Οι «Ημέρες Ρεθύμνου» που θα διαρκέσουν έως τις 7 Ιουνίου, είναι ένας κύκλος εκδηλώσεων πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας, με επίκεντρο το Ιστορικό Κέντρο της πόλης και με σκοπό να αναδείξει την ιστορική φυσιογνωμία και την πολιτιστική παράδοση της πόλης αξιοποιώντας το καλλιτεχνικό του δυναμικο. Στις εκδηλώσεις ως συνεργαζόμενοι φορείς συμμετέχουν οι: 28η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου, Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Σύλλογος Εστίασης και αναψυχής Ρεθύμνου, Φιλαρμονική Ρεθύμνου, Πολιτιστικές Ομάδες Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου.
Να σημειωθεί ότι η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Τα «Ρ.Ν.» δημοσιεύουν σήμερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έως και τις 15 Μαΐου, ενώ στα επόμενα φύλλα θα ακολουθήσει το πρόγραμμα της συνέχειας των εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες, έχει ως εξής:
Χριστίνα Κολοβού, Νίκος Κατριτζιδάκης – «Συναυλία Baroque για φλάουτο και βιολοντσέλο»: Φλάουτο και βιολοντσέλο συνυπάρχουν, συνδιαλέγονται σε ρόλους διακριτούς στον αχό της Κρήνης Rimondi που «ηχεί» από το 1626 στην καρδιά της πόλης, μέσα από εμπνευσμένες συνθέσεις της εποχής των M. Marais, J. Hotteterre, A. Vivaldi, G. Ph. Telemann, G. Fr. HandelΗ εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κρήνη Rimondi, το Μ. Σάββατο 04/05/2013 και ώρα 11:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Μουσική για Φλάουτο traverso και Basso continuo M. Marais (1656-1728) – Les Folies d’Espagne/J.Hotteterre (1674-1763) – op.5-Σουίτα 1η / A.Vivaldi (1678-1741) – Σονάτα σε ντο ελάσσονα / G.Fr.Handel (1685-1759) – Σονάτα σε σολ ελάσσονα / G.Ph.Telemann( 1681-1767) – Παρτίτα.
Έκθεση φωτογραφίας: «Ρέθυμνο και θάλασσα: Προκυμαία»: Πολλοί φωτογράφοι, Ρεθεμνιώτες και μη, από το έτος 1870 τουλάχιστον μέχρι και σήμερα αποτύπωσαν με τις φωτογραφικές τους μηχανές τη διαχρονική σχέση του Ρεθύμνου με τη θάλασσά του.
Από αυτούς άλλοι υπήρξαν επώνυμοι, όπως οι R. Behaeddin, Π. Διαμαντόπουλος, Ε. Ζακάκης, Β. Παπαϊωάννου, Σ. Μελετζής, Δ. Τριαντάφυλλος και Β. Χαριτάκης που εκπροσωπούνται στην παρούσα έκθεση, και άλλοι υπήρξαν ανώνυμοι αλλά όχι λιγότερο αποτελεσματικοί στις φωτογραφικές θαλασσογραφίες τους.
Η έκθεση περιλαμβάνει 43 προσεκτικά επιλεγμένες φωτογραφίες τους, τέτοιες που να χρειάζονται ελάχιστη πρόσθετη υποστήριξη με λεζάντες. Ξεκινά χρονολογικά από το 1897, πριν από την κατασκευή της Προκυμαίας την περίοδο 1900-1910, και τελειώνει στο έτος 2008, με την κατεδάφιση του ιστορικού κτηρίου «Λαβύρινθος».
Οι φωτογραφίες αυτές περιέχονται στο βιβλίο «Ρέθυμνο και θάλασσα», που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες, και βρίσκονται αναρτημένες για την έκθεση στους φανοστάτες της παλιότερης Προκυμαίας του Ρεθύμνου και σήμερα οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, από την Αποβάθρα μέχρι το ιστορικό «Κύμα».
