Η τελετή αλληλεγγύης και αμοιβαιότητας του Ρίνου – Λίνου – Λιναριού, μια τελετή ανάμεσα στο μύθο και τις γυναίκες πραγματοποιήθηκε και φέτος από το Πανεπιστήμιο των Ορέων με την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi.
Παρελθόν και παρόν συναντήθηκαν στην αυγή της ημέρας του θερινού ηλιοστασίου, στις 21 Ιουνίου 2020, σε έναν τόπο αυστηρό κι αταλάντευτο μέσα στο χρόνο. Στην Κράνα – Μυλοποτάμου, στο Ρέθυμνο.
«Σπείραμε, θερίσαμε το Λινάρι, ευχαριστήσαμε τον Θεό και την ιερή φύση της Κρήτης» τονίζουν τα μέλη της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi.
Εμπνευσμένη από την αρχέγονη Κρήτη η τελετή, είναι συγχρόνως μια μοντέρνα πρόταση για το μέλλον και που έχει στόχο να βρει τον ήχο τον κατάλληλο, για να μικρύνει την απόστασή μας από τον μύθο και να ξυπνήσει την ναρκωμένη μνήμη μας.
Το Πανεπιστήμιο των Ορέων με την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, καλλιέργησε ξανά στην Κρήτη το Λινάρι. Αναβίωσαν την ιερή μινωική τελετή της συγκομιδής του λιναριού, το οποίο είχαν σπείρει στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.
Μια καλλιέργεια αναπτυγμένη στον τόπο μας έως τα τέλη του 19ου αιώνα, που ήταν σχεδόν πάντα ιερή, γυναικεία και συλλογική.
Το Λινάρι – Ρίνο στο παρελθόν ήταν οικονομία, ήταν ανταλλακτικό είδος, ήταν νόμισμα, άρα έπρεπε να προστατευθεί και έπρεπε να κρατηθεί μέσα σε ένα κλειστό, ελέγξιμο σύστημα οικονομικής ανταλλαγής. Για τον λόγο αυτό, αναφέρεται σωρηδόν στις πινακίδες της γραμμικής Β, με εικονογράμματα, στην Μινωική Κρήτη.