Το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης, δηλαδή η κατασκευή 3.000 φοιτητικών κατοικιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο (2.000 σε Ρέθυμνο, 1.000 σε Ηράκλειο), καθώς και η κατασκευή μεγάλου Αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, έχει εισέλθει στη δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, με τις πέντε εταιρείες που προκρίθηκαν μετά την αξιολόγηση των προσφορών τους και συγκεκριμένα με τις: Τέρνα, Άκτωρ, Άβαξ, Ιντρακάτ και Κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ. Σε αυτή τη φάση ανταγωνιστικού διαλόγου θα προκύψει η τελική μορφή της διακήρυξης πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Στο πλαίσιο της β’ φάσης του ανταγωνιστικού διαλόγου συνεκλήθη την περασμένη Δευτέρα η Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου και εξέτασε την πρόοδό του.
Να σημειώσουμε ότι ανοικτό παραμένει το θέμα κατασκευής Αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου σχετικά με το αν θα επιλεγεί η λύση της αποπεράτωσης του υφιστάμενου αυθαιρέτου και πεπαλαιωμένου κτιρίου της δεκαετίας του ’90 ή ολοκλήρωσής του ή αν τελικά αποφασιστεί η εξ αρχής κατασκευή νέου Αμφιθεάτρου, σε κάθε περίπτωση εντός των ορίων του εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Ζήτημα που απασχολεί και τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πέραν των άλλων προβλημάτων για το υφιστάμενο ημιτελές κτίριο του 1995, όπως πολλάκις έχουν αναφερθεί με χαρακτηριστική την γνώμη του ΤΕΕ, το οποίο έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της εκ νέου κατασκευής αμφιθεάτρου, υφίσταται ένας επιπλέον προβληματισμός: πώς θα ολοκληρωθεί και πώς θα νομιμοποιηθεί αφού στερείται οικοδομικής άδειας.
Υπενθυμίζουμε ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, σε συνεδρίαση της τον περασμένο Δεκέμβριο, πρόκρινε την λύση της αποπεράτωσης του παλιού κτιρίου. Ωστόσο, έκτοτε έχουν προκύψει νέα δεδομένα που σχετίζονται όχι μόνο με το κόστος -ότι δεν θα υπάρξει υπέρβαση προϋπολογισμού- αλλά και με το εάν η ανάδοχος εταιρεία του συνολικού έργου θα δεχτεί να αποπερατώσει ένα κτίριο προβληματικό και να εγγυηθεί για την μακροχρόνια λειτουργία του.
Το θέμα του Αμφιθεάτρου, φαίνεται να βρίσκεται σε φάση έντονου προβληματισμού αλλά και ζυμώσεων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει μεταφερθεί πλέον και στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και στην Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ που καλούνται να υποδείξουν για το ποια είναι η βέλτιστη λύση.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το συνολικό έργο προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ, όπως εκτιμάται και από την Επιτροπή Παρακολούθησης, θα δημοπρατηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και στις αρχές του 2022 θα έχει οριστεί ανάδοχος. Εντός του Ιουνίου και πάντα στο πλαίσιο της β’ φάσης του ανταγωνιστικού διαλόγου, αναμένεται να επισκεφθούν εκπρόσωποι των πέντε εταιρειών τους χώρους που θα πραγματοποιηθούν τα έργα, σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο.