Λίγες ημέρες πριν, σερφάροντας σε πασίγνωστο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, έπεσε στην αντίληψή μου μεταξύ άλλων ένα υπέροχο βιντεάκι με τίτλο: «Τα τρία φίλτρα». Μου τράβηξε αμέσως την προσοχή διαισθανόμενη ότι κάτι πολύ ωφέλιμο κρύβεται εκεί. Στα αρκετά χρόνια χρήσης των Μedia αυτών, έχω πλέον εκπαιδευθεί (όχι με επιτυχία πάντοτε φυσικά) να αναγνωρίζω η μάλλον να «ανιχνεύω» την ποιότητα ή την αλήθεια κάποιων αναρτήσεων. Το επόμενο βήμα μου είναι η άμεση αναδημοσίευση του όποιου κειμένου, εικόνας, ρητού η οτιδήποτε άλλου ωφέλιμου (σύμφωνα πάντα με την δική μου ταπεινή άποψη) υλικού που μπορεί να εμπνεύσει ή να ωφελήσει και άλλους εκτός από εμένα. Η συνήθεια μου αυτή ίσως και να έχει παρεξηγηθεί, για το λόγο ότι εάν κάποιος δεν σε γνωρίζει καλά, ίσως θεωρήσει ότι όλο αυτό γίνεται για προσωπική προβολή ή για λόγους εντυπωσιασμού. Το προσπερνώ φυσικά γιατί στην πολυετή εμπειρία μου έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι φυσικά και δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους ούτε μπορούν να μας κατανοήσουν όλοι. Είμαστε εξ άλλου τόσο μοναδικοί ο καθένας από εμάς και επί πλέον βρισκόμαστε σε τόσο διαφορετικά στάδια ωριμότητας. Δεν γίνεται να συμβαδίζουν οι απόψεις ούτε οι ιδεολογίες μας. Όλες φυσικά θα πρέπει να είναι σεβαστές ως προς το δικαίωμα να εκφραστούν αλλά όχι να επιβληθούν. Κάποια φίλη-δάσκαλος μου είχε πει κάποτε: «Εάν αρέσεις σε όλους τότε μάλλον κάτι δεν κάνεις καλά, ίσως και να είσαι βαρετή». Ενθυμούμενη αυτά της τα λόγια λοιπόν, έχω μάθει πλέον να αδιαφορώ και να μη με αγγίζουν, για πολύ έως διόλου, κάποια όχι καλοπροαίρετα σχόλια.
Έχω ήδη ξεφύγει όμως από το θέμα που θεωρώ ότι είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα που έχω ανάγκη να εκφράσω γιατί είμαι σίγουρη ότι θα βρει πολλούς καλοπροαίρετους και πρόθυμους να ακούσουν αποδέκτες.
Καθισμένος σε παγκάκι πάρκου ένας νέος μελετάει ένα βιβλίο. Κάποιος άλλος νέος τρέχει ασθμαίνοντας και κάθεται δίπλα του. Είναι γνώριμοι, οπότε ανταλλάσουν ενθουσιώδη χαιρετισμό. Σχεδόν αμέσως ο δεύτερος νέος αρχίζει να μιλάει, ξεκινώντας σχόλιο που αφορά σε κάποιο τρίτο άτομο, γνωστό και στους δυο τους που όμως δεν βρισκόταν εκεί. Με αποφασιστική κίνηση ο πρώτος νέος τον σταματάει και του λέει: «Προτού μου πεις οτιδήποτε θα κάνουμε πρώτα το τεστ τριών φίλτρων για το σχόλιο που θέλεις να μου μεταφέρεις». Συνηθίζω να το κάνω αυτό στις πληροφορίες που μου έρχονται: Πρώτο φίλτρο: «Γνωρίζεις σίγουρα ότι είναι αλήθεια;» «Όχι του απαντάει ο άλλος. Για την ακρίβεια μόλις τώρα το άκουσα». Δεύτερο φίλτρο: «Είναι κάτι καλό για τον άλλο;» «Μμμ… όχι δεν είναι» του απαντάει. Τρίτο φίλτρο: «Είναι χρήσιμη για εμένα αυτή η πληροφορία;» «Εμμ…όχι δε θα το έλεγα» συμπληρώνει.
«Ε λοιπόν φίλε μου Έχουμε μια πληροφορία που δεν γνωρίζουμε εάν είναι αλήθεια, δεν είναι καλή για τον άλλο και δεν είναι χρήσιμη για εμένα. Τότε για ποιο λόγο να μου την πεις». Έσκυψε το κεφάλι ο φίλος του συνειδητοποιώντας αυτά που ελέχθησαν.
Το βιντεάκι τελειώνει με τον πρώτο νέο να συμπληρώνει κάτι εξαιρετικά ωφέλιμο για όλους μας.
«Οι λέξεις έχουν δύναμη. Όταν διατυπώνεται ένα κουτσομπολιό τρεις άνθρωποι πληγώνονται. Η αρνητική αυτή ενέργεια έχει τρεις αποδέκτες. Αυτόν που το εκφράζει, αυτόν που το ακούει και αυτόν για τον οποίο ειπώθηκε. Οτιδήποτε εκφράζουμε έχει άμεση επίδραση στους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Εάν εκφράζουμε την αγάπη μας και θετικά λόγια, υπάρχει θετική ροή σε εμάς και τους άλλους. Υπάρχει θετικότητα. Εάν εκφραζόμαστε αρνητικά διαχέουμε αρνητικότητα και μπαίνουμε κι εμείς στην αρνητική αυτή ροή».
Το παραπάνω αυτό εξαιρετικό κατά την άποψή μου τριπλό τεστ «του Σωκράτη» όπως είναι ευρύτερα γνωστό, μας δείχνει έμπρακτα το πώς να «μεταχειριζόμαστε» μια είδηση. Εάν περνάει όλα τα τεστ: της Αλήθειας, της Καλοσύνης και της Χρησιμότητας, ε! τότε ας την επικοινωνούμε άφοβα. Εάν όμως για κάποιο από αυτά δεν είμαστε σίγουροι, δε χρειάζεται να τη διασπείρουμε. Και αυτός είναι ο τρόπος για να σταματάμε τη ροή της αρνητικότητας.
Υπέροχο κατά την άποψή μου μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και τοποθετώ και τον εαυτό μου μέσα σε αυτούς. Όλοι μας λίγο η πολύ έχουμε πέσει στην παγίδα να διασπείρουμε κάτι που ακούσαμε για το οποίο ούτε σίγουροι είμαστε για την αλήθεια του, ούτε θετικό ήταν ούτε και χρήσιμο.
Ας προβληματιστούμε για λίγο επάνω σε αυτή την προτροπή. Και ας προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την αρνητικότητα που μας περιβάλλει ξεκινώντας πολύ απλά, από πού αλλού; Από τον ίδιο τον εαυτό μας.
Ας υποδεχθούμε το νέο έτος με αποφάσεις που μόνο θετικές επιρροές έχουν επάνω στον εαυτό και τους γύρω μας.
Χαρούμενη και Θετική Πρωτοχρονιά για όλους μας!!!