Συνεχίζονται τα μηνύματα στήριξης στους απολυμένους συμβασιούχους της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Ρεθύμνου. Ειδικότερα η Ένωση συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου σε ανακοίνωση της αναφέρει:
«Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ρεθύμνου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της και στηρίζει τον αγώνα των 24 απολυμένων συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα του δήμου Ρεθύμνου που αγωνίζονται να μην απολυθούν και να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Οι παραπάνω συμβασιούχοι προσλήφθηκαν στον δήμο μέσω ΑΣΕΠ και μετά από συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων συνέχισαν την εργασία τους για πάνω από 5 χρόνια στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου.
Όμως παρά τις σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως και σήμερα δηλώνει η δημοτική αρχή, απολύθηκαν από τις 11-2-2020!!.
Η Ένωσή μας ΖΗΤΑ από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων, οι οποίοι ύστερα από πολυετή εργασία και προσφορά στην καθαριότητα της πόλης οδηγήθηκαν ξαφνικά στην ανεργία και στην απόγνωση».
Από την πλευρά του το Συνδικάτο οικοδόμων Ρεθύμνου σε δική του ανακοίνωση τονίζει: «Στον δρόμο της ανεργίας βρέθηκαν από τη δημοτική αρχή Ρεθύμνου 28 εργαζόμενοι «παρατασιούχοι» του δήμου.
Πρόκειται για υλοποίηση στο ακέραιο της πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ και των προηγούμενων για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στην καθαριότητα με συμβάσεις που ανανεώνονταν τα τελευταία 4 χρόνια υπό τη πίεση του μεγάλου αγώνα τους. Και όλα αυτά τη στιγμή που η εντατικοποίηση της εργασίας από την έλλειψη προσωπικού οδηγεί σε δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους εργάτες στα αμαξοστάσια της χώρας.
Είναι εφαρμογή της γενικής γραμμής των κυβερνήσεων, της πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών να αποψιλώνουν τις υπηρεσίες από προσωπικό, για να παραδίδουν το έργο τους σε πανάκριβες εργολαβίες υποβαθμισμένων υπηρεσιών, που τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα και αδίστακτα λυμαίνονται τα τέλη των δημοτών. Είναι η γενική γραμμή που δίνει γη και ύδωρ στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και κυριολεκτικά τσακίζει τους εργαζόμενους και τον λαό.
Καλούμε, έστω και τώρα, με βάση και αυτές τις απαράδεκτες εξελίξεις, τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και όλοι οι συνάδελφοι συμβασιούχοι – παρατασιούχοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου!
- Καμία απόλυση συμβασιούχου.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου.
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους».
Σε ανακοίνωση τους οι συμβασιούχοι – παρατασιούχοι του δήμου αναφέρουν:
«Το δημοτικό συμβούλιο με δύο ομόφωνες αποφάσεις λέει με λίγα λόγια ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου. Όμως η νομική υπηρεσία του δήμου στο δικαστήριο λέει το αντίθετο. Ο δήμαρχος μέσα στο Δ.Σ. του δήμου είπε ότι δεν δεσμεύεται η νομική υπηρεσία, δηλαδή ο δικηγόρος από την απόφαση του Δ.Σ. και στο δικαστήριο θα υποστηρίξει την επιστημονική του άποψη. Ο δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία ήθελαν από καιρό να μας διώξουν αλλά χωρίς να κατακερματιστούν πολιτικά.
Όταν γινόταν το Δ.Σ. του δήμου έλεγαν πως μας συμπαραστέκονταν και την ίδια στιγμή έδιναν εντολές στην νομική υπηρεσία τους να μας αποκεφαλίσουν και έπειτα να κρύβονται πίσω από τις αρνητικές αποφάσεις των δικαστηρίων που οι ίδιοι επεδίωκαν.
Ένα χρόνο πριν σε μια εισήγηση του Δ.Σ. έλεγαν πως περισσεύουμε και έπρεπε να απολυθούμε, ενώ από την άλλη ζητούσαν να εγκριθεί η εργολαβία, γιατί όπως έλεγαν υπάρχει έλλειψη προσωπικού και πρέπει να εγκριθεί η σύμβαση με το ποσό του 1,6 εκατομμυρίου ευρώ τον χρόνο για την εργολαβική εταιρεία, η οποία είναι η ίδια εδώ και δεκαετίες.
Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ
Για το θέμα των απολυμένων συμβασιούχων κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης. Στην ερώτηση του αναφέρει:
«Στις 12/2/2020 είκοσι τέσσερις συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Ρεθύμνης απολύθηκαν από τη δουλειά τους, ύστερα από 50 και πλέον μήνες συνεχούς και αδιάλειπτης εργασίας στην ίδια πάντα υπηρεσία και με την ίδια ειδικότητα. Οι εργαζόμενοι αυτοί, όπως και χιλιάδες συνάδελφοί τους σε όλη την Ελλάδα, αφού πέρασαν από τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, εργάστηκαν στον δήμο με διαδοχικές ανανεωνόμενες 8μηνες συμβάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 1/3 από αυτούς είναι πολύτεκνοι και οι άλλοι έχουν σοβαρές ανάγκες (οικογένειες, παιδιά που σπουδάζουν κ.λπ.). Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι η απόλυσή τους θα δημιουργήσει σοβαρά οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα, αφού μετά την ομηρία χρόνων καταλήγουν στον δρόμο της ανεργίας.
Το ΔΣ Ρεθύμνης δύο φορές, με ομόφωνες αποφάσεις του, είχε διαπιστώσει ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πραγματικές ανάγκες, ότι και μετά τις προσλήψεις της 3Κ είναι αναγκαίοι στην υπηρεσία, στην οποία υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις. Για να καλυφτεί, μάλιστα, ένα μέρος αυτών των ελλείψεων ο δήμος Ρεθύμνης δαπανά 1.600.000 ευρώ τον χρόνο (σχεδόν το 30% των ετήσιων εσόδων καθαριότητας) για μια εργολαβία καθαριότητας, που απασχολεί περί τα 35 άτομα προσωπικό.
Για όλους αυτούς τους λόγους οι 24 απολυμένοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη σταθερή εργασία. Σ’ αυτό τον αγώνα έχουν τη συμπαράσταση των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.
Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Ρεθύμνης μέχρι σήμερα ζουν την κοροϊδία και τον εμπαιγμό διαχρονικά των κυβερνήσεων που ακολουθούν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «ανακύκλωση» της ανεργίας και την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα, αρνούνται σκόπιμα εδώ και χρόνια τις προσλήψεις, παρά τα χιλιάδες κενά στους δήμους, επιδιώκουν να οδηγήσουν κρίσιμους τομείς όπως είναι η καθαριότητα σε πλήρη ιδιωτικοποίηση, αλλά και τον εμπαιγμό των δημοτικών αρχών που συναινούν στη διατήρηση της εργασιακής ομηρίας των συμβασιούχων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου με αξιοπρεπή μισθό και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα οι συμβάσεις των 24 εργαζόμενων στην καθαριότητα του δήμου Ρεθύμνης και να γίνουν -με κρατική χρηματοδότηση- όλες οι απαιτούμενες νέες προσλήψεις. Να μην γίνει καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων».