Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση – σεμινάριο σκίτσου, στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, στο Σπήλι Ρεθύμνου. Οι μικροί φίλοι του σκίτσου συναντήθηκαν με το σκιτσογράφο Δημήτρη Νικολαΐδη και ταξίδεψαν στον υπέροχο κόσμο του σκίτσου.
Μαθητές αλλά και γονείς, πραγματοποίησαν, με τις οδηγίες του καλεσμένου τους, τα πρώτα βήματα της τέχνης του σκίτσου και δημιούργησαν τις πρώτες τους ασκήσεις, γνωρίζοντας με απλό και εύκολο τρόπο, τη σκέψη και τη διαδικασία της τέχνης του σκίτσου.
Αφορμή για αυτή τη συνάντηση, ήταν η εκπομπή «Καρέ Καρέ- Μαθήματα σκίτσου στην τηλεόραση», μια εκπομπή που παρουσιάζει ο σκιτσογράφος Δημήτρης Νικολαΐδης.
Ο μικρός Γιώργος Βασιλάκης, που παρακολουθούσε με πάθος την εκπομπή, αφού ήρθε πρώτα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σκιτσογράφο, για αρκετό διάστημα επικοινωνούσαν και συνεργάζονταν πάνω στην τέχνη του σκίτσου. Ύστερα από καιρό, ο Γιώργος και η οικογένειά του σε ταξίδι που έκαναν στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκαν και γνώρισαν από κοντά τον Δημήτρη Νικολαΐδη.
Και τελικά, ήρθε η στιγμή για να κατηφορίσει στην όμορφη Κρήτη ο σκιτσογράφος και να βρεθεί στο φιλόξενο Σπήλι.
Έτσι, με αφορμή τον μικρό σκιτσογράφο, Γιώργο, και την πολύτιμη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και φορέων και φίλων της περιοχής, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η πρώτη συνάντηση – σεμινάριο σκίτσου, που στόχο και σκοπό είχε, να έρθουν σε πρώτη επαφή τα παιδιά της περιοχής με αυτήν την ξεχωριστή τέχνη και αγαπητή για τα παιδιά και όχι μόνο.
Τα παιδιά διδάχτηκαν με τον γνωστό εύκολο τρόπο που παρουσιάζει ο σκιτσογράφος και στην εκπομπή του, την απλότητα της τέχνης του σκίτσου, ξεκινώντας από το απλό δεντράκι, στη συνέχεια διδάχτηκαν τη δημιουργία ενός δάσους ΑΝΦΑ, το πρόσωπο του άνδρα, χαρούμενο, λυπημένο, θυμωμένο, τον άνδρα ΑΝΦΑΣ, αφού πρώτα ξεκίνησε από έναν κορμό δέντρου, μία κουζίνα ΑΝΦΑΣ, ένα αυτοκίνητο ΠΡΟΦΙΛ και στο τέλος τους παρουσίασε ο σκιτσογράφος πως, από την άσκηση «ο αγροτικός δρόμος από σημείο φυγής», μπορείς να συνδυάσεις με το ίδιο σκεπτικό και άλλες ασκήσεις.
Στο τέλος των μαθημάτων, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Σπηλίου, μπροστά από τις βρύσες με τις κεφαλές των λιονταριών, η 1η Έκθεση-παρουσίαση σκίτσου. Και όλοι μαζί, γονείς, παιδιά, φορείς, τουρίστες, έγιναν μια όμορφη σκιτσοπαρέα! Οι εντυπώσεις για όλους, ήταν οι καλύτερες.
Μία έκθεση που οι αρμόδιοι της περιοχής (φίλοι του σκίτσου) έχουν στόχο και σκοπό να την κάνουν θεσμό!
Ενθουσιασμένος ο σκιτσογράφος από τη γνωριμία του με τον κόσμο στο Σπήλι
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο σκιτσογράφος, Δημήτρης Νικολαΐδης, εθελοντικά δίδαξε την τέχνη του σκίτσου στα παιδιά του Σπηλίου. Τους πρόσφερε αφιλοκερδώς αυτήν την ευκαιρία και την εμπειρία.
Με αφορμή τη γνωριμία του με τον μικρό Γιώργο του γεννήθηκε η ιδέα να ταξιδέψει μέχρι το όμορφο χωριό του Ρεθύμνου και όταν διαπίστωσε ότι το ενδιαφέρουν για την σκιτσογραφία, από παιδιά και γονείς, ήταν μεγάλο, δεν δίστασε καθόλου να τους δώσει τη χαρά και να τα μυήσει στην τέχνη που κατέχει ο ίδιος εξαιρετικά.