Σ’ αυτές η ανθρώπινη παρουσία έρχεται να υπενθυμίσει και να ζωντανέψει χώρους, όπως κτίσματα, κατεδαφισμένα ή αλλοιωμένα σήμερα (ιδιαίτερα τα κιόσκια τους), καφενεία, σκάφη αγκυροβολημένα αρόδο, ρυμουλκά, και κατασκευές διαβρωμένες από την αλμύρα, όπως και τα πρόσωπα εκείνων που τους έδιναν ζωή.
Οι φωτογραφίες έχουν παρθεί από τα αρχεία των «Φωτο-Ρέθυμνο», Γιώργου Π. Εκκεκάκη, Γιάννη Σπανδάγου, Μανού Αστρινού, Μανώλη Καρνιωτάκη, Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης, Χάρη Στρατιδάκη, Δημήτρη Ποθουλάκη, Μανόλη Μανούσακα και από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η υπαίθρια έκθεση «Ρέθυμνο και θάλασσα» θα είναι συνεχιζόμενη, με θέματα όπως «Παλιό Λιμάνι», «Νέο Λιμάνι», «Κιουλούμπασης» κ.λπ.
Την επιμέλεια της έκθεσης είχαν οι Θωμάς Κρεβετζάκης, Κωνσταντίνος Ανδρώνης, Χάρης Στρατιδάκης, και Μανώλης Καρνιωτάκης.
Σε συνεργασία με την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου. Υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ, Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Δήμου Ρεθύμνης.
Τα εγκαίνια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν στο Πεζόδρομο της Παραλιακής Οδού, την Τετάρτη 08/05/2013 και ώρα 20:45. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από 08/05 – 07/06.
Μουσική παράσταση του Trio Modern Jazz «M.O.T.He – Βαγγέλης Τσινάς, Ηλίας Πανταζής, Μανόλης Παπαδάκης»: Το trio M.O.T.He, (music of the heart) είναι ένας κόσμος ατμοσφαιρικών jazz, ethnic, funk, ελληνικών και αυτοσχέδιων ρυθμικών και ηχητικών εναλλαγών, με καταβολές και επιρροές από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή jazz σκηνή, την παράδοση, και τη rock παγκόσμια σκηνή.
Ένα συναισθηματικό ταξίδι στον κόσμο του ελευθέρου αυτοσχεδιασμού ως μέσο έκφρασης και γλώσσα επικοινωνίας. Μια παράσταση βαθιάς επικοινωνίας και επαφής μεταξύ ερμηνευτών και κοινού, μέσα από περιγραφικές ηχητικές εικόνες με μοναδική αποτύπωση χρωμάτων εκφραστικότητας, ελευθερίας και φαντασίας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εγκαινίων της έκθεσης «Το Ρέθυμνο και η Θάλασσα», στον Πεζόδρομο της Παραλιακής Οδού, Τετάρτη 08/05/2013 και ώρα 22:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Έκθεση ζωγραφικής και γελοιογραφίας του Δημήτρη Χαντζόπουλου
Τον Δημήτρη Χαντζόπουλο τον γνωρίζουμε από το πως σατιρίζει τις «πατάτες» που διαπράττουν οι πολιτικοί μας.
Τώρα θα γνωρίσουμε τη ζωγραφική του με μοντέλα μια σειρά από πραγματικές πατάτες. «Πραγματικές» όσο η διάσημη πίπα του Μαγκρίτ. Μια τέλεια ζωγραφισμένη πίπα που, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, «δεν είναι μία πίπα». Το ίδιο και οι πατάτες του Χαντζόπουλου.
Εκπληκτικές στον ρεαλισμό τους, απίστευτες στην ποικιλία των τοπίων που διαμορφώνονται στη φλούδα τους, υπερμεγέθεις σε ορισμένα τους στησίματα σαν οικόσιτοι μετεωρίτες, μοιάζουν με ό, τι άλλο θέλετε εκτός από πατάτες, ακριβώς επειδή είναι πατάτες! «Πατάτες με λάδι σε ξύλο»…
Μολονότι ακούγεται σαν τρόπος μαγειρέματος ή σερβιρίσματος, αφορά ένα δεξιοτεχνικά δουλεμένο όσο και ασυνήθιστο εικαστικό θέμα. Οι πατάτες του Χαντζόπουλου συμπτύσσουν μοναδικά την ετυμολογική σχέση ανάμεσα στη γεύση (goût) και την καλαισθησία (γούστο). Κάποιοι μάλιστα πίνακες θυμίζουν έντονα φιγούρες του Χένρι Μουρ, κάποιοι άλλοι το γλυπτό του Χανς Αρπ Human Concretion.
Τα εγκαίνια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, την Παρασκευή 10/05/2013 και ώρα 20:30. Η διάρκεια της έκθεσης είναι από 10/05-31/07 Τρίτη-Παρασκευή: 09:00-14:00 και 19:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή: 10:00-15:00, Δευτέρα: Κλειστά. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. Υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ., Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Δήμου Ρεθύμνης.
Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος γεννήθηκε το 1956 στην Πάτρα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κινούμενα σχέδια στο Emily Carr University of Art + Design στο Βανκούβερ του Καναδά. Εργάζεται ως σκιτσογράφος στην εφημερίδα Τα Νέα. Έχει εκδώσει τα βιβλία Αχ και να ‘ξερες τι μου θύμισες, Αι Αγαπώσαι και Εις Άγραν Ρεθύμνου στις εκδόσεις Άγρα και το Αυτό που ζούμε σε συνεργασία με τον Σταύρο Θεοδωράκη για λογαριασμό τον εκδόσεων Ποταμός.
Συναυλία Απόστολου Ρίζου, Κώστα Νικολόπουλου και Παναγιώτη Τσεβά. Σ’ αυτό το μουσικό project με τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα και το έντονο συναίσθημα, οι ερμηνείες του τραγουδοποιού Απόστολου Ρίζου, συμπράττουν με τη μοναδική δεξιοτεχνία του Κώστα Νικολόπουλου στις κιθάρες και του Παναγιώτη Τσεβά στο ακορντεόν, δημιουργώντας ένα πλήρες ηχητικό και ρυθμικό τοπίο. Με τη χαρισματική φωνή του και με απρόσμενες ενορχηστρώσεις, παρουσιάζει τραγούδια από την τελευταία του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Τι είδες που δεν είδα εγώ;» (Lyra) και συναντά αυτά της δεκάχρονης πορείας του στη δισκογραφία, όπως το «Τι να θυμηθώ», το «Να ‘μαστε μαζί» και το «Φυσαλίδα» του Νίκου Ζούδιαρη, καθώς και αγαπημένα τραγούδια άλλων σημαντικών δημιουργών. Τραγούδια που έχουμε όλοι αγαπήσει των Χατζιδάκι, Λοΐζου, Μικρούτσικου, Κραουνάκη, Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Σιδηρόπουλου, Μάλαμα, Παπακωνσταντίνου και άλλων, μάς φανερώνονται από την αρχή, σε ένα live έκπληξη, που θα μας ταξιδέψει, από την αρχή μέχρι το τέλος.
Ενετικό Λιμάνι, Παλιό Τελωνείο / 21:15.
Athenaeum Saxophone Quartet – «Μια παράσταση για ενήλικες που συνδυάζει μουσικές ακροάσεις με εικόνες κουκλοθέατρου».
Το κουαρτέτο σαξοφώνων Athenaeum δημιουργήθηκε το 2004 στο ομώνυμο διεθνές καλλιτεχνικό κέντρο από τέσσερις μουσικούς με κοινούς αισθητικούς και καλλιτεχνικούς στόχους. Αποτελείται από τις Στέλλα Αραμπατζόγλου (σοπράνο σαξόφωνο), Άννα Μαρία Καρδάμη (άλτο σαξόφωνο), Ιωάννα Βλάσση (τενόρο σαξόφωνο) και Μαριέττα Τσακμακλή (βαρύτονο σαξόφωνο). Σκοπός του κουαρτέτου είναι μέσα από την ερμηνεία ρεπερτορίου διαφορετικών ρευμάτων και πρώτες παρουσιάσεις νέων έργων, να αναδείξει τόσο τις τεχνικές δυνατότητες του σαξοφώνου όσο και την ικανότητα του σχήματος να προσαρμόζεται σε διαφορετικά είδη μουσικής, γεγονός που το καθιστά ως ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα εκφραστικά μέσα μουσικής δωματίου.
