Συνταγές, τεχνικές και γεύσεις της παλιάς νοικοκυράς αναδείχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο της Γιορτή Κρητικής Διατροφής, που ολοκληρώνεται απόψε στον Δημοτικό Κήπο της πόλης.
Ανάμεσά τους η παρασκευή και το ψήσιμο της Σφακιανής Πίτας, ενός χαρακτηριστικού, ξεχωριστού εδέσματος, το οποίο έφτασε στις ημέρες μας από τις παραδοσιακές γυναίκες της επαρχίας Σφακίων.
Με απλά, αγνά υλικά και τέχνη, η πίτα των Σφακίων αποτελεί εξέλιξη της πρωτόλειας πίτας, του πρώτου ψωμιού, αυτού που έψηνε ο άνθρωπος σε πέτρινες πλάκες, όπως τόνισε κατά την παρούσιασή τους στον Δημοτικό Κήπο η κ. Αικατερίνη Βαλυράκη, που τις ζύμωσε και τις παρασκεύασε επί τόπου, μπροστά σε ένα κοινό, το οποίο επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον.
Μεταξύ άλλων παρουσιάζοντας τα υλικά και την τεχνική, η κ. Βαλυράκη είπε ότι «Υπάρχουν δημοσιεύματα για τις Σφακιανές Πίτες δύο αιώνων από αναφορές περιηγητών που περιγράφουν τις πίτες όπως γίνονται ακριβώς και σήμερα. Αυτό που αλλάζει είναι ότι οι πέτρινες πλάκες αντικαταστάθηκαν με πλάκες μαντεμιών και σήμερα χρησιμοποιούμε αντικολλητικά τηγάνια. Υπάρχουν και άλλες παραλλαγές από πίτες των Σφακίων που γίνονται κυρίως από παράγωγα του γάλακτος, τα χόρτα, το λίπος του χοίρου όπως: Μαραθόπιτες, Ξυγκόπιτες, Στακόπιτες και άλλες».
Οι Σφακιανόπιτες υπήρξαν βασικό διατροφικό στοιχείο στην καθημερινότητα των Σφακιανών, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν διαδοθεί αρκετά και αποτελεί αγαπημένο γεύμα ή επιδόρπιο όλων των Κρητικών αλλά και των επισκεπτών της Κρήτης.