Η ιδέα και η πρωτοβουλία του κ. Νικολαΐδη ενθουσίασε τα παιδιά, τους κατοίκους, τους τοπικούς φορείς, τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου. Παραχωρήθηκε αίθουσα του σχολείου για τα μαθήματα που επί μια εβδομάδα γέμιζε από μαθητές που έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήλο για το σκίτσο και πολύ μεγάλη χαρά όταν κατάφερναν να δημιουργούν όσα ο «δάσκαλός τους» τους υποδείκνυε.
Δεν ήταν όμως μόνο τα παιδιά που ενθουσιάστηκαν από την επαφή τους με τον σκιτσογράφο κι αυτήν την εξαιρετική τέχνη. Και ο ίδιος ο σκιτσογράφος ενθουσιάστηκε τόσο από τον ζήλο των παιδιών, όσο όμως και από το Σπήλι και τους ανθρώπους του. Όπως λέει, ο μικρός Γιώργος του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει έναν υπέροχο τόπο. Όπως τονίζει: «Ο καλός μου τηλεμαθητής Γιώργος Βασιλάκης ήταν η αιτία και η αφορμή για να ταξιδέψω μέχρι την Κρήτη και να γνωρίσω τους ανθρώπους της, εκεί στο φιλόξενο Σπήλι. Διαφορετικά, δεν θα είχα τη χαρά να συναντήσω τόσο ωραίους και υπέροχους ανθρώπους, δεν θα γνώριζα το Σπήλι και δεν θα συνταξίδευα με τους μικρούς φίλους του σκίτσου εκεί στο υπέροχο Σπήλι».
Το ενδιαφέρον που συνάντησε στη μικρή κοινωνία του Σπηλίου για μια τέχνη κι εν προκειμένω την τέχνη του σκίτσου, δεν την περίμενε. «Έμεινα έκπληκτος με αυτό που διαπίστωσα. Δεν ήταν μόνο το ενδιαφέρον των παιδιών. Ήταν και των γονέων τους. Κι είναι πολύ σημαντικό αυτό. Με χαρά είδα ότι σ’ αυτήν την κοινωνία υπάρχει παιδεία, υπάρχει κουλτούρα. Με εξέπληξε τόσο θετικά η επιμέλεια των παιδιών και η χαρά τους να έρχονται καθημερινά στο μάθημα. Ξέρετε, δεν είναι συχνό φαινόμενο ενώ βρίσκονται σε καλοκαιρινές διακοπές, τα παιδιά να κλείνονται σε μια αίθουσα και να κάνουν μάθημα. Ειδικά λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία θέλουν να χορτάσουν παιχνίδι, να είναι ολημέρα έξω. Κι είναι τόση η ικανοποίησή μου με αυτό που συνάντησα στο Σπήλι, με την αγάπη που διαπίστωσα ότι υπάρχει για την τέχνη γενικότερα. Άξιζε πολύ τον κόπο που βρέθηκα εκεί», ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο σκιτσογράφος.
Ο κ. Νικολαΐδης δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τον κόσμο του Σπηλίου που αγκάλιασε την ιδέα του, την πρωτοβουλία του, και να δηλώσει με πόση ικανοποίηση αναχώρησε από τον όμορφο αυτό τόπο: «Οφείλω ένα ευχαριστώ στους φορείς, στον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου, στους γονείς αλλά και στους νέους μαθητές του σκίτσου για τις ωραίες μέρες που πέρασα μαζί τους σκιτσάροντας εκεί στο Σπήλι. Η προσφορά στον συνάνθρωπό μας είναι το ωραιότερο συναίσθημα», τονίζει.
Το αίτημα παιδιών, γονέων και συλλόγων του Σπηλίου προς τον σκιτσογράφο να συνεχίσει τα μαθήματα σκίτσου, ο κ. Νικολαΐδης θα προσπαθήσει να το ικανοποιήσει. Όπως είπε στα «Ρ.Ν.» δεν τον αφήνει ασυγκίνητο η παράκλησή τους και εξετάζει το ενδεχόμενο έστω και ένα Σαββατοκύριακο ανά δίμηνο να επισκέπτεται το Σπήλι για χάρη των μικρών σκιτσογράφων -μαθητών.