Μπορεί το έργο της προσωρινής παρέμβασης για την αποκατάσταση της ζημιάς στο εμπορικό λιμάνι να έχει κατά κάποιο τρόπο ξεκινήσει, ωστόσο μεγάλο ζητούμενο για το Λιμενικό Ταμείο αλλά και την πόλη είναι να προχωρήσουν οι δυο μελέτες που αφορούν το μεγάλο έργο της προστασίας και ασφάλειας του χώρου που θα θωρακίσει μια και καλή την περιοχή, αφού είναι δεδομένο πως οι όποιες εργασίες γίνουν τις επόμενες μέρες αποτελούν απλά μια στοιχειώδη αποκατάσταση των τμημάτων που υποχώρησαν πέρυσι χωρίς να υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι θα αποφευχθούν εκ νέου πλημμυρικά φαινόμενα.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι μελέτες αυτές έχουν κολλήσει εδώ και πολλούς μήνες αφού οι μελετητές δεν μπορούν να πληρωθούν με αποτέλεσμα να μην τις προχωρούν. Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά ως προς τον χρόνο που θα απαιτηθεί με δεδομένες και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και στη συνέχεα φυσικά την εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων προκειμένου τα έργα να χρηματοδοτηθούν.
Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται προκειμένου να καταστεί εφικτή η πληρωμή των δυο μελετητών που έχουν αναλάβει να εκπονήσουν για τη μελέτη με τίτλο: «Βελτίωση της θωράκισης στη γένεση του προσήνεμου μόλου λιμένος Ρεθύμνου μετά της αναμόρφωσης των όπισθεν χερσαίων του χώρων», συνολικού προϋπολογισμού 373.616,74 ευρώ καθώς και τη μελέτη με τίτλο: «Έργα εγκατάστασης πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιου λιμένος Ρεθύμνου», προϋπολογισμού 498.092,50 ευρώ, την οποία επίσης χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα διαπιστώθηκε τους προηγούμενους μήνες από τον επίτροπο του Ηρακλείου, ο οποίος δεν ενέκρινε το ένταλμα πληρωμής των μελετητών, αφού διαπίστωσε πως η απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας για τη δέσμευση του ποσού ήταν εκπρόθεσμη, δηλαδή είχε ημερομηνία μετά την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Λ.Τ. και Περιφέρειας. Για το θέμα είναι ενήμερο και οι δυο βουλευτές του νομού οι οποίοι σύμφωνα με την πρόεδρο του Λ.Τ. έχουν κάνει σχετικές παρεμβάσεις.
Κατασκευάζονται τα καλούπια για το έργο της προσωρινής παρέμβασης
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή των καλουπιών που απαιτούνται προκειμένου να κατασκευαστούν οι τεχνητοί ογκόλιθοι, τα ακρόποδα, που θα θωρακίσουν το σημείο του εμπορικού λιμανιού το οποίο είχε υποστεί ζημιά στη διάρκεια της περυσινής κακοκαιρίας. Τα καλούπια απαιτούν περίπου 28 ημέρες προκειμένου να είναι έτοιμα και στη συνέχεια θα γίνει η τοποθέτησή τους στο σημείο της ζημιάς με πλωτό. Το έργο θα εκτελεστεί με χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Κρήτης, συνολικού ύψους 310.000 ευρώ και σε συνδυασμό με το άλλο έργο που προγραμματίζεται με την τοποθέτηση τεχνητών ογκόλιθων που θα ανακόπτουν τους κυματισμούς εκτιμάται ότι προσωρινά θα αποφευχθεί το μέγεθος και η ένταση των πλημμυρικών φαινομένων, χωρίς όμως αυτά να αποκλείονται, με δεδομένο ότι όπως πολλάκις έχει ειπωθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος του λιμανιού χρήζει μεγάλων παρεμβάσεων για τις οποίες είναι σε εξέλιξη οι μελέτες.«Το έργο της προσωρινής αποκατάστασης έχει ξεκινήσει, καλουπώνεται τα τετράποδα οι τεχνητοί ογκόλιθοι και είναι σε εξέλιξη το συγκεκριμένο έργο. Δεν μπορούν άμεσα να τοποθετηθούν τα συγκεκριμένα καθώς πρέπει να υπάρξει ένα διάστημα ωρίμανσης και για το λόγο αυτό θα πέσουν πρώτα οι φυσικοί ογκόλιθοι που ήδη υπάρχουν στο λατομείο έτσι ώστε αργότερα να τοποθετηθούν και τα τετράποδα που λέει η μελέτη», ανέφερε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου Ρ. Κουτσαλεδάκη.
Μακρύς ο δρόμος για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου
Μπορεί η εισήγηση του τοπικού αρχαιολογικού συμβουλίου Ηρακλείου να ήταν θετική σε ότι αφορά τη δημιουργία υδατοδρομίου στο λιμάνι του Ρεθύμνου δίδοντας το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής μελέτης, ωστόσο ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα σε ότι αφορά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και το τελικό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την έναρξη των πτήσεων των υδροπλάνων. Ο φάκελος θα πρέπει τώρα να σταλεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στη συνέχεια στην υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του υπουργείου Μεταφορών. Αμέσως μετά το κλιμάκιο της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας θα πρέπει να κάνει αυτοψία στο σημείο που σχεδιάζεται η δημιουργία του υδατοδρομίου για να διαπιστώσει την καταλληλότητα του χώρου και της προοπτικής των υποδομών.
