Μια σημαντική εσπερίδα με τίτλο «Παιδί: Το δικό του δικαίωμα, η δική σου υποχρέωση» διοργανώθηκε από το περιφερειακό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού το απόγευμα του Σαββάτου στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία» στο Ρέθυμνο, με επίκεντρο την ευαισθητοποίηση γύρω από τα δικαιώματα του παιδιού, την πρόληψη της κακοποίησης και τα ζητήματα ψυχικής και σωματικής υγείας των ανηλίκων.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την παγκόσμια ημέρα Κατά της Κακοποίησης Παιδιών, ειδικοί και επιστήμονες από διάφορους κλάδους ανέδειξαν τα πολυδιάστατα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και οι νέες και κάλεσαν την κοινωνία να δράσει έγκαιρα και αποφασιστικά στις περιπτώσεις που τα δικαιώματα των παιδιών καταπατούνται.
Η προστασία και η ευημερία των παιδιών είναι συλλογική ευθύνη. Από την οικογένεια και το σχολείο έως την ευρύτερη κοινωνία, η συνεργασία είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την πρόληψη της κακοποίησης. Η εκπαίδευση, η ευαισθητοποίηση και η έγκαιρη παρέμβαση είναι τα βασικά εργαλεία για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα προστατεύει και παράλληλα θα ενισχύει τα παιδιά της, προετοιμάζοντάς τα για ένα καλύτερο μέλλον.
Η Ευαγγελία Ηλιάκη, πρόεδρος του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού στο Ρέθυμνο, τόνισε τη δέσμευση του οργανισμού, όχι μόνο στην παροχή πρώτων βοηθειών, αλλά και στην ανάδειξη κοινωνικών ζητημάτων. Όπως δήλωσε, ο Ερυθρός Σταυρός προσπαθεί να εξελίσσει τη θεωρία σε πράξη, διοργανώνοντας δράσεις ευαισθητοποίησης στην τοπική κοινωνία ώστε να ενθαρρύνουν την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων, όπως είναι τα δικαιώματα των παιδιών.
Συγκεκριμένα, η εσπερίδα διοργανώθηκε με την πρωτοβουλία του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας του περιφερειακού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού Ρεθύμνου, στον οποίο προϊσταμένη είναι η Βιργινία Παπυράκη, που μεταξύ άλλων σε δήλωσή της ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Η κακοποίηση του παρόντος μετατρέπεται σε κακοποίηση του μέλλοντος, και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να προλαμβάνουμε, να εκπαιδεύουμε και να αφυπνίζουμε την κοινωνία».
Από την πλευρά της, η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και πρόεδρος Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας Ελισάβετ Γιαννούση στην ομιλία της με θέμα «Η διακήρυξη των δικαιωμάτων του παιδιού δεσμεύσεις της κοινωνίας ενηλίκων για την προστασία και ευημερία των παιδιών όλου του κόσμου» επικεντρώθηκε στη Συνθήκη των Δικαιωμάτων του Παιδιού που έχει υπογραφεί από τον ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι πολλά από αυτά τα δικαιώματα εξακολουθούν να παραβιάζονται. Η εισήγησή της στόχευσε στην ενίσχυση του προβληματισμού και στην καλλιέργεια ατομικής και συλλογικής ευθύνης απέναντι στα παιδιά.
«Αναφέρουμε ότι τα παιδιά έχουν δικαιώματα, αλλά καλό είναι να τα θυμόμαστε ποια ακριβώς είναι αυτά και τις υποχρεώσεις που έχουμε εμείς απέναντί τους. Να τους διδάξουμε τα δικαιώματά τους και ταυτόχρονα να φροντίζουμε να εφαρμόζονται και να διασφαλίζονται», τόνισε σε δήλωσή της η κ. Γιαννούση.
