Η Δημοτική Αναπτυξιακή Εταιρεία Αμάρι Α.Ε. συστάθηκε το 1997 από τον Σύνδεσμο Κοινοτήτων και τις 26 πρώην Κοινότητες της Επαρχίας Αμαρίου «χάριν του δημόσιου συμφέροντος και της ανάπτυξης της Επαρχίας» όπως αναφέρει το Καταστατικό, με κύριο σκοπό την διαχείριση του ΧΥΤΑ-Αμαρίου.
Αρχικά στον ΧΥΤΑ μεταφέρθηκαν τ’ απορρίμματα του Αμαρίου και της Αγίας Γαλήνης και αργότερα και κάποιων Καποδιστριακών Δήμων.
Η σφράγιση του ΧΥΤΑ-Μαρουλά το 2007 είχε σαν αποτέλεσμα την μεταφορά του συνόλου των απορριμμάτων του Νομού στο κύτταρο του ΧΥΤΑ-Aμαρίου, που έγινε ύστερα από διαπραγματεύσεις με τους παρακάτω συμφωνημένους όρους.
α) Η συνολική πληρωμή των Δήμων προς την Αμάρι Α.Ε. ν’ ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ κατ’ έτος.
β) Να διανοιχθεί δρόμος που θα ξεκινά από τον οικισμό της Μέσης, θα παρακάμπτει τα χωριά Κυριάννα-Λούτρα και τη Μονή Αρκαδίου και θα καταλήγει στον ΧΥΤΑ.
γ) Με τη δημιουργία νέου Χώρου εναπόθεσης απορριμμάτων σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, να σταματήσουν να μεταφέρονται στο κύτταρο του ΧΥΤΑ το σύνολο των απορριμμάτων του Νομού.
Ο πρώτος όρος είχε σαν αποτέλεσμα η Εταιρεία να γίνει κερδοφόρα και να προχωρήσει αμέσως σε σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή.
Έτσι δημιουργήθηκε (εντός 3 ετών) στην Σχολή Ασωμάτων η Τουριστική Μονάδα ΠΑΝΑΚΡΟΝ (Αίθουσα, 5 Μεζονέτες, Πισίνα, Παρκινγκ, Περιβάλλων Χώρος κ.λ.π.) σε έκταση 53 στρεμμάτων και άρχισε να λειτουργεί τέλη του 2009 σαν Δημοτική επιχείρηση.
Επίσης μετά από μελετητική δουλειά εντάχθηκε η Εταιρεία σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και υλοποίησε σειρά Περιβαλλοντικών έργων, αναπλάσεις πηγών, ορειβατικά μονοπάτια, καταφύγια, χάρτες κ.λ.π.
Διανοίχθηκε ο παρακαμπτήριος δρόμος Μέση-Καβούσι και ασφαλτοστρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του.
Ν’ αναφέρουμε με την ευκαιρία ότι έκτοτε για την ολοκλήρωση του δρόμου, που θα συντόμευε σημαντικά την απόσταση προς και από Ρέθυμνο της περιοχής, δεν υπήρξε καμιά πρωτοβουλία.
Το χρονικό αυτό διάστημα ακόμη κατοχυρώθηκε στον Δήμο και ιδιοκτησιακά ο χώρος του ΧΥΤΑ, με την κατάθεση 1.000.000 ευρώ από την Περιφέρεια στο Ταμείο Παρακαταθηκών.
Μετά τη δημιουργία των Καλλικρατικών Δήμων το 2010, η Διοίκηση της Αμάρι Α.Ε. άλλαξε.
Η νέα Δημοτική αρχή θεώρησε «ορθό και δίκαιο» στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας να ορίσει όλα και τα επτά (7) τακτικά και αναπληρωματικά μέλη από τους υποψηφίους της!
Αμφισβητήθηκε η νομιμότητα της απαράδεκτης αυτής απόφασης, που υπέκρυπτε σκοπιμότητες και ζητήσαμε επίμονα, αλλά μάταια την αλλαγή της.
Έτσι δυόμιση (2,5) χρόνια τώρα η Εταιρεία πορεύεται μ’ αυτή την αντιδημοκρατική και μονόπλευρη σύνθεση.
Ζητήθηκαν τα πρακτικά των Συνεδριάσεων του Δ.Σ. για ενημέρωση. Αρνήθηκαν αυθαίρετα.
Ερωτήματα:
– Ολοκληρωμένες Μελέτες που φρόντισε έγκαιρα να εκπονήσει η προηγούμενη Διοίκηση, εξασφάλιζαν με ένταξη σε Κοινοτικό Πρόγραμμα (χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση για την Εταιρεία), την προμήθεια σύγχρονου Μηχανολογικού εξοπλισμού για περιβαλλοντικά ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων στον Χώρο του ΧΥΤΑ.
Γιατί η νέα Διοίκηση δεν προέβει στις απαιτούμενες ενέργειες και δεν εξασφάλισε τον απαραίτητο και σημαντικής αξίας αυτό εξοπλισμό;
– Την βασική αρμοδιότητα της Αμάρι Α.Ε. που είναι η διαχείριση του χώρου του ΧΥΤΑ, μαθαίνουμε ότι την έχετε εκχωρήσει έναντι αδρής αμοιβής σε Ιδιωτική Εταιρεία.
Παρακαλούμε ενημερώστε μας αν αληθεύουν τα παραπάνω και σε καταφατική περίπτωση, γνωστοποιείστε μας την Εταιρεία και το περιεχόμενο της Σύμβασης.
– Από την ημέρα που αναλάβατε την ευθύνη της Αμάρι Α.Ε., έχουν οδηγηθεί σε παραίτηση υπάλληλοι, έχουν προσληφθεί νέοι, έχουν μειωθεί δραστικά οι μισθοί, με μεγάλη καθυστέρηση και με έναντι πληρώνονται οι εργαζόμενοι και αν διαμαρτυρηθούν απειλούνται.
Ενημερώστε κατά περίπτωση τι συμβαίνει και επιδώστε μας Κατάσταση Πληρωμής Προσωπικού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.
– Ο ΧΥΤΑ βαίνει προς κορεσμό και η λειτουργία του συνεχώς υποβαθμίζεται.
Για το φλέγον αυτό πρόβλημα και γενικότερα για το ζήτημα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, καθώς και για το σχεδιαζόμενο Εργοστάσιο, καμία ουσιαστική συζήτηση δεν έχει πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σαν να πρόκειται τα σοβαρά αυτά Περιβαλλοντικά και Οικονομικά ζητήματα να μην αφορούν τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους Προέδρους των Χωριών.
Είναι αυτή λειτουργία Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
– Οι υπεύθυνοι της Αμάρι Α.Ε. στην αγωνία τους να πείσουν ότι επιτελούν σπουδαίο έργο, με πομπώδεις ανακοινώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προβάλλουν εξαιρετικά διογκωμένες εκδηλώσεις και δράσεις τους, πολλές φορές και κάποιες εντελώς κενού περιεχομένου.
Σας καλούμε να σταματήσετε τις επικοινωνιακές αυτές φαιδρότητες, γιατί προσβάλουν τον τόπο και προκαλούν.
– Όσο χρονικό διάστημα διοικείτε την Εταιρεία (2,5 χρόνια), τόσο περίπου χρονικό διάστημα χρειάστηκαν οι προκάτοχοί σας (από αρχές του 2007 που ανάλαβαν την διαχείριση των απορριμμάτων ολόκληρου του Νομού και η Εταιρεία αποκόμισε κέρδη, μέχρι τέλη του 2009) για την κατασκευή του ΠΑΝΑΚΡΟΝ.
Παρόλο που τα έσοδα της Αμάρι Α.Ε. παραμένουν στα ίδια επίπεδα (ισχύουν οι ίδιες συμβάσεις με τους Δήμους), καμιά σοβαρή επενδυτική δραστηριότητα δεν έχει πραγματοποιηθεί ή δρομολογηθεί επί των ημερών σας. Τίθεται εύλογα το ερώτημα, που αξιοποιούνται τα κέρδη της Εταιρείας;
Τα παραπάνω καίρια ερωτήματα ουσιαστικά έμειναν αναπάντητα.
Άλλωστε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όποιος διατύπωνε ερωτήσεις ή είχε διαφορετική άποψη απ’ αυτή του Προέδρου της Εταιρείας κ. Μαρκίδη, εισέπραττε κυρίως από τον ίδιο προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, γεγονός που ανάγκασε την Αντιπολίτευση σε αποχώρηση.
Έτσι και σε απλά ενημερωτικό επίπεδο, δεν δόθηκε η δυνατότητα στους Δημοτικούς Συμβούλους να έχουν περί της Εταιρείας κάποια ουσιαστική γνώση.
Αλλά σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η αλαζονική και προκλητική διάθεση των υπευθύνων, τους οδήγησε το επόμενο διάστημα σε κάτι πιο «προχωρημένο», πρωτόγνωρο και εξωφρενικό.
Κατά την καθιερωμένη ετήσια Γενική Συνέλευση της Εταιρείας δεν δημοσίευσαν στον Τοπικό Τύπο τον Ισολογισμό, ούτε τον Τόπο και τον Χρόνο πραγματοποίησης της Συνέλευσης, ούτε κλήθηκε κανείς αιρετός, δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος χωριού ή δημότης να παραβρεθεί.
Έτσι κανείς δεν συμμετείχε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Δημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας και κανείς δεν έλαβε γνώση της διαχείρισης της Εταιρικής χρήσης 2012, σαν να πρόκειται για καμιά Ιδιωτική Εταιρεία ή μυστική υπηρεσία του Κράτους με κρυφά κονδύλια!!
Αλήθεια με πια λογική και πιο ηθικό δικαίωμα σοφίζονται αυτές τις μεθοδεύσεις;
Η δικαιολογία ότι έγινε ανάρτηση στο site της Εταιρείας, σε μια περιοχή που η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων δεν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, μόνο θυμηδία προκαλεί.
Θεωρούν φαίνεται ότι μ’ αυτές τις αλχημείες, αποφεύγουν τον έλεγχο και την κριτική και θα τύχουν άφεσης αμαρτιών.
Πλανώνται οικτρά.
Στον αστερισμό λοιπόν της αδιαφάνειας και της αντιδημοκρατικής λειτουργίας, η Δημοτική Αναπτυξιακή Εταιρεία Αμαρίου.
Με μηδενικό αναπτυξιακό έργο, παρά την κερδοφορία και την οικονομική της αυτοτέλεια.
Με διάχυτη την αλαζονεία και αμετροέπεια των διοικούντων.
Με τους δημοτικούς συμβούλους, προέδρους και Δημότες, να παρακολουθούν εκ του μακρόθεν, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα έκφρασης γνώμης ή συμμετοχής στα όσα διαδραματίζονται.