Τεράστιες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως αυτές αποτυπώνονται από τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Ρεθύμνου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και των σημαντικά μειωμένων τουριστικών εσόδων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Ειδικότερα, βασικές πηγές εσόδων για τον Δήμο Ρεθύμνου, όπως είναι τα έσοδα από τις μισθώσεις αιγιαλού, τα έσοδα από το πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων και το φρούριο της Φορτέτζας περιορίστηκαν στο ελάχιστον με το ποσοστό της πτώσης να φτάνει στο 35% μέχρι και το μήνα Ιούλιο, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέχρι και τον Οκτώβριο, στην λήξη δηλαδή της τουριστικής περιόδου ενδέχεται να φτάσουν και το 40%.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα ανταποδοτικά έσοδα της καθαριότητας η πτώση φτάνει το 22%, χωρίς να εντάσσονται σε αυτό το ποσοστό οι διαγραφές τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που έγιναν για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή.
Όπως ανέφερε ο κ. Σπανουδάκης, έμφαση δίνεται από πλευράς του Δήμου, που τηρεί στάση αναμονής παρακολουθώντας την εξέλιξη της πανδημίας, στα λειτουργικά έξοδα, προκειμένου να μην υπάρξει το ρίσκο να μην μπορέσουν να καλυφθούν αν και εφόσον υπάρξει δυσμενής εξέλιξη. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις απώλειες παρ’ όλο που είναι σημαντικές για τον Δήμο Ρεθύμνου έχουν καλύτερη εικόνα από αυτή που είχε αρχικά εκτιμηθεί. «Σαφώς η χρονιά θα κλείσει με απώλειες στα έσοδα, όχι όμως όπως είχαμε αρχικά εκτιμήσει. Έχουμε σημαντικές απώλειες, που σαφώς θα επηρεάσουν και το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 λόγω του περιορισμού ίδιων πόρων. Είμαστε ένας τουριστικός Δήμος, όπου το 50% των εσόδων μας σχετίζεται άμεσα με τον τουρισμό και έτσι έχουμε αισθητή μείωση» υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης και πρόσθεσε ότι: «ήδη τα έσοδα από τις μισθώσεις αιγιαλού τη φετινή χρονιά ανέρχονται σε 146.000 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 450.000. Σχεδόν οι μισές όμορες επιχειρήσεις έκαναν φέτος συμφωνητικό και οι υπόλοιπες ή δεν άνοιξαν ή δεν προχώρησαν στο συμφωνητικό, γιατί δεν είχαν κόσμο. Στον Δήμο μέχρι τώρα έχουμε μία πτώση, πάντα συγκριτικά με πέρυσι, περίπου στο 35% μέχρι και τον Ιούλιο. Αυτό όμως το ποσοστό, σίγουρα θα έχει αυξητικές τάσεις, διότι και τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δεν θα εισπράξουμε τα ίδια χρήματα που είχαμε εισπράξει πέρυσι τους ίδιους μήνες. Η πτώση σε ποσοστό 35% αφορά όλα τα έσοδα του Δήμου από ιδίους πόρους, από τον Αιγιαλό, από την Φορτέτζα, από το πάρκινγκ, από τα μισθώματα, από τις κλήσεις, από την ελεγχόμενη στάθμευση. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η πτώση θα βρίσκεται ανάμεσα στο 40-45%, μέχρι και τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα, τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη όπως η καθαριότητα, που αποτελεί ένα ξεχωριστό ταμείο, παρουσιάζει μια μείωση περίπου 22%, σε σχέση με πέρυσι. Ακόμα όμως δεν έχουμε επεξεργαστεί τις αιτήσεις που αφορούν τις διαγραφές των τελών καθαριότητας των επιχειρήσεων που είχαν κλείσει. Άρα ουσιαστικά η πτώση κατά 22% αφορά μόνο οφειλές δημοτών. Εκτιμώ ότι και η πτώση από τα ανταποδοτικά τέλη θα φτάσει στο 30% στο τέλος του Οκτώβρη. Σε χρήματα, αυτό το ποσοστό, μεταφράζεται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι συνολικά η ζημιά θα είναι 3,5 εκατομμύρια μέχρι και τον Οκτώβρη.
Αδιαμφισβήτητα η χρονιά φέτος είναι πρωτόγνωρη για όλους και με πολλές οικονομικές δυσκολίες. Πιστεύω ότι μετά θα βγει με οικονομίες που θα γίνουν αναγκαστικά».
