Τέλος και τα κόμματα της συμπολίτευσης κάνουν κάποια κριτική στην οικονομική πολιτική, αναδεικνύοντας τις διαφορές τους με προτάσεις. Επειδή, απ’ όλα τα παραπάνω, θυελλώδες ενδιαφέρον έχει μόνο η κριτική των βουλευτών της Ν.Δ., που είναι και ο κορμός της κυβέρνησης Σαμαρά, θέλουμε να εξετάσουμε αν και πού η κριτική είναι δίκαια και πού είναι τελείως ανεδαφική.
Κατ’ αρχήν σήμερα και ο κ. Στουρνάρας είναι ο κυριότερος συνεργάτης του κ. Σαμαρά για τα δύσκολα. Η οικονομική κυβερνητική πολιτική προτείνεται από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αποφασίζεται από τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του (και αν υπάρχει και …χρόνος για συνεδρίαση, την αποδέχεται και το Υπουργικό Συμβούλιο). Επομένως, το να «χτυπάνε» οι βουλευτές της Ν.Δ. τον υπ. Οικονομικών για την οικονομική πολιτική, αντί να εστιάζουν στον πρωθυπουργό, είναι «φτηνιάρικο» κόλπο που δεν έχει καμία αξιοπιστία.
Δεύτερον, βλέπουμε «καραμανλικούς» βουλευτές (Παυλόπουλος, Αντώναρος, Κεφαλογιάννης κ.λπ.) που άσκησαν δριμύτατη επίθεση στον κ. Στουρνάρα για δηλώσεις του που ανέφεραν με στοιχεία τη μέγιστη ευθύνη των κυβερνήσεων Καραμανλή την τριετία 2007-2009 στην χρεοκοπία της χώρας. Βλέπουμε λοιπόν καθαρά ότι -επειδή στην Ν.Δ. δεν έγινε ποτέ αυτοκριτική για την περίοδο Καραμανλή- η πλειοψηφία των βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ. δεν έχει διδαχθεί απολύτως τίποτα από τα εγκληματικά λάθη της Ν.Δ. του πρόσφατου παρελθόντος και αν ποτέ έρθει η Ν.Δ. αυτοδύναμη στην κυβέρνηση θα κάνει ακριβώς τα ίδια λάθη μ’ αυτά που έκανε ο Καραμανλής. Και τι είπε τέλος πάντων ο κ. Στουρνάρας; Ότι την τριετία 2007-2009 οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. διόρισαν στο Δημόσιο 100.000 επιπλέον Δ.Υ. και ότι γιγάντωσαν το χρέος. [Μέγα το λάθος σου κ. Στουρνάρα. Στην πενταετία Καραμανλή διορίστηκαν επιπλέον 865.000 Δ.Υ., εκ των οποίων μόνο το 19% με αντικειμενικά κριτήρια (Νέα 9-2-13)]. Μα αυτό είναι γνωστό σε όλους, κύριοι βουλευτές της Ν.Δ., απλώς δεν τους συμφέρει να το λένε. Στη Ν.Δ., γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ, για να μην καταρρεύσει η τριμερής κυβέρνηση. Στην αντιπολίτευση, γιατί το να χτυπάνε τον Καραμανλή δεν είναι τόσο προσοδοφόρο, όσο είναι να χτυπάνε τους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη. Επιτέλους, κύριοι βουλευτές της Ν.Δ., αν έχετε να πείτε κάτι για την οικονομική πολιτική και τους φόρους της κυβέρνησης Σαμαρά, πείτε το ευθέως. Αλλιώς σταματήστε να μας ζαλίζετε με την υπεράσπιση του κατεδαφιστή της πατρίδας, κ. Καραμανλή. Έγινα κατανοητός;
Η κριτική των βουλευτών της Ν.Δ. -ως επί το πλείστον- βάλλει γενικά κατά της φορολογίας των ακινήτων. Μ’ αυτόν τον τρόπο όμως προσπαθεί να γλιτώσει και τους μεγαλοϊδιοκτήτες από την καταβολή φόρων (ίσως γιατί πολλοί βουλευτές είναι μεγαοϊδιοκτήτες, όπως περιγράφεται στο πόθεν έσχες των βουλευτών). Έτσι όμως το κράτος θα χάσει και τους ελάχιστους πόρους που παίρνει. Αυτό όμως δεν είναι σωστό ούτε για την Ελλάδα, ούτε για οποιαδήποτε χώρα. Γι’ αυτό έχω να κάνω τις παρακάτω προτάσεις που θα λύσουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα.
1η. Ο κ. Στουρνάρας λέει ότι με το φορολογικό των ακινήτων, δεν πρόκειται να θεσπίσει κανένα καινούργιο φόρο, απλώς θα αντικαταστήσει πολλές φόρους σε έναν φόρο, στο ΙΔΙΟ ύψος των εσόδων. Μα ανάμεσα στους παλιούς φόρους είναι και το ΕΕΤΗΔΕ (το γνωστό χαράτσι), το οποίο όμως κ. Στουρνάρα μπήκε ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ και μόνο για τη διετία 2012-2013. Επομένως, αυτόν τον φόρο μπορείς να τον προσθέσεις στην ενοποίηση των φόρων;
2η. Η πρώτη κατοικία δεν μπορεί να φορολογείται με τον ίδιο τρόπο που θα φορολογηθεί ένας ιδιοκτήτης 10 κατοικιών, που του αποφέρουν ενοίκια. Πρέπει να έχει ένα σημαντικό αφορολόγητο. Ένα λογικό ύψος είναι το αφορολόγητο των 150.000 και πάντως σε καμία περίπτωση κάτω από 100.000 ευρώ.
