Την πρόταση των κατοίκων χωριών του Αμαρίου για την κατασκευή δυο λιμνοδεξαμενών λιγότερης χωρητικότητας, που θα καλύπτουν με φυσική ροή τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής, αντί του Φράγματος Γερακαρίου Ελενών, που όπως τονίζουν θα δημιουργήσει προβλήματα και θα υποβαθμίσει τα χωριά του Αμαρίου μετέφερε ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, την περασμένη Πέμπτη στον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον γενικό διευθυντή, Σχεδιασμού Έργων Υποδομής και Διαχείρισης Τεχνικών Έργων, του υπουργείου Υποδομών κ. Αντώνιο Κοτσώνη με τους οποίους είχε συνάντηση στο υπουργείο.
Ο δήμαρχος παρέδωσε στον υφυπουργό και στον γενικό διευθυντή την πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων της περιοχής για την ακύρωση του αρχικού προγραμματικού σχεδιασμού κατασκευής του φράγματος Ελενών – Γερακαρίου 1,7 εκατ. m3, καθώς και την γνωμοδοτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατασκευή δύο λιμνοδεξαμενών χωρητικότητας 500.000 έως 600.000 m3 και 200.000 έως 300.000 m3 με μια σειρά ανταποδοτικών έργων.
Επίσης, τους ενημέρωσε ότι οι προτάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και της γνωμοδοτικής απόφασης του Δ.Σ. σε πολλά σημεία ταυτίζονται και ζήτησε την αυτοψία του χώρου από αρμόδιο κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την αναθεώρηση του αρχικού σχεδιασμού και να εκπονηθεί μελέτη οριοθέτησης των σημείων κατασκευής των δύο λιμνοδεξαμενών. Συγχρόνως δε, να ενταχθούν στη νέα μελέτη τα δίκτυα άρδευσης των χωριών της Αμπαδιάς που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική μελέτη του φράγματος Πλατύ.
Ο υφυπουργός και ο γενικός διευθυντής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της διαβούλευσης και δεσμεύτηκαν ότι τον επόμενο μήνα κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών θα επισκεφθεί την περιοχή για να εξετάσει τη δυνατότητα εφαρμογής της νέας πρότασης.
Τέλος, ο δήμαρχος έθεσε ξανά σε προτεραιότητα την άμεση ανάγκη ολοκλήρωσης κατασκευής του Αμαριώτικου δρόμου. Ζήτησε δε τη χρηματοδότηση έργων υποδομής για την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων και βιολογικών (έχουν ήδη υποβληθεί τεχνικά δελτία στο Υπουργείο) καθώς και την χρηματοδότηση έργων για την βελτίωση και πλήρη αποκατάσταση ζημιών που έχει υποστεί το δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Αμαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι των χωριών χαρακτηρίζουν προβληματικό τον σχεδιασμό για την κατασκευή Φράγματος Γερακαρίου Ελενών κάτοικοι της περιοχής, και ζητούν τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί για τις μελέτες να αξιοποιηθούν για την κατασκευή δυο λιμνοδεξαμενών. Τις θέσεις τους μάλιστα τις κοινοποίησαν με ανακοίνωσή τους που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη στα «Ρ.Ν».
Μεταξύ άλλων οι κάτοικοι πρότειναν: «την δημιουργία λιμνοδεξαμενής κλειστού τύπου (μεμβράνες), μακριά από την κοινότητα Ελενών, στη θέση Πατητήρι, στο στένεμα του φαραγγιού προς τη θέση Κεφάλια, χωρητικότητας 500 – 600 χιλιάδων κ.μ. που θα καλύψει με φυσική ροή τις αρδευτικές περιοχές Φώτη (κοινότητας Γερακάρι), και των αδρευτικών περιοχών των κοινοτήτων Βρυσών – Καρδακίου και Άνω Μέρους – Δρυγιών – Χορδακίου με εξέταση της δυνατότητας άρδευσης του οροπεδίου Άι – Τίτος της κοινότητας Βρυσών και της όμορης κοινότητας Νευς Αμαρίου.
Μια μικρότερη λιμνοδεξαμενή κλειστού τύπου (μεμβράνες) χωρητικότητας 200 – 300 χιλιάδων κ.μ. στην ευρύτερη περιοχή Κεφάλες – Κάμπος της κοινότητας Γερακαρίου που θα καλύψει με φυσική ροή τις υπόλοιπες αρδευτικές περιοχές της κοινότητας Γερακαρίου και της Κοινότητας Ελενών – Μεσσονησίων. Επισημαίνεται η σημασία αυτής της δεύτερης μικρότερης λιμονδεξαμενής γιατί μόνο έτσι θα καλυφθούν πλήρως με φυσική ροή οι αρδευτικές ανάγκες όλων των κοινοτήτων και οικισμών της περιοχής μας κι έτσι θα εξοικονομηθούν πόροι και πάγια έξοδα λόγω της απαλλαγής πλέον από την αναγκαιότητα κατασκευής αντλιοστασίων και δικτύων άντλησης από το φράγμα του Πλατύ.
Μαζί με την κατασκευή των δύο λιμνοδεξαμενών να ξεκινήσει παράλληλα η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου για όλους τους οικισμούς. Αυτό, άλλωστε είναι αναγκαίο, αφού βρισκόμαστε στη λεκάνη απορροής του φράγματος του Πλατύ. Επίσης, είναι αναγκαίο και οικονομικότερο με την ευκαιρία κατασκευής του αποχετευτικού να γίνει αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, όπου χρειάζεται, καθώς σε κάποιες κοινότητες είναι κατασκευασμένο πριν έξι δεκαετίες.
Καλλιέργεια των υφιστάμενων πηγών και κατασκευή μεγαλύτερων δεξαμενών στα σημεία όπου βρίσκονται, χωρητικότητας έως 500 κ.μ.
Βελτίωση του οδικού δικτύου της περιοχής μας, καθώς ειδικότερα ο επαρχιακός δρόμος σύνδεσης είναι κατασκευασμένος την δεκαετία του 50».