Το «γράμμα του νόμου» φαίνεται πως τηρούν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ενετικού λιμανιού της πόλης μας, καθώς μπορεί όλοι να έχουν μεταφέρει τα τραπεζοκαθίσματα από την πλευρά των καταστημάτων τους -αφήνοντας κενό τον διάδρομο μπροστά από το Ενετικό λιμάνι- όμως δύο από τους εννέα δεν έχουν ακόμα εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια παραχώρησης από το λιμενικό ταμείο.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» η πρόεδρος της υπηρεσίας, Ρένα Κουτσαλεδάκη, οι περισσότεροι έχουν συμμορφωθεί με τα νέα δεδομένα στην περιοχή και έχουν αφαιρέσει τις τέντες από τα καταστήματά τους, τοποθετώντας ομπρέλες, ενώ αυτό που εκκρεμεί ακόμα είναι η αποκατάσταση των όψεων των καταστημάτων τους, το οποίο όμως είναι θέμα αποκλειστικά και μόνο της αρχαιολογίας.
«Είμαστε ικανοποιημένοι από την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Ενετικό λιμάνι. Οι περισσότεροι έχουν ήδη συμμορφωθεί με τις υποδείξεις μας και ελάχιστοι είναι εκείνοι που εξακολουθούν να διατηρούν τις τέντες που είχαν. Αυτό έχει ως συνέπεια αυτοί οι επαγγελματίες να μην έχουν πάρει ακόμα την άδεια παραχώρησης. Και τούτο διότι μετά από την αυτοψία που έκανε στην περιοχή κλιμάκιο της αρχαιολογίας, απέστειλε σχετικό έγγραφο στην υπηρεσία μας, ενώ έχουν κατατεθεί και μηνυτήριες αναφορές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε πως μόλις οι εν λόγω επαγγελματίες τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους, τότε θα χορηγηθεί και σε αυτούς η άδεια παραχώρησης.
Το ολικό «λίφτινγκ» πέριξ του Ενετικού λιμανιού
Πέρα όμως από τις αλλαγές που έγιναν στη ζώνη του Ενετικού λιμανιού και οι οποίες αφορούσαν στη λειτουργία των καταστημάτων, ο επόμενος στόχος που έχει θέσει το λιμενικό ταμείο είναι να αλλάξει γενικότερα η όψη που παρουσιάζει σήμερα η ευρύτερη περιοχή. Έτσι λοιπόν, με στόχο να κερδίσει την παλιά του αίγλη και να μην αλλοιωθεί κανένα στοιχείο της ιστορίας του, το λιμενικό ταμείο έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα για να μεταμορφώσει κυριολεκτικά την γύρω περιοχή.
Σε αυτό το ολικό «λίφτινγκ» για το στολίδι της παλιάς πόλης, που συνάμα αποτελεί σήμα κατατεθέν για το Ρέθυμνο, περιλαμβάνεται και η υποθαλάσσια «θωράκιση» των κρηπιδωμάτων του λιμανιού, αλλά και του Ενετικού φάρου. Μάλιστα το λιμενικό ταμείο χρόνια τώρα σχεδιάζει την υποθαλάσσια «θωράκιση» του μνημείου, που ταλαιπωρείται από σπηλαιώσεις.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με την κα Κουτσαλεδάκη -για το οποίο μάλιστα υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου- είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, σε τέτοιο βαθμό που θα προσδώσει στο μνημείο τη χαμένη του αίγλη.
