Την παρακάτω ανοικτή επιστολή απευθύνει ο κ. Ιωάννης Δ. Μελισσουργός, προς τον δήμο Ρεθύμνου και την Περιφέρεια Κρήτης:
«Δια του παρόντος θα ήθελα να καταθέσω δημοσίως την άποψη μου επί των εργασιών που γίνονται αυτές τις μέρες εντός και επί τα αυτά του πλατανιανού ποταμού.
Η παρέμβαση που φέρει τον τίτλο «καθαρισμός» φαίνεται να επιτυγχάνει απλώς τη μείωση του φάρδους του ποταμού σχεδόν κατά το ήμισυ και εξηγούμαι ευθύς αμέσως: όταν κανείς σκάβει σε βάθος και εν συνεχεία εναποθέτει τα υλικά (μπαζώνει) στις κατωφέρειες του ποταμού με σκοπό απλά να επιτύχει μεγαλύτερο βάθος εκροής, τότε ρισκάρει να παρασυρθούν τα στοιβαγμένα υλικά από τις κατωφέρειες σε περίπτωση ακραίας ροής ύδατος και εν τέλει να υπάρξει υπερχείλιση (όπως έγινε και φέτος το χειμώνα). Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 26 μέτρα (μέσος όρος φάρδους κοίτης) ο ποταμός καταλήγει στα 10 μέτρα (στο βαθύτερο σημείο) με την τρέχουσα επέμβαση.
Ξεφυλλίζοντας το βιβλιάριο του ασθενούς που λέγεται «Πλατανιανός Ποταμός», βρίσκει κανείς ότι τη διετία 1972-1973 (όταν και βρισκόταν υπό κατασκευή το ξενοδοχείο «Ρίθυμνα») και μετά από σχετική αδειοδότηση εκ μέρους του δήμου και με υπόδειξη και επίβλεψη του κυρίου Φοβάκη Δημήτρη (διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας την εποχή εκείνη), εκβαθύνθηκε ουσιαστικά (κατά 1.5-1.7 μέτρα) το ποτάμι από την μέσα καμάρα ως την πλατανιανή γέφυρα, με δραστική αύξηση της ικανότητας εκροής.
Είναι προφανές ότι για να υπάρξει ουσιαστικός καθαρισμός και μεγιστοποίηση της ικανότητας εκροής στο ποτάμι, είναι απολύτως απαραίτητο το μαζικό «ξεμπάζωμα» των κατωφερειών και όχι απλά και μόνον η εκβάθυνση του ποταμιού (πόσο δε μάλλον όταν η εκβάθυνση συνοδεύεται με μείωση πλάτους). Θέλω να πιστεύω ότι οι αρμόδιες αρχές θα δράσουν επί τούτου άμεσα (προς τη σωστή κατεύθυνση διαμόρφωσης του ποταμού), προτού ζήσουμε ξανά τις ίδιες δυσάρεστες καταστάσεις που ζήσαμε φέτος».