Βασικοί πυλώνες η οικογένεια και το σχολειό
Η κοινωνική λειτουργός και ειδική παιδαγωγός Καλλιόπη Καλησπεράκη στην ομιλία της με θέμα «Ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου στην ψυχική υγεία των παιδιών», τόνισε τη ζωτική σημασία της συνεργασίας μεταξύ οικογένειας και σχολείου. Όπως σημείωσε, η καλλιέργεια υγιών παιδιών απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από γονείς και εκπαιδευτικούς, ιδίως στα πρώτα χρόνια της ζωής, όταν διαμορφώνονται οι νοητικές και ψυχικές βάσεις ενός παιδιού.
Παρόλο που υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης μέχρι την εφηβεία, η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει σοβαρά προβλήματα αργότερα στη ζωή. «Η οικογένεια και το σχολείο είναι ένα τρίγωνο στο οποίο είμαστε ισάξιοι και πρέπει να αγωνιζόμαστε και οι τρείς με τον ίδιο στόχο που είναι η ψυχική υγεία του παιδιού», επεσήμανε η κ. Καλησπεράκη.
Στο προσκήνιο η σεξουαλική αγωγή
Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Μαργαρίτα Γερούκη στην ομιλία της με θέμα «Η σεξουαλική εκπαίδευση ως δικαίωμα των παιδιών» έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της σεξουαλικής εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι αποτελεί βασικό δικαίωμα των παιδιών και θεμέλιο για τη συνολική τους υγεία.
Παράλληλα, επεσήμανε τα ανησυχητικά στοιχεία για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία στην Ελλάδα, όπως οι υψηλοί δείκτες σεξουαλικής κακοποίησης και οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Μέσα από την εκπαίδευση, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να θωρακίσουν τα παιδιά, ενισχύοντας τις δεξιότητές τους και διαμορφώνοντας αξίες που προάγουν την υγιή ανάπτυξή τους.
«Τα ελληνικά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ένα 16% παιδιών που έχουν υποστεί μια μορφή παραβίασης του σώματός τους. Για κάθε περιστατικό που ξέρουμε υπάρχουν νέα περιστατικά που δεν ξέρουμε και πιθανότητα δεν θα τα μάθουμε ποτέ. Η εκπαίδευση είναι ο τοίχος προστασίας που μπορούμε να χτίσουμε απέναντι σε ένα παιδί, που είναι μικρό, είναι απροστάτευτο και το οποίο δεν ξέρει ότι παραβιάζεται η ελευθερία του ή τα δικαιώματά του», τόνισε μεταξύ άλλων σε δήλωσή της η κ. Γερούκη.
Η καθηγήτρια ψυχολογίας Ελένη Μιχαηλίδη στην ομιλία της με θέμα «Η σεξουαλική εκμετάλλευση – κακοποίηση των παιδιών» εστίασε στη σεξουαλική κακοποίηση, ένα ζήτημα που συχνά παραμένει κρυμμένο, λόγω του στίγματος και του φόβου. Με βάση ερευνητικά δεδομένα στο εξωτερικό, εξήγησε ότι το 80% των περιστατικών προέρχονται από μέλη της οικογένειας, καθιστώντας την κατάσταση ακόμη πιο τραυματική για τα θύματα. Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των γονέων και των εκπαιδευτικών μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναγνωρίσουν την κακοποίηση και να ζητήσουν βοήθεια.
«Η νομοθεσία είναι ενθαρρυντική, προχωράει, αλλά έχει αργήσει πολύ. Αυτό που δεν έχουμε στα ελληνικά σχολεία είναι η αναζήτηση για πιθανά θύματα, χωρίς να τραυματίσει τα παιδιά τα οποία δεν έχουν τέτοιου είδους εμπειρίες».
Οι κίνδυνοι του διαδικτύου και ο ρόλος του γονέα
Ο Β’ προϊστάμενος γενικής αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνης Εμμανουήλ Σταυγιανουδάκης στην ομιλία του με θέμα «Γονείς και παιδιά στο διαδίκτυο», έθιξε το ζήτημα της ασφάλειας στο διαδίκτυο, καλώντας τους γονείς να παρακολουθούν στενά τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών τους. Παρόλο που το διαδίκτυο μπορεί να είναι πολύτιμο εργαλείο, η έλλειψη ενημέρωσης μπορεί να εκθέσει τα παιδιά σε σοβαρούς κινδύνους. Με την κατάλληλη καθοδήγηση και ενημέρωση, ωστόσο, τα παιδιά μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια.
