Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης από τις ζημιές που προκάλεσαν τα φετινά καιρικά φαινόμενα στα ελαιόδεντρα τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία οι ζημιές στην άνθηση και καρποφορία των ελαιώνων του νησιού παρουσιάστηκαν σε περίπου 19 εκατ. ελαιόδεντρα (55% του συνόλου της Κρήτης), προκαλώντας συνολικές απώλειες 48% περίπου της ερχόμενης ελαιοπαραγωγής τους, οι οποίες εκτιμώνται σε 25 χιλ. τόνους ελαιολάδου αξίας 75 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηροί νότιοι άνεμοι της περασμένης άνοιξης είχαν ως αποτέλεσμα σε επίπεδο νομού Ρεθύμνης, από τα 4.740 ελαιόδεντρα που παράγουν 9.250 τόνους λαδιού, να υποστούν ζημιά σχεδόν τα μισά και συγκεκριμένα 2050, καταστροφή που φτάνει το 46%. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον δήμο Αμαρίου όπου η ζημιά φτάνει το 76%, ακολουθεί ο δήμος Μυλοποτάμου με ποσοστό ζημιάς 56%, ο δήμος Αγίου Βασιλείου με 50%, ο δήμος Ανωγείων με 30% και ο δήμος Ρεθύμνου με 20%.
Τα παραπάνω στοιχεία συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης διεκδικώντας αποζημιώσεις για τους παραγωγούς ολόκληρου του νησιού.
Σύμφωνα λοιπόν με τον ΣΕΔΗΚ κατά την περίοδο από Μάρτιο έως και αρχές Ιουνίου, όποτε τα ελαιόδεντρα στην Κρήτη, ανάλογα με την πρωιμότητα και το υψόμετρο των περιοχών, βρίσκονται σε διάφορα στάδια από την άνθηση έως την καρπόδεση, επικράτησαν συνθήκες καύσωνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ξηρούς νότιους ανέμους πολύ πέραν από τις συνήθεις για την περίοδο αυτή σε πολλές περιοχές της Κρήτης.
Οι συνθήκες αυτές έπληξαν την εξέλιξη της ερχόμενης παραγωγής της ελιάς σε διάφορα στάδια από την άνθηση μέχρι και μετά την καρπόδεση σε όλους σχεδόν τους ελαιοκομικούς δήμους της Κρήτης.
Ανάλογα με το στάδιο της εξέλιξης της ανθοφορίας-καρποφορίας με το οποίο συνέπεσαν, οι ακραίες αυτές καιρικές συνθήκες, προκάλεσαν διάφορες ζημιές όπως:
(α) Στην ανθοφορία: Αφυδάτωση, νέκρωση (κάψιμο) και πτώση των ανθέων.
(β) Στην καρποφορία: Αφυδάτωση, συρρίκνωση και πτώση καρπών (καρπόπτωση) ή ατελή εξέλιξη τους (σχινοκαρπία)
Έτσι, το πλήγμα στην οικονομία των ελαιοπαραγωγών και ολόκληρου του νησιού είναι τεράστιο και εκτεταμένο και έρχεται να προστεθεί στο παρόμοιο αλλά πολύ μεγαλύτερο πλήγμα που δεχτήκαν οι ελαιοκαλλιέργειες της Κρήτης από ανάλογες καιρικές συνθήκες κατά την Άνοιξη του 2013 χωρίς δυστυχώς μέχρι σήμερα να τύχουν κάποιας αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ ή τα ΠΣΕΑ.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν φέτος στην Κρήτη κατά την περίοδο της άνθησης στις ελιές και που κατά τις εκτιμήσεις σε δήμων (Πιν. 1) έπληξαν περίπου 8 εκατ. ελαιόδεντρα προκαλώντας απώλειες της παραγωγής τους 45%, δεν είναι αποζημιώσιμες από τον ΕΛΓΑ όπως υποστηρίζει ο ΣΕΔΗΚ. Αντίθετα, οι ζημιές που προκλήθηκαν από καύσωνες στην καρποφορία (μετά το δέσιμο των καρπών) και έπληξαν 10,7 εκατ. δέντρα με ποσοστό 51% (Πιν. 1) είναι σαφώς αποζημιώσιμες από τον ΕΛΓΑ, ανεξάρτητα αν δεν κατονομάζονται στον Κανονισμό του με τους όρους που χρησιμοποιούνται από συγγράμματα ή και παραγωγούς στην πράξη όπως καρπόπτωση, σχινοκαρπία κλπ.
Οι ζημιές που έχει υποστεί η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή της Κρήτης από τους ασυνήθεις καύσωνες της περασμένης άνοιξης αποτελούν ένα νέο ισχυρό πλήγμα για την οικονομία των ελαιοκαλλιεργητών αλλά και την οικονομία του νησιού γενικότερα.
Παρόμοιες ζημιές που προκληθήκαν στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης την άνοιξη του 2013 που ήταν πολύ μεγαλύτερες και σε ένταση και σε έκταση και οδήγησαν την παραγωγή της Κρήτης σε δραματική μείωση κάτω του 20% του μέσου όρου της, μέχρι σήμερα, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις δεν έτυχαν καμίας αποζημίωσης ούτε από ΕΛΓΑ ούτε από ΠΣΕΑ επισημαίνει ο ΣΕΔΗΚ τονίζοντας ότι οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης ενώ καταβάλλουν ανελλιπώς εισφορές στον ΕΛΓΑ και μάλιστα με παρακράτηση από τις επιδοτήσεις τους, καλύπτοντας σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού του, πολύ σπάνια τυγχάνουν αποζημιώσεων με συνέπεια πολλοί από αυτούς να διερωτώνται για ποιο λόγο είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν.
Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ζητά από τον ΕΛΓΑ να ξεκινήσει τη διαδικασία των εκτιμήσεων για χορήγηση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, για τις ζημιές που προκληθήκαν μετά το δέσιμο του καρπού σύμφωνα με το άρθ.6, παρ. 4 του κανονισμού, οι οποίες εκτιμάται ότι έπληξαν περίπου 10,7 εκ. δέντρα σε ποσοστό 51% αλλά και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για αποζημιώσεις από ΠΣΕΑ (κρατικές οικονομικές ενισχύσεις) των ζημιών που προκληθήκαν κατά την άνθηση (πριν το δέσιμο των καρπών) οι οποίες εκτιμάται ότι έπληξαν 8 εκατ. δέντρα σε μέσο ποσοστό περίπου 45%.
Τα παραπάνω στοιχεία εμπεριέχονται σε επιστολή του ΣΕΔΗΚ, την οποία κατέθεσε ως αναφορά στη βουλή ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάνννης ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες εφαρμογής των στοιχειοθετημένων αιτημάτων του ΣΕΔΗΚ.