Λένε πολλοί πως το επίπεδο μίας κοινωνίας φαίνεται από πολλά μικρά πράγματα, ένα από τα οποία είναι και η διαχείριση των απορριμμάτων της. Κι αν τούτο ισχύει τότε στον δήμο Ρεθύμνου πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, αφού στο θέμα των απορριμμάτων, ο δήμος Ρεθύμνου βρίσκεται όχι απλά σε καλό επίπεδο αλλά σε πρωτοποριακό δρόμο σε σχέση με πάρα πολλούς άλλους δήμους.
Και αυτό βέβαια δεν είναι μόνο δουλειά της γενικής πολιτικής κατεύθυνσης που η δημοτική αρχή δίνει, αλλά είναι ισομερώς συνυπεύθυνοι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες αλλά και οι πολίτες.
Ο δήμος Ρεθύμνου με το όραμα που έχει και τις επιλογές που κάνει, οι υπηρεσίες του δήμου με τη σκληρή και επίπονη εργασία τους αλλά κυρίως, οι πολίτες με τη νοοτροπία και καθημερινότητα που έχουν αναπτύξει, πετύχαμε να αλλάξουμε τελείως την πόλη μας, δείχνοντας την ίδια στιγμή την επόμενη μέρα, την οποία θα πρέπει να σχεδιάσουμε προσεκτικά, ξεπερνώντας αντιλήψεις τους χθες, προκειμένου να έχουμε όλα εκείνα τα οφέλη που προκύπτουν από τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μας σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό, οικονομικό αλλά και πολιτισμικό επίπεδο.
Που είμαστε λοιπόν σήμερα ;
– Δήμος Ρεθύμνου την τελευταία πενταετία έχει αυξήσει κατά 20% τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών (μπλε κάδοι: χαρτί, μέταλλο, πλαστικό).
Σε απόλυτα νούμερα, ανακυκλώσαμε 1.000 τόνους παραπάνω το 2018, από ότι ανακυκλώναμε το 2015, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την κοινωνία μας αφού αποδεικνύεται ότι οι πολίτες έχουν αλλάξει τρόπο σκέψης. Σαφώς δεν είμαστε στο ιδεατό σημείο, είναι όμως πλέον εμφανές πως οι περισσότεροι πολίτες έχουν βάλει στη σκέψη τους, πως οφείλουμε να διαχωρίζουμε τα απορρίμματά μας και να τα τοποθετούμε ανά κατηγορία.
– Στον δήμο Ρεθύμνου αυξήσαμε την ανακύκλωση των γυάλινων συσκευασιών κατά 86% μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, ανεβαίνοντας από τους 176 τόνους σε ποσότητες πάνω από 330 τόνους πλέον.
– Οι υπηρεσίες του δήμου κατάφεραν να αυξήσουν μέσα σε τέσσερα χρόνια κατά 100% τη συλλογή από τους δρόμους οχημάτων που αποτελούν εστίες μόλυνσης και υψηλού κινδύνου.
– Αποκαταστήσαμε 35 χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, 35 δηλαδή εστίες μόλυνσης και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, οι οποίες επέστρεψαν στο περιβάλλον όπως πρέπει να είναι.
– Πρωτοποριακά προγράμματα ανακύκλωσης ενδυμάτων, υποδημάτων, μεταχειρισμένων ελαστικών, συσσωρευτών, ηλεκτρικών συσκευών και μεταχειρισμένων λιπαντικών, βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και να δίνουν αποτελέσματα ή είναι σε φάση προετοιμασίας.
– Ο δήμος Ρεθύμνου την τελευταία τετραετία έχει προμηθευτεί και τοποθετήσει σε όλο τον δήμο πάνω από 1.500 νέους κάδους κάθε συλλεκτικής δραστηριότητας. Ένας αριθμός που βοηθά την κοινωνία στην καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων της, την ίδια ώρα που διαθέτει έναν στόλο σημαντικό για την αποκομιδή τους, στόλο που εμπλούτισε με ένα ακόμα απορριμματοφόρο ανακύκλωσης, δύο απορριμματοφόρα σύμμεικτων απορριμμάτων, ένα ανατρεπόμενο φορτηγό και ένα κοντέινερ μεταφοράς ανακυκλώσιμων υλικών.
Μέσα από αυτά τα προγράμματα και τις δράσεις, φαίνεται πως και η κοινωνία έχει αντιληφθεί τον σημαντικό ρόλο της διαχείρισης των απορριμμάτων της, ενώ στέκεται αρωγός στην πολύ σημαντική προσπάθεια της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών του δήμου.
Η διαχείριση των απορριμμάτων μας, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα σκουπίδια μας, έχει να κάνει με την επόμενη μέρα, με το τι επιλέγουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας.
Σε επόμενο άρθρο μου, εντός των προσεχών ημερών, θα μιλήσουμε για τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουμε μαζί με την κοινωνία στο κρίσιμο θέμα της συλλογής και διαχείρισης των απορριμμάτων μας.
* Ο Γιάννης Λίτινας είναι πολιτικός μηχανικός και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Νέα Αντίληψη και τον Γιώργη Μαρινάκη