Στον «αέρα» βρίσκεται η δημοπράτηση του έργου κατασκευής του εργοστασίου στον ΧΥΤΑ Αμαρίου, το οποίο θεωρητικά και με βάση τις κατά καιρούς υπουργικές δεσμεύσεις, αλλά και τις διαβεβαιώσεις του περιφερειάρχη Κρήτης, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, εν τούτοις η τεράστια καθυστέρηση που παρατηρείται προκαλεί εύλογα ερωτήματα.
Αν και ο φάκελος με τη μελέτη με τις τροποποιήσεις και τις βελτιώσεις που είχαν ζητηθεί έχουν αποσταλεί στο αρμόδιο υπουργείο εδώ και ενάμιση περίπου μήνα εν τούτοις μέχρι σήμερα παρατηρείται σιγή ιχθύος.
Επανειλημμένως ο δήμαρχος Αμαρίου έχει εκφράσει την ανησυχία του για την κωλυσιεργία που παρατηρείται στην προκήρυξη του διαγωνισμού για ένα έργο το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρο τον νομό Ρεθύμνου αφού ο ΧΥΤΑ Αμαρίου εξυπηρετεί και τους πέντε δήμους του νομού. Η σημερινή του κατάσταση είναι γνωστή σε όλους σε ότι αφορά τον κορεσμό του και τη αδυναμία του να δεχτεί άλλο όγκο απορριμμάτων. Οι προσωρινές παρεμβάσεις που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται δεν έχουν παρά ελάχιστο χρόνο ζωής, ο οποίος δεν ξεπερνά τα δυόμιση χρόνια, όσος εκτιμάται ότι θα είναι ο χρόνος περάτωσης του μεγάλου έργου. Ωστόσο με δεδομένη την καθυστέρηση που ήδη υπάρχει αλλά και τις γραφειοκρατικές «αγκυλώσεις» που ως συνήθως παρουσιάζονται στις δημοπρατήσεις μεγάλων έργων η αγωνία είναι διάχυτη σε όλους τους φορείς, οι οποίοι από μέρα σε μέρα περιμένουν τη σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος που θα δώσει τέλος σε ένα μεγάλο ζήτημα για το Ρέθυμνο.
Όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, επειδή πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο η διαδικασία δημοπράτησής του μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ένα χρόνο και δεν αποκλείεται ο εργολάβος να εγκατασταθεί τον Σεπτέμβριο του 2017 και για τον λόγο αυτό απαιτείται επίσπευση της διαδικασίας και καμία άλλη χρονοτριβή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση για την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου έχει γίνει εδώ και δυόμιση χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη μελέτη που έχει γίνει για το έργο ο ΧΥΤΑ θα δέχεται περίπου:
– 7.300 τόνους προδιαλεγμένου οργανικού που θα οδηγείται προς κομποστοποίηση.
– 8.800 τόνους προδιαλεγμένων αποβλήτων συσκευασίας που θα οδηγούνται προς μηχανική διαλογή.
– 35.600 τόνους σύμμεικτων ΑΣΑ που θα οδηγούνται προς μηχανική διαλογή και βιολογική επεξεργασία.
Το έργο αυτό το οποίο έχει σχεδιαστεί να γίνει με βάση τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές αναμένεται να δώσει οριστική λύση στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων του νομού, με δεδομένο ότι και οι πέντε δήμοι του Ρεθύμνου εξυπηρετούνται από τον ΧΥΤΑ Αμαρίου.
Παράλληλα, με πίστωση 100.000 ευρώ χρήματα που εξασφάλισε η Περιφέρεια Κρήτης αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα οι διαδικασίες ανεύρεσης νέου χώρου για τη δημιουργία ΧΥΤΥ στο Αμάρι. Το Πολυτεχνείο Κρήτης, θα αναλάβει τη διαδικασία ανεύρεσης ενός κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία ενός ΧΥΤΥ εκτός του χώρου του ΧΥΤΑ Αμαρίου
Στις 17 Ιανουαρίου προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για το έργο επέκτασης
Στις 17 Ιανουάριου έχει προγραμματιστεί η δημοπράτηση του έργου επέκτασης του κυττάρου στον ΧΥΤΑ Αμαρίου, με προϋπολογισμό 1.600.000,00 ευρώ.
Με το έργο της προσωρινής παρέμβασης που σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρίου, το χρονοδιάγραμμά του είναι τρεις μήνες από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο ανάδοχος, ο ΧΥΤΑ Αμαρίου θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Το έργο αυτό θα γίνει βάσει της σχετικής έρευνας που ανέθεσε ο δήμος στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ η μελέτη έγινε από την Περιφέρεια.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο είχε δημοπρατηθεί στις 9 Αυγούστου μια ημέρα μετά από τότε που άλλαξε ο νόμος για τις δημοπρατήσεις δημοσίων έργων και έτσι βάσει της νομοθεσίας κρίθηκε άκυρος ο διαγωνισμός και έπρεπε εκ νέου να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες.
Με έλλειμμα 800 εκατ. ο προϋπολογισμός για διαχείριση αποβλήτων
Χρηματοδοτικό έλλειμμα 800 περίπου εκατομμυρίων ευρώ εμφανίζει ο προϋπολογισμός του εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς από το συνολικό κόστος, άνω του 1,6 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί, εξασφαλισμένα από κοινοτικούς πόρους είναι μόλις τα 877 εκατ. ευρώ. Η εικόνα αυτή υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομίας και κυρίως το υπουργείο Περιβάλλοντος στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης, διερευνώντας σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, τις δυνατότητες των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Εναλλακτικά και προκειμένου να καλυφθεί μέρος από το χρηματοδοτικό κενό για την υλοποίηση των περιφερειακών σχεδίων, το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει τη δυνατότητα να δοθούν πρόσθετα κονδύλια μέσω της ρήτρας αναθεώρησης, δηλαδή των επιπλέον κονδυλίων, ύψους 970 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα από την Ε.Ε. Για τον ίδιο λόγο το ΠΔΕ του 2017, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας κ. Αλέξη Χαρίτση, έχει αυξηθεί κατά 350 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο σε καμιά περίπτωση το ποσό αυτό να μπορεί να διατεθεί εξ ολοκλήρου για τα έργα διαχείρισης αποβλήτων, ο προϋπολογισμός των οποίων πρέπει να περικοπεί σημαντικά.