«Πρέπει οι γονείς να ξέρουν τα προσωπικά δεδομένα που τα παιδιά θα δώσουμε και πως η εκάστοτε πλατφόρμα τα χρησιμοποιεί. Γιατί υπάρχουν κάποιες πλατφόρμες που τα χρησιμοποιούν για εμπορικούς ή διαφημιστικούς σκοπούς. Από την άλλη το διαδίκτυο δεν είναι επικίνδυνο, είναι ένα εργαλείο που ανάλογα με τη χρήση που το κάνουμε, μπορεί να μας πλήξει ή να μας ωφελήσει. Έτσι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση του διαδικτύου, να αναγνωρίζουμε τους κινδύνους. Οι γονείς να μπορούν να αντιληφθούν που υπάρχει κίνδυνος και να το επισημάνουν στα παιδιά», επεσήμανε σε δήλωσή του ο κ. Σταυγιανουδάκης.
Εκ μέρους του δήμου Ρεθύμνης χαιρετισμό απεύθυνε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νεκτάριος Παπαδογιάννης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Είναι προφανές ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τη συνολική μας θεώρηση απέναντι στα σύγχρονα παιδιά και να αναθεωρήσουμε τον τρόπο προσέγγισής τους, να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους και να υπερασπιστούμε τα συνταγματικά πλέον κατοχυρωμένα δικαιώματά τους.
Με τη συνδρομή εξειδικευμένων και καταξιωμένων για την επιστημονική τους κατάρτιση και την κοινωνική τους προσφορά επιστημόνων, ελπίζω να κάνουμε το πρώτο βήμα για να διαπιστώσουμε την αθέλητη άγνοιά μας σε πολλά ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών και κυρίως την καταπάτησή τους που, πέραν των τρανταχτών και καταδικαστέων απ’ όλους μας περιπτώσεων, συμβαίνει μερικές φορές και μέσα στα ίδια μας τα σπίτια και στα σπίτια των φίλων μας και των οικείων μας.
Επιπλέον θα προβληματιστούμε γόνιμα για την ευθύνη που βαραίνει εμάς τους ενήλικες, ως γονείς, ως δασκάλους, ως εν ενεργεία πολίτες που υπερασπίζονται συνειδητά και σθεναρά, τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας και ειδικά των νέων ανθρώπων, των παιδιών.
Ως δήμος Ρεθύμνης που επενδύει σταθερά, κυρίως μέσα από τη λειτουργία των κοινωνικών του δομών του και του τμήματος Παιδείας του αλλά και του συνόλου των υπηρεσιών του, στην εξασφάλιση και παροχή κάθε δυνατής διευκόλυνσης, υποστήριξης και εξασφάλισης ποιοτικής διαβίωσης και εκπαίδευσης στα παιδιά και τις οικογένειές τους, καταθέτουμε την αταλάντευτη διάθεσή μας και την αμέριστη συνδρομή μας σε κάθε δράση με αυτή τη στόχευση.
Συγχαίρουμε λοιπόν τους διοργανωτές και εισηγητές της σημερινής εκδήλωσης και τους ευχαριστούμε για την γενναιόδωρη προσφορά τους στην κοινωνία του Ρεθύμνου και της Κρήτης.
Το κοινό μας ενδιαφέρον και η αγωνία που μοιραζόμαστε για τα παιδιά, θα μας βοηθήσουν να αντικρίσουμε με τόλμη τα πραγματικά δεδομένα που συνθέτουν το πολύπλευρο ζήτημα της προάσπισης και προστασίας τους, να κινητοποιηθούμε και να αναλάβουμε περισσότερο ενεργή, περισσότερο ουσιαστική και πιο αποτελεσματική δράση.
Ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί, ως λειτουργοί της ιατρικής και της κοινωνίας αλλά και ως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σίγουρα ως άνθρωποι έχουμε υποχρέωση να αντιληφθούμε ότι:
Τα παιδιά μας έχουν φωνή.
Ας τα ακούσουμε!».