Την αναβάθμιση των δημοσίων δομών ψυχικής υγείας σχεδιάζει η διοίκηση του νοσοκομείου Ρέθυμνου υπό την ομπρέλα του οποίου λειτουργούν: α) κέντρο ψυχικής υγείας β) Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.) γ) το Ηλιοτρόπιο και δ) η δομή του Ψυχαργώ καθώς η διοίκηση του ΓΝΡ, όπως λέει ο διοικητής Λευτέρης Μαρκάκης, θεωρεί ότι η ψυχική υγεία είναι η προϋπόθεση για την ποιότητα της ζωής των πολιτών.
Οι τέσσερις παραπάνω δομές, μαζί με την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου, εξυπηρετούν τις ανάγκες ενός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού του νομού Ρεθύμνου, τόσο ενήλικων όσο και ανήλικων και έφηβων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ένα χρόνο λειτουργίας του στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.), προσέφυγαν χίλιες οικογένειες για δεχτούν υπηρεσίες ψυχικής υγείας ισάριθμα παιδιά και έφηβοι.
Αντίστοιχα στο κέντρο ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, το πρώτο εξάμηνο του 2020 έχει εξυπηρετήσει τρεις χιλιάδες περιστατικά.
Το κέντρο ψυχικής υγείας στεγάζεται προσωρινά στο Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Ρεθύμνου στην περιοχή της Καλλιθέας -σε χώρους που δεν επαρκούν- για τον λόγο αυτό η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου να μισθώσει ένα κτίριο στο οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει σε άνετους χώρους παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες που το επισκέπτονται. Το κέντρο ψυχικής υγείας είναι στελεχωμένο με δεκατρία άτομα προσωπικό μεταξύ των οποίων ψυχίατροι, ψυχολόγοι βοηθοί νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό. Στόχος των παρεχόμενων υπηρεσιών του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου είναι η προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νομού μέσα από την παροχή υπηρεσιών ψυχιατρικής φροντίδας, θεραπείας, πρόληψης, ψυχοκοινωνικής μέριμνας, συμβουλευτικής παρέμβασης και ευαισθητοποίησης στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Στο Κ.Ψ.Υ. αντιμετωπίζονται πολυποίκιλα προβλήματα, όπως ψυχικές διαταραχές (ψυχώσεις, κατάθλιψη, άγχος, φοβίες κ.ά.), διαταραχές συμπεριφοράς, ψυχολογικά προβλήματα, προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, οικογενειακά προβλήματα, ή ειδικά προβλήματα (π.χ. πένθος). Για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους λειτουργούν: Τακτικά ψυχιατρικά ιατρεία, μονάδα ψυχολογικής αξιολόγησης και υποστήριξης, κοινωνική υπηρεσία και συμβουλευτικός σταθμός, ιατρείο διαταραχών μνήμης, ιατρείο ενέσιμων αντιψυχωτικών μακράς δράσης σε συνεργασία με τα τέσσερα κέντρα υγείας του νομού (Αγίας Φωτεινής, Ανωγείων, Περάματος και Σπηλίου). Πρόγραμμα κατ’ οίκον επισκέψεων για την πόλη του Ρεθύμνου. Επίσης, προγράμματα ομαδικής ψυχοθεραπείας, ομάδες υποστήριξης και ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια οικογενειών που ένα μέλος τους έχει ψυχική ασθένεια. Κοινωνική λέσχη με πρόγραμμα αυτοβοήθειας για άτομα με ψυχική ασθένεια. Σύλλογος οικογενειών και φίλων για την ψυχική υγεία Ρεθύμνου. Γίνονται διαλέξεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας, παρεμβάσεις με στόχο την πρόληψη, ειδικές παρεμβάσεις στα σχολεία για ενημέρωση των μαθητών σε θέματα ψυχικής υγείας και εφηβείας, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας ψυχικά πασχόντων με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας, την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού των ψυχικά πασχόντων από την αγορά εργασίας και τον αποστιγματισμό της ψυχικής νόσου.
Επιπλέον, έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) στο Ρέθυμνο και γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία Πειραματικού Κέντρου Ημέρας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης χρόνιων ψυχικά ασθενών και δανειστική βιβλιοθήκη ψυχικής υγείας.
Παράλληλα το νοσοκομείο Ρεθύμνου διαθέτει δυο ακόμα δομές το «Ηλιοτρόπιο» που είναι δομή βραχείας παραμονής ασθενών που έχουν εξέλθει από την ψυχιατρική κλινική καθώς και τη δομή του Ψυχαργώ, που είναι δομή μακράς παραμονής ασθενών με ψυχικά νοσήματα. Οι δυο δομές στεγάζονται σε μισθωμένο από το νοσοκομείο κτίριο που βρίσκεται στη περιοχή του Κουμπί. Το μεν «Ηλιοτρόπιο» στελεχώνεται από επτά νοσηλευτές και έναν ψυχολόγο και έχει δυναμικότατα δεκαπέντε ατόμων. Αντίστοιχα η δομή του Ψυχαργώ έχει δυναμικότητα φιλοξενίας οκτώ ατόμων ενώ στελεχώνεται με έξι νοσηλευτές και έναν ψυχίατρο.
1.000 οικογένειες απευθύνθηκαν στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων μέσα σε ένα έτοςΈ Ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου Λευτέρης Μαρκάκης ανέφερε πως προτεραιότητα για τη διοίκηση του ΓΝΡ είναι η ενίσχυση και ανάπτυξη των δομών, με στόχο την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους πολίτες: «Η ψυχική υγεία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ποιότητα ζωής του πολίτη. Το γενικό νοσοκομείο Ρεθύμνου μέσω της ψυχιατρικής του κλινικής και των δομών του, παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου και την προαγωγή υγείας του πληθυσμού ευθύνης τους. Στο πλαίσιο αυτό έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο ανάπτυξης των δομών με σκοπό την κάλυψη των ολοένα αυξανομένων αναγκών των πολιτών και την άμεση πρόσβαση τους στις εν λόγω υπηρεσίες υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά στα «ΡΝ».
Έναν χρόνο λειτουργίας συμπληρώνει αυτό τον μήνα το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, το οποίο στελεχώνεται από επτά άτομα προσωπικό, μεταξύ των οποίων παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές. Το κέντρο που επίσης στεγάζεται προσωρινά στους χώρους του ΚΕΦΙΑΠ, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, παρέχει επί της ουσίας υπηρεσίες πρόληψης της ψυχικής νόσου, προαγωγής της ψυχικής υγείας του πληθυσμού και επικεντρώνεται σε τρεις πυλώνες της πρόληψης, που είναι η πρωτογενής στην οποία εντάσσονται τα προγράμματα ενημέρωσης ευαισθητοποίησης σχετικά με την ψυχική υγεία των παιδιών, η δευτερογενής πρόληψη που περιλαμβάνει προγράμματα πρώιμης ανίχνευσης και διάγνωσης αναπτυξιακών ψυχολογικών και ψυχοκοινωνικών δυσκολιών και η τριτογενής πρόληψη που στοχεύει στην αντιμετώπιση και αποκατάσταση, αναγνώριση και αντιμετώπιση ψυχοπιεστικών παραγόντων κ.τ.λ. Παρέχει επί της ουσίας μια ολοκληρωμένη διαγνωστική αξιολόγηση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών, των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και των αναπτυξιακών διαταραχών των παιδιών και των εφήβων.
Η λειτουργία του κοινοτικού κέντρου παιδιών και εφήβων είναι η μοναδική δημόσια δομή στον νομό στην οποία υπερτερεί παιδοψυχίατρος και ο αριθμός των περιστατικών που εξυπηρέτησε σε έναν μόλις χρόνο λειτουργίας τους, αναδεικνύει την αναγκαιότητα και τη μοναδικότητα του, καθώς μέχρι πρότινος οι οικογένειες αναγκάζονται να πηγαίνουν σε Χανιά και Ηράκλειο για να εξυπηρετηθούν.
Σκοπός της διοίκησης του νοσοκομείου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του κτιρίου, αλλά και η ενίσχυση του με επιπλέον προσωπικό, ώστε να μπορεί να καλύπτει ακόμα περισσότερες ανάγκες. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Ρεθύμνου Λευτέρη Μαρκάκη, διερευνάται το ενδεχόμενο μεταστέγασης του κέντρου σε ιδιόκτητο χώρο του νοσοκομείου ή ακόμα και σε μισθωμένο, προκειμένου να λειτουργεί εύρυθμα και απρόσκοπτα. Έως ότου υλοποιηθεί ο σχεδιασμός μεταστέγασης του η διοίκηση μεριμνά για παραχώρηση επιπλέον χώρου στο ΚΕΦΙΑΠ αλλά και τεχνικού εξοπλισμού, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών.