Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στην προγραμματισμένη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Mistral (Interreg MED), στην Ραβέννα της Ιταλίας. Το Mistral – Μεσογειακή Στρατηγική Καινοτομίας για Διακρατικά clusters και Δίκτυα Γαλάζιας Ανάπτυξης, είναι ένα διακρατικό έργο για την γαλάζια ανάπτυξη (Blue Growth), και ειδικ, αφορά στην τόνωση της επιχειρηματικότητας στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον.
Το έργο επιδιώκει να εδραιώσει μια ισχυρή διακρατική συνεργασία με ποικίλους φορείς στη Μεσόγειο (Υπουργεία, Περιφέρειες, clusters, Ερευνητικά Κέντρα) προκειμένου: i) να καταστούν οι γνώσεις για τη θάλασσα και η βιώσιμη καινοτομία βασικοί κινητήριοι μοχλοί για την Γαλάζια Ανάπτυξη, ii) να υποστηριχθεί η δημιουργία clusters ως ένας εξαιρετικός διαμεσολαβητής της γνώσης για την ενίσχυση της «Γαλάζιας Οικονομίας», iii) να σχεδιάσει και να εφαρμόσει βιώσιμες αναπτυξιακές κατευθύνσεις εναρμονισμένες με τις Στρατηγικές Έξυπνης Εξειδίκευσης των Περιφερειών στη Μεσόγειο, με έμφαση στη Γαλάζια Ανάπτυξη.
Το έργο, που συντονίζεται από την Περιφέρεια Εμίλια Ρομάνα της Ιταλίας, συνδυάζει ένα ισχυρό εταιρικό σχήμα και μια καινοτόμα προσέγγιση, που θα συμβάλει στην τόνωση του τομέα της γαλάζιας ανάπτυξης στην περιοχή της Μεσογείου, στοχεύοντας στην βελτίωση της καινοτομίας σε τουλάχιστον 300 Μικρομεσαίες Επιχειρήσει, με: ειδικούς εμπειρογνώμονες, διακρατικές δραστηριότητες και προγράμματα ανταλλαγών, για την ανάπτυξη ικανοτήτων των επαγγελματιών στον παράκτιο και θαλάσσιο χώρο. Από την Ελλάδα, εκτός από την Περιφέρεια Κρήτης, συμμετέχει και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.
Παράλληλα με τη συνάντηση εργασίας των εταίρων, η Περιφέρεια Εμίλια Ρομάνα οργάνωσε το «Φόρουμ για τη Γαλάζια Καινοτομία και Ανάπτυξη στη Μεσόγειο» («BIG»-Blue Innovation Growth Forum), όπου παρουσιάστηκαν σημαντικά θέματα για τους τομείς της γαλάζιας ανάπτυξης στη Μεσόγειο (υδατοκαλλιέργειες-αλιεία, παράκτιος τουρισμός, βιοτεχνολογία, ορυκτοί υποθαλάσσιοι πόροι, ενέργεια από τη θάλασσα), συναφείς Ευρωπαϊκές Στρατηγικές και Ευρωπαϊκά Προγράμματα, δραστηριότητα συνεργατικών μηχανισμών (clusters), και άλλα.
Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, η Ελένη Χατζηγιάννη, διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και Συντονίστρια του Mistral στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσίασε:
1) την εμπειρία της Περιφέρειας Κρήτης από τη συμμετοχή της στην Μακροπεριφέρεια Αδριατικής Ιονίου (EUSAIR), αλλά και τα οφέλη για τις Περιφέρειες σε ό,τι αφορά στη γαλάζια ανάπτυξη μέσω διακρατικών και διαπεριφερειακών συνεργασιών, μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας BLUEMED, και μακροπεριφερειακών στρατηγικών.
2) τις δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης σε σχέση με τα υλοποιούμενα ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί, των πλαισίων Horizon 2020, Interreg MED, Europe & Adrion, LIFE κα.
3) το επικοινωνιακό πλάνο του έργου Mistral, καθώς η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί τον αρμόδιο εταίρο για την υλοποίηση της επικοινωνιακής στρατηγικής.
Στο πλαίσιο των εργασιών του έργου, η Περιφέρεια Κρήτης, συνεργάζεται με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, για την υλοποίηση του θεματικού αντικειμένου του Mistral για τους τομείς της Γαλάζιας Ανάπτυξης. Από την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε ακόμα η Αλίκη Καρούσου, μέλος της Ομάδας Έργου, στέλεχος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας.
Η Κρήτη στη γενική συνέλευση των νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης
Εν τω μεταξύ, σημαντικές επαφές και συναντήσεις με εκπροσώπους των περιφερειακών αρχών των νησιών της Ευρώπης πραγματοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, Γιώργος Αλεξάκης, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης, που διοργανώθηκε από την CRPM (Διάσκεψη των Παραθαλάσσιων, Παράκτιων και Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης).
Ο κ. Αλεξάκης συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη της Κορσικής, τον αντιπεριφερειάρχη της Σικελίας, την υπουργό του Γκόζο της Μάλτας, τον εκπρόσωπο των Αζορών, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων των Κανάριων Νησιών, με τους οποίους συζήτησε θέματα διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας στον τομέα των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, της κυκλικής οικονομίας, του μεταφορικού ισοδύναμου για τα νησιά και της ανταλλαγής εμπειριών στον τουρισμό.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπάστια στο νησί – περιφέρεια της Κορσικής στη Γαλλία, με τη συμμετοχή των νησιών της Μεσογείου, Βόρειας Ευρώπης, των ακτών του Ατλαντικού.
Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι οι επιπτώσεις στα νησιά από την εφαρμογή των προτάσεων της Πολιτικής Συνοχής για την επόμενη Προγραμματική περίοδο 2021-7, των μεταφορών και της προσβασιμότητας στα νησιά – οι επιπτώσεις στην οικονομία τους και η διαφύλαξη της βιοποικιλότητας των νησιών ως προϋπόθεση για την αειφορία τους.
Στις παρεμβάσεις του ο Γιώργος Αλεξάκης ανέφερε τα κύρια προβλήματα των νησιών: το υψηλό μεταφορικό κόστος, την ενεργειακή επάρκεια, την εφαρμογή της πολιτικής συνοχής και τον εποχιακό τουρισμό.