιρισμού πρόκειται να ζητήσουν τη βοήθεια των υπηρεσιών του Δήμου Αγίου Βασιλείου και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης για να τους βοηθήσουν στο εγχείρημά τους. Σχετικά με τη βοήθεια που περιμένουν από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ο κ. Βαβουράκης ανέφερε: «Πήραμε απόφαση να ζητήσουμε τη βοήθεια του δήμου για κάποια θέματα όπως η προστασία της καλλιέργειας από την παράνομη βόσκηση. Θα ζητήσουμε επίσης τη δημιουργία ενός κανονισμού λειτουργίας άρδευσης και επέκταση του αρδευτικού δικτύου. Παράλληλα θα ενημερώσουμε και τη διεύθυνση γεωργικής ανάπτυξης για την ύπαρξη αυτής της καλλιέργειας και θα ζητήσουμε και τη βοήθεια των γεωπόνων τους».