Κόντρα στην ομόφωνη απόφαση της ιεραρχίας να «θάψει» τη συμφωνία κράτους-εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συντάσσεται με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση της «μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της πολιτείας».
Συγκεκριμένα, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: «Με ικανοποίηση χαιρετίζω τη δήλωση του κ. πρωθυπουργού σχετικά με τη σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της εκκλησίας της Ελλάδος και τη συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ εκκλησίας και πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».
Ωστόσο, η δήλωση που εξεδόθη από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού δεν αναφερόταν μόνο στη συνέχεια του διαλόγου με την εκκλησία, αλλά και στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, που αποτελεί -όπως και η υπόθεση της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας- «κόκκινο πανί» για την ιεραρχία, όπως έγινε ξεκάθαρο από την ομόφωνη απόφαση που ελήφθη κατά τη σημερινή ηλεκτρισμένη συνεδρίαση.
Από το μέγαρο Μαξίμου η ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρει: «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».
Ιεραρχία: «Όχι» στην αλλαγή της μισθοδοσίας των κληρικών
Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Ιεραρχίας, οι μητροπολίτες, επιβεβαιώνοντας ακύρωσαν ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου, αυτό που αφορούσε τη μισθοδοσία των κληρικών, δηλώνοντας ότι δεν συζητούν καμία αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος.
Πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης προηγήθηκαν μάλιστα οι αποχωρήσεις δύο μητροπολιτών, του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και του μητροπολίτη Καισαριανής, Δανιήλ.
Η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αναφέρεται σε σχετικό ανακοινωθέν, ομοφώνως αποφάσισε: «Να συνεχιστεί ο διάλογος με την πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, να αναθέσει στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση ειδικής επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από ιεράρχες, νομικούς, εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους του εφημεριακού κλήρου για τη μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην ιεραρχία της εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση καθώς και να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της εκκλησίας της Ελλάδος». Ολόκληρη η απόφαση:
«Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Πρό της συνεδρίας ετελέσθη αρχιερατική θεία λειτουργία στο καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.
Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη αίθουσα των συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.
Η επιτροπή επί του τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.
Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της ελληνικής κυβερνήσεως επί του θέματος της εκκλησιαστικής περιουσίας».
Μετά από την ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυτής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί αρχιερείς.
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:
1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
2. Να αναθέσει στη διαρκή Ιερά Σύνοδο τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από ιεράρχες, νομικούς, εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους του εφημεριακού κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.
3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της εκκλησίας της Ελλάδος.
Στελέχη ΝΔ: Προσωπικό φιάσκο του Τσίπρα το «όχι» της Ιεράς Συνόδου
Για προσωπικό φιάσκο του Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, στον απόηχο της απόφασης της Ιεράς Συνόδου, η οποία ουσιαστικά είπε «όχι» στη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Ειδικότερα, γαλάζια στελέχη λένε ότι αποκαλύπτεται πλέον το παρασκήνιο αυτής της συμφωνίας, σχολιάζοντας μάλιστα: «Φαίνεται πως υπήρξε μία προσωπική συνεννόηση -για να μην πούμε συναλλαγή- η οποία όπως φάνηκε δεν γίνεται αποδεκτή».
Τα ίδια στελέχη αναφέρουν πως: «Δεν υπάρχει συμφωνία, ούτε διαχωρισμός εκκλησίας κράτους, ούτε βέβαια και 10.000 προσλήψεις, όπως έλεγε ο κ.Τσίπρας στον Alpha».
Προσέθεταν ότι φαίνεται πως υπάρχει μόνο επέκταση της συμφωνίας για την εκκλησιαστική περιουσία, με την οποία συμφωνούσε η ΝΔ επί της αρχής, ενώ σημείωναν πως από τη στιγμή που ακυρώνεται η συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου φαίνεται πως δε γίνεται αποδεκτή και η αναθεώρηση του άρθρου 3 του συντάγματος.
Γεννηματά: Στον αέρα η δήθεν ιστορική συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου
«Στον αέρα» βρίσκεται η «δήθεν ιστορική συμφωνία» Τσίπρα – Ιερώνυμου τονίζει με ανακοίνωση της η Φώφη Γεννηματά, μετά την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου.
Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ υπενθυμίζει πως από την πρώτη στιγμή είχε αναδείξει τις σοβαρές αδυναμίες της συμφωνίας, ενώ παράλληλα επικρίνει την κυβέρνηση ότι επενδύει σε θεσμικές κρίσεις.
Η Φώφη Γεννηματά επισημαίνει πως απαιτείται «σεβασμός στην ομόφωνη απόφαση της ιεραρχίας» και νηφάλιος διάλογος για όλα τα θέματα ανάμεσα στην πολιτεία και την εκκλησία.
Απαντώντας μάλιστα ουσιαστικά στην ανακοίνωση του Μαξίμου, η Φώφη Γεννηματά καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει επιτέλους και σε αυτό το ζήτημα τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές».
Αναλυτικά η ανακοίνωση Γεννηματά:
«Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή, χωρίς δεύτερες σκέψεις ή παλινωδίες όπως η ΝΔ, είχε αναδείξει τις σοβαρές αδυναμίες της συμφωνίας Τσίπρα – Αρχιεπισκόπου και είχε επιμείνει ιδιαίτερα στην ανάγκη να γίνει σεβαστή η αρχή των διακριτών ρόλων και, ταυτοχρόνως, να προστατευθεί ο λαϊκός Κλήρος, οι απλοί παπάδες και οι οικογένειές τους από τις επικίνδυνες -όχι μόνο για τους ίδιους- ιδέες περί σύστασης ειδικών ταμείων μισθοδοσίας.
Η σημερινή, ομόφωνη, απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σημαίνει ότι η δήθεν ιστορική συμφωνία είναι στον αέρα αφήνει όμως πίσω της μια βαθιά κρίση στις σχέσεις πολιτείας και κλήρου και προβλήματα στο εσωτερικό της εκκλησίας.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιλέγει να επενδύει στις θεσμικές κρίσεις. Προχωρά σε μονομερείς ενέργειες.
Η σοβαρότητα του θέματος και ο σεβασμός στην ομόφωνη απόφαση της ιεραρχίας επιβάλλει ένα νηφάλιο διάλογο για όλα τα θέματα ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους και σε αυτό το ζήτημα τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές».