Την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου μέσα από το φωτισμό των μνημείων επιχειρεί η δημοτική αρχή. Ήδη ετοιμάζεται η ανάθεση σχετικής μελέτης μέσω του προγράμματος «Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου» συνολικού ύψους 30.000 ευρώ, που θα αφορά επί της ουσίας την ανάδειξη του φωτισμού στις τρεις εισόδους της παλιάς πόλης, καθώς και πέντε ακόμα μνημεία στα σοκάκια.
Πρόκειται για μια φωτιστική αναβάθμιση και ανάδειξη με μια συγκεκριμένη λογική τμημάτων του αστικού και ιστορικού ιστού της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας πόλης, Θωμάς Κρεβετζάκης, ο σχεδιασμός της μελέτης αναφέρεται στις τρεις ιστορικές εισόδους της παλιάς πόλης: τη Μεγάλη Πόρτα, την Άμμος Πόρτα (Αρκαδίου) και την είσοδος στην Πάνου Κορωναίου. Στην περίπτωση της Μεγάλης Πόρτας, όπως είπε, αποκτά μεμονωμένο φωτισμό η ίδια η Μεγάλη Πόρτα στις δε άλλες εισόδους γίνεται μελέτη φωτιστικής ανάδειξης των δύο κτιρίων. Στην περίπτωση της Αρκαδίου το Τζαμί Καρά Μουσά, στην δε Πάνου Κορωναίου τον Ναό Αγίας Σοφίας. Στο εσωτερικό της παλιάς πόλης έχουν επιλεγεί το Τζαμί Νερατζέ, το Τζαμί Καρά Μουσά, η Κρήνη Ριμόντι, η Λότζια, ο ιερός ναός της Μητροπόλεως.
«Είναι μια προσπάθεια ανάδειξης του παρελθόντος του Ρεθύμνου εστιάζοντας σε συγκεκριμένα κτίρια μνημεία και στην συνέχεια θα επεκταθούμε και σε άλλα κτίρια τόσο εντός της παλιάς πόλης όσο και περιμετρικά του ιστορικού κέντρου. Η μελέτη στην παρούσα φάση βρίσκεται στην διαδικασία της συλλογής όλων των απαραίτητων αρχιτεκτονικών σχεδίων. Στις περιπτώσεις που έχουν συλλεχθεί έχει ολοκληρωθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος των σχεδίων, οι πρώτες φωτοτεχνικές μελέτες.
Η χρηματοδότηση της μελέτης θα γίνει από το πρόγραμμα του open mall, συνολικού ύψους 30.000 ευρώ και υπάρχουν προοπτικές καλές μέρος του έργου να υλοποιηθεί από το ίδιο πρόγραμμα. Υπολογίζουμε μέχρι τον Μάρτιο του 2022 να έχει ολοκληρωθεί για να μπει μετά στη φάση της υλοποίησής του», ανέφερε ο κ. Κρεβετζάκης.
Προσέθεσε επίσης: «Ότι με την ολοκλήρωση της μελέτης ο δήμος θα παραλάβει το τελικό τείχος που είναι μια σειρά με πλήρη σχέδια αντίστοιχης κλίμακας, με τη θέση και το είδος των φωτιστικών σωμάτων, το σχέδιο με τον τρόπο ελέγχου και οι αυτοματισμοί του, ο λεπτομερής σχεδιασμός των φωτιστικών διατάξεων, η περιγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών των προτεινόμενων σωμάτων και οι πίνακες ποσότητας προτεινόμενων καθώς και φωτοτεχνική μελέτη γραφικής απεικόνισης απόδοσης φωτισμού. Πριν οριστικοποιηθεί η μελέτη θα γίνουν δοκιμές. Ο φωτισμός που θα ακολουθεί τον κάθε μνημειακό πυρήνα θα γίνει με σεβασμό και σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας και στόχος μέσα από αυτή τη μελέτη είναι να αποκτήσει το Ρέθυμνο μια οργανωμένη και ιεραρχημένη φωτιστική ταυτότητα, ένα νυχτερινό «χωροδικτύωμα» που θα συνδέει συμβολικά τα συγκρινόμενα τοπόσημα ως τμήματα ενός ευρύτερου πολιτιστικού άξονα».