Φορτέτσα, Αποθήκες, Βόρεια Πυλίδα / 21:00.
Pass…a tempo
Οι Pass…a tempo, επιλέγουν το ρεπερτόριό τους από την ελληνική παράδοση και από Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς παλιούς και αγαπημένους, με μακρόχρονη καλλιτεχνική πορεία, αλλά και νεότερους μουσικούς ή μουσικά σχήματα, με αξιόλογη παρουσία στο χώρο της ελληνικής μουσικής. Συνθέτες και μουσικοί όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γιώργος Σταυριανός, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιάννης Σπανός, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Πέτρος Δουρδουμπάκης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, συνυπάρχουν αρμονικά με την παραδοσιακή μας μουσική και με μουσικά σχήματα όπως το Τρίφωνο, οι Μικρές Περιπλανήσεις και οι Χαΐνηδες. Κρήνη Ριμόντι / 21:15.
Εγκαίνια έκθεσης Κόμικς Θανάση Ψαρού
Ιστορίες ασπρόμαυρες, έγχρωμες, με ήρωες και αντιήρωες, αστείες, σοβαρές, μελαγχολικές, παράλογες. Εικόνες φανταστικές, καθημερινές, σουρεαλιστικές, εξπρεσιονιστικές, ντανταϊστικές.
Μια μικρή ματιά στο σχιζοφρενικό κόσμο ενός αναποφάσιστου δημιουργού, μέσα από κόμικς και πίνακες ζωγραφικής.
Τζαμί Καρά-Μουσά / 20:30 / Διάρκεια έκθεσης: 15/05 – 31/05.
Το σεμινάριο θα ξεκινήσει με μερικά ιστορικά λόγια για τα κρουστά όργανα, την προέλευση και το ρόλο τους.
Ταμπούρο (ένα από τα βασικότερα όργανα της ομάδας των κρουστών ειδικά σε ό, τι αφορά τις φιλαρμονικές / μπάντες).
– Εκτελεστικές τεχνικές ταμπούρου (traditional matched grip τεχνική παιξίματος).
– Θέση σώματος και χεριών σε σχέση με το όργανο είτε σε όρθια είτε σε καθήμενη στάση.
– Κράτημα μπακετών.
– Βασικές ασκήσεις ισορροπίας χεριών με ιδιαίτερη έμφαση στο θεωρητικά «αδύναμο» χέρι του καθενός και διδασκαλία τρόπου κρούσης του οργάνου με σκοπό την παραγωγή ενός επιθυμητού-εύηχου ηχοχρωματικού αποτελέσματος.
Ρούλος (με διπλά, τριπλά ή πολλαπλά χτυπήματα).
Λίγα λόγια για το ντέφι, τα κύμβαλα / πιάτα, τη γκραν – κάσσα, το τρίγωνο και το κρεμαστό πιάτο που χρησιμοποιούνται συχνά για τις ανάγκες της μπάντας (τεχνικές κλπ.). Λίγες κουβέντες για το σετ πολλαπλών κρουστών οργάνων (multi set up) (θέση του εκτελεστή σε σχέση με όλα τα όργανα ου αποτελούν το σετ, κλπ..).
Ρυθμολογία:
– Ρυθμός, αίσθηση ρυθμού, υποδιαίρεσεις συμμετρικές και ασύμμετρες με παραδείγματα και ανάλυσή τους.
– Ρυθμολογική ανεξαρτησία: φιλοσοφία ταυτόχρονου παιξίματος άλλων ρυθμικών σχημάτων με το ένα χέρι, άλλων με το άλλο και άλλων με τα πόδια (παραδείγματα από κομμάτια του σόλο ρεπερτορίου).
Φιλαρμονική / 15:00-17:00.