Ακολούθως εκδίδεται η άδεια λειτουργίας του υδατοδρομίου. Τεχνικά για τη λειτουργία του υδατοδρομίου πρέπει να τοποθετηθεί μια πλωτή προβλήτα, χαμηλά κοντά στη στάθμη της θάλασσας για εύκολη επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών στα υδροπλάνα. Το δεύτερο κομμάτι αφορά τις εγκαταστάσεις αναμονής των επιβατών που προβλέπεται να είναι κάποιος χώρος εντός του εμπορικού λιμανιού του Ρεθύμνου.
Αναζητούν κονδύλια για τη στατικότητα του Ενετικού Λιμανιού
Σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ενετικό Λιμάνι με τα κρηπιδώματα που έχουν υποστεί διάβρωση και η ανάγκη άμεσης παρέμβασης είναι περισσότερο από επιτακτική, ώστε να διασφαλιστεί η στατική επάρκεια του Ενετικού λιμένα. Ήδη το Λιμενικό Ταμείο εξασφάλισε ένα κονδύλι της τάξεως των 12.000 ευρώ από ιδίους πόρους, προκειμένου να γίνουν κάποιες εργασίες στα τμήματα που έχουν υποστεί ζημιές. Πρόκειται για καθαρισμό του χώρου και αποκατάσταση των κρηπιδωμάτων με βάση τη μελέτη που έχει ήδη γίνει.
Η μελέτη του έργου αποκατάστασης των κρηπιδωμάτων του Ενετικού λιμανιού είναι έτοιμη, ωστόσο η απουσία κονδυλίων έχει σημάνει συναγερμό στο Λιμενικό Ταμείο που αναζητεί πόρους, είτε από την Περιφέρεια, είτε από τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου ή ακόμα και από το ΣΕΣ, προκειμένου να προχωρήσει στη ζωτική για τη στατικότητα του μνημείου παρέμβαση.
Ήδη έχουν σταλεί τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού σχετικές επιστολές περιμένοντας μια θετική απάντηση, ώστε να μπορέσει το έργο να υλοποιηθεί.
Προοπτικές εξοικονόμησης ενέργειας μέσω διασυνοριακού προγράμματος
Τις προοπτικές εξοικονόμησης ενέργειας κτιρίων του Λιμενικού Ταμείου, όπως το λιμεναρχείο αλλά και ευρύτερα μια ανάπλαση του δυτικού μετώπου στην περιοχή Κιουλούμπαση εξετάζει το διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος «Interreg Ελλάδα-Κύπρος». Η πρόεδρος και η διευθύντρια του Λ.Τ. συμμετείχαν σε σχετική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα Χανιά αναφορικά με τους άξονες του προγράμματος και την υποβολή των προτάσεων και την περίοδο αυτή επεξεργάζονται τα δεδομένα προκειμένου να δουν αν μπορούν να ενταχτούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Ποντάρει στην κρουαζιέρα το Λιμενικό Ταμείο
Στον τομέα της κρουαζιέρας ποντάρει το Λιμενικό Ταμείο, το οποίο δειλά-δειλά ξεκινά συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς σε μια προσπάθεια με τις υπάρχουσες λιμενικές εγκαταστάσεις να ενισχύσει την τουριστική κίνηση.
Η κ. Κουτσαλεδάκη μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε πως έχουν ξεκινήσει επαφές με εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου σε συνεργασία και με την επιτροπή τουρισμού ώστε με βήματα σταθερά και στοχευμένα να προβάλλουν τον προορισμό Ρέθυμνο ως προορισμό κρουαζιέρας.
Η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μπορεί για το Λιμενικό Ταμείο η κρουαζιέρα να μην αποφέρει έσοδα, για την πόλη όμως τα οφέλη θα είναι τεράστια. Είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την ανάπτυξη κρουαζιέρας στο Ρέθυμνο, τώρα περισσότερο από ποτέ. Εξετάζονται προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ στόχος είναι μέσω της τουριστικής προβολής του Ρεθύμνου στο εξωτερικό να προωθηθεί και το κομμάτι της κρουαζιέρας. Όποιες ενέργειες και να γίνουν όμως τώρα θα έχουν αποτέλεσμα μετά από δύο χρόνια, μπαίνει όμως το νερό στο αυλάκι και το σημαντικό είναι να οργανωθεί η καμπάνια για αυτό. Στόχος είναι όμως να υπάρξει σύνδεση με τις κρουαζιέρες νε γειτονικούς νομούς και η επίσκεψη των επιβατών των πλοίων με λεωφορεία στην πόλη του Ρεθύμνου, στο μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, έτσι ώστε και εμείς να κερδίσουμε χρόνο που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας».