Χαράς ευαγγέλια για το ποδοσφαιρικό Ρέθυμνο που μπορεί να έχει πια, μια ομάδα σίγουρα στην Football League (ίσως και στη Super League 2), την Επισκοπή, μία στην Α’ Εθνική γυναικών, τον Αστέρα Ρεθύμνου και, τρεις στη Γ’ Εθνική (!), τον Ρεθυμνιακό, τον Αστέρα και τον Άρη!
Ποιος να το λέγε πριν από ένα ή δύο χρόνια! Το Ρέθυμνο θα εκπροσωπείται λοιπόν από τις παραπάνω πέντε ομάδες στις εθνικές κατηγορίες. Αν όμως η Επισκοπή έχει κάνει την επιλογή της να δηλώνει δύο έδρες (ΔΑΚ Γάλλου και Επισκοπή), ο Άρης να χρησιμοποιεί τη φυσική του έδρα, το γήπεδο Μισιρίων, τι ακριβώς μπορεί να συμβαίνει καθημερινά με τους άλλους τρεις σε έναν μόνο χώρο, στη Σοχώρα…;
Αυτό είναι ένα πρόβλημα που χρίζει άμεσης επίλυσης. Βλέπετε, ο καθένας έχει το δίκιο με το μέρος του, αλλά έτσι όπως ήρθαν οι συγκυρίες, είναι δύσκολο να μπορούν όλοι τους να κάνουν προπόνηση σ’ έναν και μόνον χώρο.
Χρειάζεται να υπάρχει από κοινού καλή διάθεση, να ακολουθήσει μια συνάντηση (ίσως και περισσότερες) και, προγραμματισμός τέτοιος όπου κάπου θα βολευτούν και θα… «ξεβολευτούν» ανάλογα με τις ώρες και τις ημέρες προπόνησης.
Δικαιωματικά, ο Αστέρας Ρεθύμνου των γυναικών ίσως να έχει τον πρώτο λόγο που, δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει ακόμα και το ΔΑΚ Γάλλου κάποιες στιγμές εφόσον αγωνίζεται στην Α’ Εθνική (υπάρχουν ομάδες στην κατηγορία που δεν θα δεχθούν να παίξουν σε πλαστικό τάπητα).
Από την άλλη, Αστέρας Ρεθύμνου και Ρεθυμνιακός είναι γείτονες ομάδες που καλούνται με πολύ περισσότερες υποχρεώσεις στη Γ’ Εθνική φέτος να βγάλουν ένα δύσκολο όσο και απαιτητικό πρόγραμμα.
Ποιες ώρες είναι απαγορευτικές και ποιες όχι..; Ποιες είναι διαθέσιμες και ποιες όχι και πάλι; Μάλιστα βάσει της εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας και της ΓΓΑ, δεν θα πρέπει να προπονούνται άλλοι σύλλογοι την ώρα που γυμνάζονται κάποιοι άλλοι στον ίδιο περιβάλλοντα χώρο. Ούτε να μπαίνουν κατά τα τέλη της προπόνησης…
Όπως αναγράφει η εγκύκλιος, η προπόνηση ενός συλλόγου ομαδικής άθλησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί περί τα 20 λεπτά για να εισέλθει άλλος στον ίδιο στίβο…
Και ακολούθως υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα… Θα χρησιμοποιηθούν τα αποδυτήρια; Θα απολυμαίνονται σε καθημερινή βάση; Όλα τα παραπάνω είναι ένας μηχανισμός που θα πρέπει να δουλέψει συντεταγμένα για να μπορέσει να προφυλαχθεί η υγεία όλων αλλά και να τηρείται σε μια σωστή βάση το πρόγραμμα του καθενός.
Θα πρέπει ωστόσο να αναφέρουμε ότι, Ρεθυμνιακός και Αστέρας ή Αστέρας και Ρεθυμνιακός, δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερο πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια, ακόμα κι όταν πρωταγωνιστούσαν παράλληλα στο τοπικό πρωτάθλημα.
Αναμφίβολα, οι απαιτήσεις της κατηγορίας απαιτούν περισσότερη ώρα εντός γηπέδου…
«Είμαστε και ‘μεις εδώ!»
Είναι ένα θέμα πάντως που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής γιατί μέσα στις τρεις αυτές ομάδες, εισέρχονται και οι ακαδημίες τους. Η Σοχώρα είναι μια κοιτίδα άθλησης αναπτυξιακών ηλικιών. Οι ακαδημίες των ομάδων έχουν αναβαθμιστεί και χρόνο με τον χρόνο, είναι λογικό να συσσωρεύονται ακόμη περισσότερα παιδιά στη δύναμή τους…
Επίσης, ο στίβος που είναι πολύ ταλαιπωρημένος σε επίπεδο εγκαταστάσεων προφανώς και έχει λόγο σε όλο αυτό! Προφανώς και θα ζητήσει χώρο και χρόνο για τις δικές του ανάγκες.
Μια άλλη υπερώτηση είναι, ποια έδρα θα δηλώσει ο ΑΣ Λίβας που χρησιμοποιεί το ίδιο γήπεδο -ακόμα και για την ώρα των αγώνων- ένα παραπάνω από τη στιγμή που έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την κατηγορία στην οποία θα αγωνιστεί (Α’ ή Β’) τη νέα αγωνιστική περίοδο (2020-21).
Τέλος, για τον ΑΟΝ Κεραυνό, ένα σωματείο του οποίου η σφραγίδα τα τελευταία 11 χρόνια βρίσκεται στα γραφεία των ανθρώπων του Αστέρα (χάρη σε εκείνους υφίσταται ως τέτοιο αλλά χρησιμοποιείται ως ποδοσφαιρικό σκαλοπάτι της κυανοκίτρινης ομάδας), είναι άγνωστο εάν θα μπορέσει να κατεβάσει ομάδα στη Β’ κατηγορία με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ιστορία του και φυσικά για τη δημιουργία ενός πρωταθλήματος (Β’ ΕΠΣΡ) που καλείται να καλύψει τις πολλές κενές θέσεις του…