3η. Η πρώτη κατοικία που έχει την απόλυτη κυριότητα ο ιδιοκτήτης (έχει εξοφληθεί παντελώς), δεν μπορεί να έχει την ίδια φορολόγηση μ’ αυτήν που ο ιδιοκτήτης δεν έχει την πλήρη κυριότητα (δηλαδή ο ιδιοκτήτης πληρώνει τοκοχρεωλύσια στην τράπεζα για την κατοικία). Να το εξηγήσω. Ας πούμε ότι δύο ιδιοκτήτες οικιών αξίας 150.000 ευρώ έκαστη, λαμβάνουν 20.000 ευρώ ετησίως από μισθούς. Ο πρώτος (ο έχων εξοφλήσει το σπίτι του) έχει 20.000 ευρώ για να περάσει τον χρόνο. Θα περάσει δύσκολα, αλλά θα τα καταφέρει κουτσά-στραβά. Ο δεύτερος (που δεν το έχει εξοφλήσει) πληρώνει τοκοχρεωλύσια π.χ. 700Χ12=8.400 ευρώ, άρα του μένουν 11.600 ευρώ να περάσει το χρόνο. Αυτός θα περάσει πολύ δύσκολα και θα είναι πολύ ζορισμένος. Φυσικά δεν μπορεί με τις 11.600 να πληρώσει και επιπλέον φόρο (για το σπίτι που πληρώνει τοκοχρεωλύσια). Εδώ θα πρέπει να υπάρξει μια πρόταση αναστολής πληρωμής φόρου ιδιοκτησίας μέχρι την αποπληρωμή του δανείου.
4η. Το να μπουν φόροι -για πρώτη φορά- σε ακίνητα εντός ή εκτός σχεδίου, που δεν αποφέρουν τίποτα ή σχεδόν τίποτα στον ιδιοκτήτη (ιδίως αν είναι άνεργος), πάλι αποτελεί μια φορομπηχτική πολιτική και πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να τους πληρώσουν οι υπόχρεοι.
Αυτές είναι οι προτάσεις μου κ. Στουρνάρα σε σχέση με το φορολογικό των ακινήτων. Επειδή όμως γίνεται μεγάλος ντόρος -και δικαίως- για την αυτοκριτική του ΔΝΤ ότι είχε χρησιμοποιήσει λάθος πολλαπλασιαστή στις προβλέψεις του για την Ελλάδα, πράγμα που τελικά επαύξησε υπερβολικά την ύφεση στη χώρα μας, που την πλήρωσε ο λαός μας με ανεργία και μειώσεις μισθών και συντάξεων, έχω να κάνω άλλη μία πρόταση. Είναι στο χέρι σου κ. Στουρνάρα να διαπραγματευτείς το λάθος του ΔΝΤ και να ζητήσεις επιτακτικά από την Τρόικα να το διορθώσει. Θα μου πείτε: τι διόρθωση μπορεί να ζητήσει η χώρα μας; Πιστεύω ότι το μόνο που μπορεί να ζητήσει ο κ. Στουρνάρας το οποίο δεν θα στοιχίσει στην Τρόικα (άρα, θα μπορεί να το κάνει), ούτε στην Ελλάδα (το αντίθετο μάλιστα) είναι να ζητήσει μια μεγάλη μείωση στον ΦΠΑ. Ο μεγάλος ΦΠΑ να πέσει από το 23% στο 16% και ο μικρός από το 13% στο 6%. Έτσι θα υπάρξουν:
α) μεγάλη ελάφρυνση των νοικοκυριών, που τώρα τα φέρνουν πολύ δύσκολα βόλτα.
β) θα υπάρξει αύξηση του τζίρου των καταστημάτων με όλα τα αναπτυξιακά αποτελέσματα.
γ) δεν θα υπάρξει άξια λόγου μείωση στα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ (αν δεν υπάρξει και αύξηση). Και αυτό γιατί -σε συνδυασμό με μια καλή φοροελεγκτική πολιτική- οι επιχειρήσεις που σήμερα κατακρατούν τον ΦΠΑ (φοροκλέπτουν), θα τους στοιχίζει ακριβότερα με τα πρόστιμα η κατακράτηση του ΦΠΑ και θα τους συμφέρει να τον αποδίδουν. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί, ότι σε κάθε αύξηση του ΦΠΑ το κράτος εισπράττει λιγότερα (περισσότεροι φοροκλέπτες). Άρα με τη μείωση θα εισπράττει περισσότερα (λιγότεροι φοροκλέπτες).
Πιστεύω ότι αν τα κάνει αυτά ο κ. Στουρνάρας, θα αποδειχθεί άξιος της πατρίδας και μεγάλος μάγκας.
Οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου και τα οφέλη του debate του ΣΥΡΙΖΑ
Αν κάτι μείνει στην ιστορία από το debate του ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα είναι σχεδόν σίγουρα το κορυφαίο πολιτικό meme της...