Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, οι οποίοι καλούνται για δεύτερη συνεχή εβδομάδα να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα φάρμακά τους. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποφάσισε την συνέχιση της πανελλαδικής αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), επισημαίνοντας ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμών του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα και δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος με τα αρμόδια υπουργεία για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο (θεσμικά, χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ κλπ.).
Τα φαρμακεία του Ρεθύμνου εξακολουθούν να μην εκτελούν συνταγές με πίστωση, γεγονός που έχει οδηγήσει σε απόγνωση δεκάδες ασθενείς, οι οποίοι έχουν ανάγκη τα φάρμακά τους, αλλά αδυνατούν να τα πληρώσουν τοις μετρητοίς.
Επιπλέον, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται ελλείψεις στην αγορά, καθώς αρκετά φαρμακεία, λόγω έλλειψης ρευστότητας, δεν μπορούν να προμηθευτούν σκευάσματα ακριβής κατηγορίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, σε έλλειψη βρίσκονται αρκετά φάρμακα υψηλού κόστους τα οποία απευθύνονται σε καρκινοπαθείς, σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και με άλλα ειδικά προβλήματα.
Ελλείψεις υπάρχουν και σε άλλα φάρμακα, πιο οικονομικής κατηγορίας, καθώς ορισμένες εταιρείες έχουν σταματήσει να προμηθεύουν με συγκεκριμένους κωδικούς στην ελληνική αγορά, ωστόσο αυτό το πρόβλημα λύνεται, με την χορήγηση φαρμάκων άλλων εταιρειών στους ασθενείς. Πάντως, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου διαβεβαιώνει ότι πέραν της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι ασφαλισμένοι εξαιτίας της μη χορήγησης φαρμάκων με πίστωση, μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των ελλείψεων.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο κ. Σήφης Σπαντιδάκης ανέφερε: «Σύμφωνα με την εξόφληση των τιμολογίων εξαρτάται από την εκταμίευση της δόσης, επομένως πρέπει να περιμένουμε. Τα προβλήματα με τις ελλείψεις αντιμετωπίζονται. Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων της κατηγορίας υψηλού κόστους από τα φαρμακεία, διότι δεν υπάρχει ποσοστό κέρδους σε αυτά, αλλά ένα ποσοστό που δίνεται εφάπαξ. Επειδή, όμως, σε αυτά τα φάρμακα η κυβέρνηση αποφάσισε να βάζει και τον φόρο επιστροφής, τα φαρμακεία δεν μπορούν να τα αγοράζουν, διότι τελικά τα πωλούν λιγότερο απ’ όσο τα αγοράζουν. Με ποσοστό κέρδους 30 ευρώ για ένα φάρμακο που κοστίζει 500 ευρώ και 5% φόρο επιστροφής, το φαρμακείο μπαίνει μέσα. Αυτά τα φάρμακα είναι πάρα πολλά και όντως υπάρχει πρόβλημα στην αγορά, καθώς ο ασθενής δεν τα βρίσκει στα φαρμακεία, όμως η κατάσταση ελέγχεται.
Επίσης, ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι πολλές εταιρείες δεν τις συμφέρει να έχουν φάρμακα στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα ασθενείς να μην βρίσκουν στα φαρμακεία συγκεκριμένα φάρμακα. Όμως, μπορούν να εξυπηρετηθούν με φάρμακο-αντίγραφο άλλης εταιρείας».
Για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που για μια ακόμα φορά πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους ο κ. Σπαντιδάκης ανέφερε: «Ζούμε τα δράματα των ασθενών στα φαρμακεία μας. Πολλά φαρμακεία αναγκάζονται να δώσουν φάρμακα χωρίς να τα πληρωθούν, ακριβώς επειδή αναγνωρίζουν τα σοβαρά προβλήματα των ασθενών.
Εμείς δεν είμαστε απλοί επιχειρηματίες. Είμαστε σε δύσκολη θέση και έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί έχουμε μπροστά μας αρρώστους, η δουλειά μας έχει να κάνει με την υγεία των ανθρώπων. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν άλλη λύση. Με όλη αυτή την κατάσταση κινδυνεύει το φαρμακείο και η οικογένειά μας. Πιστεύω και εύχομαι ότι με την εκταμίευση της δόσης θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, παρότι υπάρχουν πάρα πολλά θεσμικά πράγματα που μας απασχολούν και μας έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα».
Στα άκρα οδηγείται η κόντρα υπουργείου Υγείας και φαρμακοποιών. Σε γραπτή δήλωσή του ο Ανδρέας Λυκουρέντζος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο, μετά την αδικαιολόγητη συνέχιση των κινητοποιήσεων εκ μέρους των φαρμακοποιών, είναι υποχρεωμένο να επιχειρήσει την με κάθε δυνατό μέσο απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων από τον ασφυκτικό έλεγχο της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου. Γι’ αυτό το λόγο:
– Καθιερώνει τις ατομικές συμβάσεις των φαρμακοποιών αποκλείοντας τους μεσάζοντες φαρμακευτικούς συλλόγους και
– Με διάταξη νόμου, η οποία θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, προστατεύει το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, το οποίο αποσυνδέεται πλήρως από το ωράριο και το καθεστώς της εφημερίας και της διανυκτέρευσης.
Παράλληλα, αφαιρείται η δικαιοδοσία επιβολής χρηματικών ποινών από τους φαρμακευτικούς συλλόγους στα μέλη τους που εργάζονται με ελεύθερο ωράριο και οι μέχρι σήμερα επιβληθείσες ποινές ακυρώνονται, ενώ καλούνται οι διοικήσεις των συλλόγων να επιστρέψουν τα καταβληθέντα ποσά.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι από εδώ και στο εξής -εφόσον οι φαρμακοποιοί αθέτησαν την προφορική συμφωνία της 26/11/2012 με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για αναστολή των κινητοποιήσεων- οι προσεχείς πληρωμές των οφειλών του Οργανισμού προς τους παρόχους Υγείας θα γίνονται ισοτίμως προς όλους και δεν θα καταβάλλονται κατά προτεραιότητα προς οποιονδήποτε κλάδο.
Απαντώντας στον υπουργό, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δηλώνει πως «Ο κ. Λυκουρέντζος δεν επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης και την επίλυση του προβλήματος», συμπληρώνοντας πως «Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αιτία της αναταραχής που υπάρχει, είναι η διαρκής ασυνέπεια του ιδίου και του ΕΟΠΥΥ».
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο, ώστε να αποφασίσει για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.