Το έκτο κατά σειρά «μάθημα» για το «Λαογραφικό Εργαστήρι» των Α’ και Β’ Κέντρων Ανοιχτής Περίθαλψης Ηλικιωμένων Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 6 Απριλίου. Είχαν προηγηθεί τον περυσινό Απρίλιο η συνάντηση γνωριμίας, τον περασμένο Μάιο το πρώτο «μάθημα», τον Ιούλιο το δεύτερο, τον Αύγουστο το τρίτο μάθημα, τον Οκτώβριο το τέταρτο και τον περασμένο Μάρτιο το πέμπτο. Οι συναντήσεις αυτές έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορους χώρους στο Ρέθυμνο (στο Α’ και Β’ ΚΑΠΗ), στην Αμνάτο, στη Βιράν Επισκοπή, στο Μοναστηράκι και στο Νευς Αμάρι και είχαν ως κοινό θέμα την «Αντιμετώπιση των περιόδων κρίσης σε παλιότερες εποχές». Τα επιμέρους θέματα υπήρξαν τα «Φαγητά της οικονομικής φτώχειας», «Η προετοιμασία για τις δύσκολες εποχές με τα περιεχόμενα του κρητικού μαγατζέ», «Τα καλούδια της αποτοξινωτικής νηστείας», η «Διάκριση της σχόλης από τη καθημερινή ημέρα» και «Το φαρμακείο της φύσης».
Στη συνάντηση της Κυριακής το θέμα ήταν «Η διατροφή στο κρητικό χωριό χτες και σήμερα», με εστίαση σε ότι αφορά την τροφοσυλλογή από τη φύση. Το παρουσίασε με παράλληλη προβολή, στις 12:00 στο Παλιό Σχολειό του Μέρωνα ο εθελοντής εμψυχωτής του Εργαστηρίου Χάρης Στρατιδάκης. Στόχος του ήταν η ανάκτηση πληροφοριών για τα άγρια χόρτα και όλα τα συλλεγόμενα από τη φύση: σπαράγγια, αβρονιές, τζίτζιφα, κολοκυθοκορφάδες, τζάνερα, κολοκυθολούλουδα, κληματσίδες, τσάγαλα, κάπαρη, βολβοί ξυνίδας, σαλιγκάρια, άγρια μανιτάρια, ραδικόριζες, κρίταμα, γλιστρίδα, αγριοαγκινάρες, μούρα, αγκιναρόγουλες, τσουκνίδες, κεδροκούκουτσα, ασκορδουλάκους κ.α.
Το μάθημα περιέλαβε επίσης την παρουσίαση των 41 αρωματικών φυτών από τα οποία παρασκευάζεται το Άγιο Μύρο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η παρουσίαση αυτή είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη συνάντηση αλλά ο χρόνος τότε δεν είχε επαρκέσει. Παράλληλα περιέλαβε την παρουσίαση 36 εδώδιμων χόρτων της ορεινής Κρήτης από το εξαιρετικό σχετικό ημερολόγιο του έτους 2014 του Συλλόγου Κουρουτιανών Αθήνας. Το συλλεκτικό και χρηστικό αυτό ημερολόγιο διατίθεται για λίγο ακόμη σε ρεθεμνιώτικα βιβλιοπωλεία.
Το έκτο μάθημα έγινε σε συνεργασία των Α’ και Β’ ΚΑΠΗ με τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Μέρωνα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλέξανδρος Σημαντήρης παρουσίασε στους συμμετέχοντες τις δραστηριότητες του Συλλόγου, παλιότερα και σήμερα: θερισμό-αλώνεμα, πετρόμυλο, Μουσικό Διδασκαλείο, αποκριγιέματα, δεντροφυτεύσεις, εκδόσεις ημερολογίων και ψηφιακών δίσκων, διασκεδάσεις με κεραμικά πιάτα και γυάλινα ποτήρια και κατάργηση των πλαστικών κ.λπ. Οι δραστηριότητες αυτές τον καθιστούν έναν από τους δυναμικότερους διαχρονικά συλλόγους στην πολιτιστική ζωή του νομού Ρεθύμνου. Στη συνέχεια έκανε επίδειξη αλέσματος στον πετρόμυλο, που παίρνει χαμηλές στροφές και δεν «καίει» το σιτάρι, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι παραγωγής του Μέρωνα.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της «Αναπτυξιακής Επιχειρηματικής Αμαρίου ΑΕ» και παλιός φίλος των ΚΑΠΗ Κώστας Σημαντήρης μίλησε στους συμμετέχοντες για τις παραγωγικές προσπάθειες 116 φωτισμένων παραγωγών του Αμαρίου, οι οποίοι εδώ και χρόνια δεν εφησυχάζουν αλλά καλλιεργούν με βιολογικές μεθόδους αρωματικά φυτά, ελιά θρούμπα, αγκινάρες, και παράγουν μέλι, πετιμέζι και χαρουμπία, τα συσκευάζουν και τα προωθούν εντός και εκτός Ελλάδας. Χαροποίησε όλους το γεγονός ότι, ενώ στο παρελθόν η διάθεση των παραγόμενων προϊόντων ήταν προβληματική λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, τα τελευταία χρόνια η παραγωγή είναι ανεπαρκής λόγω αυξημένης ζήτησης, που αποδίδεται στην στροφή των καταναλωτών σε ελληνικά προϊόντα και στην προτίμηση των πιο ποιοτικών από αυτά.
Στη συνάντηση, που έκλεισε με κεράσματα του Πολιτιστικού Συλλόγου, παρευρέθηκαν και αρκετοί κάτοικοι του Μέρωνα και όχι μόνο, μεταξύ των οποίων ο γλύπτης από τους Αποστόλους Γιάννης Νεονάκης. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες συνεστιάστηκαν με νηστίσιμα φαγητά, όπως το απαιτεί το πρόγραμμα, σε ταβέρνα του Μέρωνα, και το απόγευμα είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην ονομαστή Μερωνιανή Παναγία από τον εφημέριο του χωριού Εμμανουήλ Βαμιεδάκη.
Η επόμενη συνάντηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα και θα έχει ως θέμα της τις χειροτεχνικές πρακτικές: καλαθοπλεκτική, παρασκευή σαπουνιού, κτίσιμο τράφων, μεταποίηση ενδυμάτων κ.λπ. αλλά και την επανάχρηση των υλικών και την αυτοσχέδια ανακύκλωση των παλιότερων κοινωνιών. Την έβδομη αυτή συνάντηση, όπως και όλες τις προηγούμενες, μπορούν να την παρακολουθήσουν, εκτός των μελών των ομάδων «Υγεία στην Τρίτη Ηλικία» των Α’ και Β’ ΚΑΠΗ, και πολίτες μη μέλη των ΚΑΠΗ, εφόσον επικοινωνήσουν με τις υπεύθυνες της οργάνωσης (Α’ ΚΑΠΗ Αγάπη Μαμαλάκη 28310 27800 και Β’ ΚΑΠΗ Κατερίνα Κατσιμάνη 28310 55243).
Α’ και Β’ Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Ρεθύμνου