Χαμόγελα αισιοδοξίας έχει σκορπίσει στον τουριστικό κλάδο η αυξημένη τουριστική κίνηση του Ιουλίου γεμίζοντας ικανοποίηση τους επιχειρηματίες του τουρισμού, που μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης μπορούν πλέον να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι. Οι αφίξεις των τουριστών από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου φτάνουν το 80% της κίνησης του 2019, που αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για τον τουρισμό, ενώ φέτος το Ρέθυμνο ενισχύεται σημαντικά από τις αφίξεις του ανατολικού όμορου νομού και λιγότερο από τα Χανιά, όπου τα νούμερα είναι πολύ χαμηλότερα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων του νομού, Στράτο Μπερέτη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πληρότητες στις ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταλύματα του Ρεθύμνου τον μήνα Ιούλιο να φτάνουν στο 80% των πληροτήτων του 2019, ποσοστό αρκετά υψηλό σε χρονιά πανδημίας. Οι ξενοδόχοι και οι πράκτορες εμφανίζονται ικανοποιημένοι, καθώς παρά τη κακή επιδημιολογική εικόνα του νησιού δεν καταγράφηκαν ακυρώσεις και οι κρατήσεις που υπήρχαν μετουσιωθήκαν σε αφίξεις, αλλά ταυτόχρονα είναι διστακτικοί, γιατί γνωρίζουν καλά πως και οι υψηλές πληρότητες του Αυγούστου δεν μπορούν ακόμα να θεωρηθούν δεδομένες. Αισιοδοξούν ωστόσο ότι το θετικό κλίμα και η αύξηση της κίνησης θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο υπό την προϋπόθεση πάντα ότι δεν θα επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό η επιδημιολογική εικόνα.
Ήδη, το άνοιγμα της Βρετανικής Αγοράς και η εξάλειψη των ταξιδιωτικών περιορισμών για καραντίνα αποτελεί μια ακόμα θετική εξέλιξη. Ειδικότερα, η εξαίρεση της καραντίνας αφορά όχι μόνο αυτούς που έρχονται από πράσινες αλλά και από πορτοκαλί χώρες της βρετανικής λίστας, που είναι άλλωστε και η πλειοψηφία, ενώ για όλους παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση αρνητικό τεστ πριν την είσοδό τους στην χώρα -ακόμα και γρήγορο τεστ αντιγόνων- αλλά και άλλο ένα PCR τεστ τη δεύτερη ημέρα της διαμονής τους. Σε ό,τι αφορά την Γερμανία που έχει εντάξει τη χώρα μας στις περιοχές υψηλού κινδύνου δεν επιβάλλει καραντίνα στους πολίτες της που επιστρέφουν στη χώρα παρά τη διεξαγωγή τεστ.
Η διατήρηση αυτών των δεδομένων και των ποσοστών κρατήσεων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τον τουριστικό κλάδο για να μπορεί να συγκρατήσει την τουριστική κίνηση και τον Αύγουστο, που αποτελεί ένα κομβικό μήνα για τον τουρισμό, μιας και οι τιμές που έχουν πουλήσει είναι σαφώς καλύτερες από τους προηγούμενους μήνες (Απριλίου – Μαΐου) και οι υψηλές πληρότητες ενδεχομένως να αφήσουν κάποιο περιθώριο κέρδους, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατόν. Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ο Σεπτέμβριος, ο οποίος κατά τις εκτιμήσεις θα κινηθεί με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο Στράτος Μπερέτης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι αφίξεις φαίνονται να είναι στο 80% στα αεροδρόμια. Πιο πολύ το Ηράκλειο μας στηρίζει, τα Χανιά είναι πιο πίσω λόγω του ότι οι Σκανδιναβοί δεν πάνε τόσο καλά και έχουν απαγορεύσεις ακόμα οι Νορβηγοί κυρίως, αλλά οι πληρότητες είναι εκεί από 70 έως 80% του 2019 σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία. Άλλες κατηγορίες τουριστικού προϊόντος, όπως για παράδειγμα οι εξοχικές κατοικίες και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα είναι 100% από τις 10 Ιουλίου και μετά και φαίνεται να πηγαίνει έτσι μέχρι τέλος Αυγούστου. Δηλαδή φαίνονται αυτοί οι 2 μήνες παρ’ όλες τις δυσκολίες με την πανδημία να κρατάνε. Ευχόμαστε να συνεχίσει έτσι. Η ίδια εικόνα δείχνει να συνεχίζει και τον Αύγουστο με πληρότητες που κυμαίνονται στο 80% του αντίστοιχου μήνα του 2019. Πριν να ξεσπάσει ουσιαστικά το τεράστιο κύμα της πανδημίας περιμέναμε ότι ο Ιούλιος – Αύγουστος θα πηγαίνανε κοντά στα περσινά ή τουλάχιστον ικανοποιητικά. Ελπίζουμε να μην γίνει καμιά δυσάρεστη έκπληξη και αδειάσει το νησί. Αν πάει όπως τώρα, θεωρώ ότι θα συνεχίσουμε καλά μέχρι τέλος Αυγούστου, μακάρι γιατί είναι μεγάλες οι πληρότητες και οι τιμές καλύτερες, δηλαδή είναι ικανοποιητικές οι τιμές, που σημαίνει ότι μπορεί να μείνει κάποιο κέρδος και να καλυφθούν έξοδα κλπ. από τους προηγούμενους μήνες.