Στα σχέδια της υπηρεσίας είναι επίσης να αποκαταστήσει και τον διάδρομο που οδηγεί στον φάρο και ο οποίος σήμερα είναι άκρως επικίνδυνος, αλλά και να μεταμορφώσει την ευρύτερη περιοχή γύρω από το τελωνείο και το λιμεναρχείο, ώστε μετά από τις εργασίες το τελωνείο να θυμίζει την μορφή που είχε το κτίριο το 1920.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό η Ρένα Κουτσαλεδάκη σημείωσε τα παρακάτω: «Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στο στάδιο της κατάρτισης των τεχνικών εκθέσεων, προκειμένου να ολοκληρώσουμε έγκαιρα τους φακέλους που θα υποβάλλουμε για ένταξη στο πρόγραμμα «Φιλόδημος». Άλλωστε, οι μελέτες που θα γίνουν και που σε ύψος αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, θα είναι στατικές, αρχιτεκτονικές, μελέτες φωτισμού, μελέτες για την ανάδειξη του παλιού κτιρίου του λιμεναρχείου, του τελωνείου, του καρνάγιου, του φάρου και άλλες.
Βέβαια, από τη συνολική αναβάθμιση της περιοχής δεν θα λείπουν και οι αλλαγές που σχεδιάζουμε να γίνουν και στην περιοχή εισόδου-εξόδου του εμπορικού λιμανιού. Δηλαδή, στο σημείο που σήμερα είναι το πάρκινγκ για τις μοτοσυκλέτες, μπροστά από το παλιό κτίριο του λιμεναρχείου. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι θα είναι μια σειρά μελετών που θα πρέπει να εκπονηθούν, ώστε στην συνέχεια να αναζητήσουμε το πρόγραμμα χρηματοδότησης του έργου».
Επιπλέον, η κα Κουτσαλεδάκη έδωσε έμφαση και στο άλλο μεγάλο έργο, που αποτελεί στοίχημα για την δημοτική αρχή και το οποίο αφορά στην ενίσχυση και τη θωράκιση του εμπορικού λιμανιού, το οποίο κάθε χειμώνα πλημμυρίζει.
«Η μελέτη γι’ αυτό το μεγάλο έργο -είπε- έχει ήδη ολοκληρωθεί, εξασφαλίζοντας όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και μάλιστα εκπονήθηκε με πόρους του λιμενικού ταμείου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο εξακολουθούμε να αναζητούμε πρόγραμμα χρηματοδότησης για να το εντάξουμε».
Στο μάστερ πλαν της υπηρεσίας και τα έργα για τα ΑμεΑ
Εν τω μεταξύ μια σειρά έργων, που μάλιστα εντάσσονται στο «master plan» (μάστερ πλάν) που καταρτίζει η υπηρεσία, σχεδιάζει αυτή την περίοδο η διοίκηση του λιμενικού ταμείου Ρεθύμνου για την αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας και του λιμανιού.
Τα έργα αυτά, σύμφωνα με τη Ρένα Κουτσαλεδάκη, θα επικεντρωθούν στη λειτουργία αφενός του λιμανιού και αφετέρου της μαρίνας, στην αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης τους και δη της μαρίνας, στην δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, αλλά και στην αναβάθμιση του πάρκινγκ της περιοχής.
Στα έργα αυτά συγκαταλέγονται και οι παρεμβάσεις που έχουν συζητηθεί να γίνουν στις εγκαταστάσεις της μαρίνας και οι οποίες αφορούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία.
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας η Ρένα Κουτσαλεδάκη, για τα έργα που περιλαμβάνονται στο «μάστερ πλαν», η υπηρεσία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το υπουργείο Ναυτιλίας -μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων- ύψους 100 χιλιάδων ευρώ, ώστε να «τρέξουν» γρήγορα οι προμελέτες.
«Ο διαγωνισμός έχει γίνει, ο εργολάβος αναδείχτηκε και τώρα που ολοκληρώνουμε την προμελέτη για τα έργα που σχεδιάζουμε, θα προχωρήσουμε σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να οριστικοποιηθεί το μάστερ πλαν του λιμενικού ταμείου. Στη συνέχεια θα αναζητήσουμε άξονες χρηματοδότησης για τις μελέτες, αν και θεωρούμε ότι θα καταφέρουμε να τις εντάξουμε στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» ιεραρχώντας τα έργα», τόνισε μεταξύ άλλων η κα Κουτσαλεδάκη.