«Παγώνει» το τεχνικό πρόγραμμα το 2020
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών οι επιπτώσεις της πανδημίας επηρεάζουν το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου του 2020, το οποίο όπως ανέφερε έχει «παγώσει», καθώς αρκετά έργα που είχαν συμπεριληφθεί σε αυτό λόγω έλλειψης χρημάτων δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν. Ο κ. Σπανουδάκης, εξέφρασε την αγωνία του για το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Επειδή δεν γνωρίζουμε που θα φτάσει αυτή η πτώση έχουμε για την ώρα «παγώσει» το τεχνικό πρόγραμμα του 2020. Για παράδειγμα, τα χρήματα που αρχικά είχαμε δεσμεύσει για έργα, τελικά θα τα χρησιμοποιήσουμε για την καθαριότητα. Η μεγάλη επίπτωση θα φανεί στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021, διότι τα χρήματα που μέχρι τώρα ρίχναμε στην επόμενη χρονιά ήταν από τις εισπράξεις που κάναμε την προηγούμενη. Φέτος που δεν θα έχουμε σημαντικές εισπράξεις, θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο πρόγραμμα του 2021. Τα έργα που έχουν προγραμματιστεί το 2020 και δεν θα τα εκτελέσουμε λόγω ανησυχίας μας, για την εξέλιξη της χρονιάς, αν τελικά η χρονιά κλείσει και τα χρήματα υπάρχουν, θα μεταφερθούν τα έργα το 2021. Όμως το 2021 ερχόταν ένα μεγάλο ποσό της τάξεως εκατομμυρίων, για παράδειγμα, από έσοδα που είχαμε το 2020, οπότε θα είχαμε ένα νέο τεχνικό πρόγραμμα. Επίσης αρνητικό απότοκο θα παρουσιάσει και ο τομέας της καθαριότητας, γιατί τα χρήματα που δεν θα εισπράξουμε, δεν μπορούν να αναπληρωθούν από κάτι άλλο, οπότε βρισκόμαστε σε αναμονή, τώρα τον Αύγουστο που είναι κομβικός μήνας».
600.000 ευρώ τα έξοδα του Δήμου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας
Το ποσό των 404.000 ευρώ έλαβε ο Δήμος Ρεθύμνης στην πρώτη φάση της κρατικής ενίσχυσης προς τους δήμους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ωστόσο πρόκειται για οριζόντια στήριξη όπως τόνισε ο κ. Σπανουδάκης. Πλέον, όπως ανακοίνωσε κατά την επίσκεψή του στο Ρέθυμνο και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, το Υπουργείο προετοιμάζει και δεύτερη δέσμη μέτρων στήριξης προς τους δήμους, στο πλαίσιο της οποίας και ο Δήμος Ρεθύμνης έχει αιτηθεί προς το Υπουργείο, να γίνει με βάση τις απώλειες που καταγράφει το παρατηρητήριο, έτσι ώστε να υπάρξει ανάλογη στήριξη στην δεύτερη φάση της επιχορήγησης. Και αυτό διότι οι τουριστικοί δήμοι, όπως είναι και ο Δήμος Ρεθύμνης έχουν καταγράψει μεγάλες απώλειες από τα έσοδα του τουρισμού. Ωστόσο ο Δήμος Ρεθύμνου από ιδίους πόρους διέθεσε επιπλέον κονδύλι 200.000 ευρώ για την αγορά ειδών ατομικής προστασίας, αντισηπτικών και προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης.
«Το υπουργείο Εσωτερικών είχε επιχορηγήσει τον Δήμο με το ποσό των 404.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Πέρα από αυτό το ποσό όμως, ο Δήμος έβαλε δικά του χρήματα, περισσότερα, 200.000 ευρώ, χρήματα τα οποία διατέθηκαν κατά κύριο λόγο στην αγορά μέσων ατομικής προστασίας, όπως γάντια, μάσκες, καθώς και προσλήψεις έκτακτου προσωπικού στις Υπηρεσίες και στον τομέα Καθαριότητας, με 4μηνες συμβάσεις. Βέβαια περιμένουμε, ότι θα υπάρξει και άλλη επιπλέον επιχορήγηση και αυτή τη φορά με βάση την απώλεια των εισόδων και όχι οριζόντια όπως ήταν η προηγούμενη» ανέφερε χαρακτηριστικά.