Η αλήθεια είναι ότι είναι ευχάριστη έκπληξη παρόλα τα τόσα κρούσματα που έχουμε και σαν Κρήτη και νομίζω ότι υπάρχει και μια καλή αντιμετώπιση σε πολιτικό επίπεδο και από το εξωτερικό, δεν έχουμε τεράστιο αριθμό ακυρώσεων που είναι κάτι πολύ θετικό. Περιμέναμε ότι θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα αλλά φαίνεται ότι διατηρούμε τι δυνάμεις μας και σε σχέση με άλλα κράτη. Για παράδειγμα η Ιταλία δεν πάει τόσο καλά. Εμείς ευτυχώς πάμε αρκετά καλά παρόλη την επιδημιολογική κατάσταση. Τώρα ερωτηματικό είναι ο Σεπτέμβριος, ο οποίος είναι λίγο πίσω ακόμα. Για την ακρίβεια οι κρατήσεις είναι οι μισές σε σχέση Ιούλιο- Αύγουστο».
Όπως εξήγησε ο κ. Μπερέτης είναι πολύ υψηλές οι κρατήσεις από Γερμάνια, Πολωνία και Αγγλία. Σκανδιναβία, Σουηδοί και Δανοί καταγράφουν ανοδικές τάσεις, ενώ η Νορβηγία και η Φιλανδία εξακολουθούν να έχουν λιγες πτήσεις.
Η Ρωσία και Ουκρανία έχουν ενισχύσει τις πτήσεις τους, γεγονός επίσης πάρα πολύ θετικό, καθώς οι Ρώσοι υπό φυσιολογικές συνθήκες μπορούν να ενισχύσουν τον κρητικό τουρισμό μέχρι και τον Οκτώβριο.
ΣΕΤΚΕ: «Ομιχλώδης» η φετινή τουριστική σεζόν- Πληρότητες που δεν ξεπερνούν το 40% του 2019
«Ασταθής και αβέβαιη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η φετινή τουριστική χρονιά, με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού να καθορίζουν, εν πολλοίς, την πορεία του ελληνικού Τουρισμού», όπως αναφέρει η ΣΕΤΚΕ.
Παράλληλα, τονίζει: «Η φετινή σεζόν είναι εξαιρετικά «ομιχλώδης» και για τον κλάδο των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, με τις πληρότητες να μην υπερβαίνουν το 30%-40% των προ-πανδημικών επιπέδων, του 2019, και, πάντως, σε καμία περίπτωση, να μην προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω. Έτσι, οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν για ικανοποιητικές πληρότητες εφέτος, καταρρίπτονται.
Η ζήτηση δεν έχει ομοιόμορφα χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές να εμφανίζουν υψηλότερες επιδόσεις από άλλες. Έτσι, για παράδειγμα στη Βόρεια Ελλάδα, που δέχεται τουριστικές ροές από τα Βαλκάνια, η σεζόν εξελίσσεται καλύτερα, όμως στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές οι πληρότητες δεν υπερβαίνουν το 40% του 2019.
Σε αυτή την εξέλιξη σημαντικό ρόλο έχει το γεγονός ότι, η βρετανική αγορά μόλις «ξεκλείδωσε» -μετά την άρση των περιορισμών, που εφάρμοζε η κυβέρνηση Johnson, στις 19 Ιουλίου-, η ρωσική αγορά παραμένει ακόμη εκτός «παιχνιδιού», ενώ οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, το τελικό αποτέλεσμα.
Από τα προαναφερόμενα γίνεται αντιληπτό ότι, και η φετινή είναι μία ακόμη σεζόν επιβίωσης για τα μικρά τουριστικά καταλύματα. Γι’ αυτό, για πολλοστή φορά, η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση για την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων μικρών τουριστικών καταλυμάτων, που θα εξασφαλίσουν τη ρευστότητα που τόσο έχουν ανάγκη εδώ κι ενάμιση χρόνο.
Η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. ζητάει την ένταξη των επιχειρήσεων του κλάδου σε χρηματοδοτικά προγράμματα και σε νέα, έκτακτα μέτρα στήριξης, με εξειδικεύσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις, τα οποία θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις, τους επόμενους μήνες και, κυρίως, την επόμενη χειμερινή περίοδο», καταλήγει η ΣΕΤΚΕ.