Συνέδριο «Ελληνική Φιλολογία – Μνήμη Στυλιανού Αλεξίου»
Τιμώντας τον αρχαιολόγο αλλά κυρίως τον φιλόλογο και συστηματικό εκδότη σημαντικών έργων της ελληνικής φιλολογίας, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) συνδιοργανώνουν το τριήμερο συνέδριο «Ελληνική Λογοτεχνία – Μνήμη Στυλιανού Αλεξίου», οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν στο Ηράκλειο σήμερα (Αίθουσα Καστελλάκη, ΕΒΕΗ) και στο Ρέθυμνο αύριο και μεθαύριο (Σπίτι του Πολιτισμού).
Οι διοργανωτές αναφέρουν: «Αφιερωμένο στη μνήμη του καθηγητή Βυζαντινής Δημώδους και Κρητικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (1977-1991) και ιδρυτικού μέλους της ΕΚΙΜ (1951) το Συνέδριο, στο οποίο θα συμμετάσχουν κορυφαίοι φιλόλογοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Στυλιανό Αλεξίου. Οι ομιλίες θα επικεντρωθούν στην ανάδειξη της συμβολής του στη μελέτη και επανεκτίμηση της Κρητικής Λογοτεχνίας, της βυζαντινής δημώδους γραμματείας, των σολωμικών ερευνών του, και στην αρχαία και νεότερη ελληνική γραμματεία. Θα γίνει επίσης αναφορά στο πρωτότυπο λογοτεχνικό του έργο και στην προσωπικότητά του.
Μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου θα φωτιστεί η πολύπλευρη ενασχόληση του Αλεξίου με τα κείμενα της Κρητικής Λογοτεχνίας που εγκαινιάστηκε το 1952 με τη μελέτη του στα Κρητικά Χρονικά «Ο χαρακτήρ του Ερωτοκρίτου» και συνεχίστηκε με τις κριτικές εκδόσεις του Ερωτόκριτου, του Απόκοπου και της Βοσκοπούλας, αλλά και της Ερωφίλης, του Ζήνωνος και του Κρητικού Πολέμου με τη συνεργασία της συζύγου του Μάρθας Αποσκίτη. Αυτά και άλλα σημαντικά έργα του, όπως τα Ακριτικά και οι σολωμικές μελέτες του, τον ανέδειξαν στον φιλόλογο με «τη σπάνια εκείνη ικανότητα του βαθιά καλλιεργημένου και διανοούμενου ανθρώπου να βλέπει τα φαινόμενα της λογοτεχνίας, συνολικά, συστηματικά και κριτικά» (Ν. Παναγιωτάκης)».